[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag aan rob

Gepost door Nicole 
Nicole
vraag aan rob
08 February 2005 14:13


Hallo Rob,

Ik heb sinds de laatste 4 dagen erg veel last van pijn tussen mijn schouderbladen,die uitstraalt naar het borstbeen.Ik merk ook dat de klachten zoals duizeligheid,hartkloppingen,algemeen slecht voelen weer toenemen.Is het verstandig om nu 1 keer per dag te HyperVennen of kan ik gewoon twee keer blijven oefenen?

p.s. Ik ben ook sinds een week gestopt met roken ,misschien dat de klachten hier ook aan gerelateerd zijn?

Bedankt voor je antwoord
Nicole
Janne
Re: vraag aan rob
08 February 2005 15:43
hoi Nicole,

ik ben rob niet maar ik ben half november gestopt met roken. Daarvoor had ik chronische hyperventilatie , wat ik niet wist, ik heb wel al die andere klachten maar vrijwel nooit een aanval en als ik dan een aanval had wisten dokters nooit dat het hyperventilatie was. (ik denk nu omdat ik niet in paniek raakte, en omdat het chronische hyperventilatie-aanvallen waren en geen hyperventilatie aanvallen met geweldige hartangst enzo)

toen ik stopte met roken ging ik heel erg hyperen (maar wist nog steeds niet dat dat hyperen was.) werd dus steeds banger etc. (dat verhaal kennen we).

afijn volgens mij heeft het flink invloed.

Mijn gedachte : stoppen met roken =STRESS , voor iedereen , of je nou hypert of niet. Stress triggert het hyperen ergo je gaat je weer beroerder voelenen dan word je weer bang en hup daar ga je weer.
Fysiek verandert er volgens mij ook vrij snel wat in je longen. Volgens mij gaat de uitwisseling van de gassen sneller als je gestopt ben en dat heeft op ons hyperdepiepers natuurlijk ook weer invloed

Ik ben nu blij dat ik gestopt ben want daardoor weet ik nu dat ik chronische hyperventilatie heb en kan ik er aan gaan werken.

Kan je misschien tijdelijk iets kalmerends slikken, ev. via de huisarts?
De afkickverschijnselen duren meestal maar een week of tien dagen, dan ben je van de lichamelijke verslaving af. bij mij duurde de hebberige zin in een peuk nog een paar weken langer.
Ik slik nu (aanvankelijk via huisarts maar is vrij verkrijgbaar) Avena druppels tegen nervositeit van weleda en ik merk dat dat me wel echt rustiger maakt.

zet hem op meid, je komt er

en het is zo heerlijk er vanaf te zijn.
volgende week ga ik vieren dat ik er 3 maanden vanaf ben
met bloemen

[:]grinning smiley[/:] Janne[:]smiling smiley[/:][:][:](Y)[/:]

Annelies
Re: vraag aan rob
08 February 2005 17:48
Stoppen met roken heeft niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk een negatief effect op chronische hyperventilatie. Nu wil ik niet zeggen dat stoppen niet goed is, integendeel!! Maar wees er op voorbereid dat het je chronische hyperventilatie klachten (tijdelijk) verergert. Soms leidt het er toe dat de stoppoging mislukt, dat ligt voor een groot deel aan de achterliggende chronische hyperventilatie klachten.
Een goede timing bij het stoppen met roken is belangrijk.
HyperVen
Re: vraag aan rob
08 February 2005 19:08
Even een kanttekening bij het stoppen met roken (in het verlengde van wat Janne en Annelies al aangeven). Op zich is dat een prima streven en moet je ook zeker doen. Maar doe het (nog) niet als je nog met de therapie bezig bent. Door het stoppen krijg je allerlei lichamelijke en geestelijke effecten. Die komen boven op de effecten van de hyperventilatie en de therapie. Al met al maakt dat het erg onduidelijk wat nou waar van komt en je loopt de kans dat je daardoor met de therapie wilt stoppen, omdat je de therapie nu (onbewust) in verband hebt gebracht met het stoppen met roken.

Mijn advies is om eerst de therapie af te maken en dan pas te stoppen met roken. Je kunt wel het roken wat verminderen als je dat wilt, maar frustreer je therapie niet door er nog een (lood)zware belasting bij te nemen. Let wel, dit is een advies. Als je denkt dat je het wel aankan, doe het dan, maar gewaarschuwd....

Persoonlijk vindt ik de therapie zwaar genoeg om dat eerst af te maken. Als je de therapie gedaan hebt, zul je sterker zijn waardoor het stoppen met roken je ook makkelijk af zal gaan. Doe hier je voordeel mee....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?