[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

provocatietest

Gepost door simon 
simon
provocatietest
19 May 2004 12:42
Geachte heer, mevrouw,
Graag wil ik weten of een hyperventilatie-provocatietest ook een manier is om hyperventilatie te ontdekken. ik lees er niet over op uw site, maar mijn huisarts vindt het wel de manier. Ik moet dan een paar minuten heel snel en diep ademen, en als er klachten komen, betekent het dat het hyperventilatie is.
M vr gr, Simon
HyperVen
Re: provocatietest
19 May 2004 16:53
Hallo Simon,

Inderdaad is de provocatietest een methode om hyperventilatie vast te stellen. Als je (chronisch) hyperventileert, komen tijdens zo'n test de bekende klachten naar boven. De reden dat wij deze test niet noemen, is dat er betere methoden zijn om hyperventilatie vast te stellen (zie de site in de sectie "medisch"winking smiley. Het vervelende van de provocatietest is dat de klachten worden opgeroepen en je daar wel eens een behoorlijke tijd last van kan hebben. Omdat de andere onderzoeken dit nadeel niet hebben, geven wij daar de voorkeur aan. Maar het is inderdaad een veel gebruikte test....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Jenny
Re: provocatietest
19 May 2004 17:38
Rob en Simon,

Eerst even een vraag. Is de hyperventilatie-provocatietest het uitlokken van aanvallen?
Ik heb dat dan n'l gedaan. Ergens op de site heb ik het al eens gezegd, maar ik zag later dat ik het per abuis hyperventilatie-confrontatie had genoemd.
Indien het klopt wat ik denk dan zou ik het afraden.
Het is nl geheel tegenstrijdig aan het idee achter HyperVen. Je moet nl een periode expres gaan HyperVentileren. Je krijgt dan de bekende verschijnselen (hoewel het bij mij iets minder heftig voelde dan wanneer ik opeens in de aanval schoot) met als doel te ervaren dat je niet bang hoeft te zijn voor die verschijnselen.
Maar achteraf was het voor mij dus heel slecht omdat ik dus al chronisch hyperde. Het deed mij ook vreselijk pijn aan mijn gespannen lichaam. Ik dacht dus ook nog dat het heel slecht voor mijn spieren was.
Wanneer je er van overtuigd ben dat je al niet veel langer hypert en je vindt de verschijnselen eng, dan kun je het overwegen.
Mijn vriend heeft het ook mee gedaan (ik deed het onder begeleiding). Thuis moest ik het zelf doen.
HyperVen
Re: provocatietest
28 May 2004 10:51
Hallo Jenny,

Wat jij beschrijft is precies de reden dat wij deze test afraden. Het staat inderdaad haaks op het idee achter HyperVen. Eén van de eerste uitgangspunten van medische wetenschap is, dat je de situatie van een patiënt nooit erger mag maken. hyperventilatie-provocatie is dus geen goede methode! Toch doen veel artsen het omdat ze het mechanisme van het ademcentrum niet goed op hun netvlies hebben staan en dus niet doorhebben dat ze in feite met deze test de situatie van de patiënt vergergeren...!

Dank voor je toelichting over dit onderwerp!
Rob

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?