[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Terugval?

Gepost door Rob 
Rob
Terugval?
28 March 2004 08:00
Ha Rob,

Ik ben nu precies drie weken bezig met de therarie HyperVen. Mijn gemiddelde is intussen gestegen van 100 naar 137 sec. Deze week dacht ik te merken dat mijn klachten (licht/naar gevoel in mijn hoofd en slecht slapen) iets minder werden. De afgelopen drie dagen echter ben ik weer terug bij af, lijkt het.

Komt een dergelijke terugval meer voor? Of is het 'werk' van de afgelopen drie weken voor niets geweest en begin ik eigenlijk weer opnieuw?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Groet,
Rob
HyperVen
Re: Terugval?
28 March 2004 10:14
Hallo Rob,

Je hebt niet echt een terugval, maar bent nog niet genezen. Wel is de tolerantie van het ademcentrum al toegenomen. Geeft het de tijd. Het vervelend als je qua klachten vooruit bent gegaan en dan weer voor je gevoel zo'n terugval hebt, maar dat hoort er nu eenmaal ook bij...

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Annelies
Re: Terugval?
28 March 2004 22:18
Rob,
Klopt het dat je juist die klachten krijgt als de tolerantie van het ademcentrum vergroot wordt? Ik merk dat bij mij de klachten veel minder zijn als de grafiek een horizontale lijn vertoond. En als er dan een stijging komt, nemen de klachten even toe.
Groet,
Annelies
Sharon
Re: Terugval?
29 March 2004 12:11
Hallo Rob,

Ik las je berichtje en ik heb precies hetzelfde ervaren. Ik ben nu bijna 3 mnd bezig
en heb altijd trouw 2 x per dag geoefend. Halverwege de 2e maand bleef mijn gem.
hangen op 120 sec. Het leek net of dat ook een soort psychische grens is waar ik misschien
nog wel doorheen kan. Nu mijn gem. net iets boven de 120 sec. De laatste weken heb ik wel erg moeite met 2 x per dag oefenen en soms wordt het dan ook 1 x keer. Twee wkn
geleden had ik het idee dat het begon te werken maar vorige week kreeg ik toch weer
meer last van duizeligheid, zweverigheid, warmte stuwingen in bed, slappe benen en snel overprikkeld zijn. Ik baalde hier erg van. Nu kamp ik ook al weken met onzekerheid over banen (re-integratie plek zoeken) en dat geeft veel spanningen. Kan het zijn dat deze klachten hiermee te maken hebben en dat dat de genezing van HyperVen. in de weg staat?
Ik ben benieuwd of iemand soortgelijke ervaringen heeft en of iemand nog tips heeft.
Ik probeer nog wel 2 x per dag vol tehouden maar na 3 mnd is dat erg moeilijk.

Probeer door te zetten, dan doe ik dat ook!

Groetjes,

Sharon

Rob
Re: Terugval?
29 March 2004 14:04
Ha Annelies,

Mijn lijn heeft nog geen 'horizontale' periode gekend; dus ik weet niet of de klachten dan wat minder worden. Mijn klachtenpatroon is grillig: 3 dagen redelijk, dan weer 3 dagen minder. etc.

Groet,
Rob
Jenny
Re: Terugval?
29 March 2004 17:31
Het is wel een beetje een domme tip die ik jullie ga geven. Maar bij mij helpt het wel behoorlijk goed bij het probleem van "licht in je hoofd, wankel gevoel, overprikkeld zijn enz.
Net voordat ik de HyperVentherapie op het spoor kwam had ik een boekje in de bibliotheek aangevraagd van Frijters. Het heet "Van fobie naar vrijheid"
Deze meneer heeft zelf ook met allerlei van dergelijke klachten geworsteld. Het is best een nuttig boekje om te lezen. Het komt wel wat naief over omdat hij beweert dat hij volgens zijn redenatie mensen binnen niet al te lange tijd af kan helpen van allerlei niet-reëele angsten en fobieën, hyperventilatie enz.
Hij wil geen gespit naar oorzaken. Hij gaat uit van het aanwezige probleem en zegt in feite
"je "mind"is niet goed afgesteld.
Zijn therapie heet "mindtuning".
Nou, de tip die mij heel veel hielp was de volgende.
Als het even "mis"gaat met je. Bijvoorbeeld in de rij voor de kassa... ga dan niet tunnelen.
Hij bedoelt dat we de neiging hebben om ons te focussen op een heel klein gebied. Ik merk dat inderdaad bij mezelf. Dat ik de neiging heb om een beetje krom te gaan staan en me op mezelf richt enz. Je voelt dan nog meer je klachten.
Het is een beetje moeilijk uit te leggen.
Kijk in de verte. Concentreer je bijv. eens op kleuren die je ziet. Of op dingen die je ziet bewegen.
Als je wandelt kijk dan niet vlak voor je op de stoep. Ik met mijn rij-angst weet dat ik bij lichtelijke paniek de neiging krijg om vlak voor me op de weg te kijken of nar de berm.
Niet slim.
Nou probeer het eens uit. Verruim je blik! En ik ben heel benieuwd of het iemand helpt

Jenny
HyperVen
Re: Terugval?
29 March 2004 17:51
Even inhakend op wanneer je je beter voelt als de grafiek horizontaal gaat lopen. Dat is namelijk een indicatie dat je lichaam een gewenning doormaakt van een bepaalde zuurgraad. Het ademcentrum is anders ingesteld en daar hoort een bepaalde zuurgraad en nivo van buffers bij. Het lichaam past zich dus gedurende deze periode aan aan de nieuwe zuurgraad. Meestal gaat na zo'n periode van gewenning de grafiek plotseling weer stijgen: het ademcentrum gaat weer een nieuw nivo van de zuurgraad accepteren... Door de veranderingen die plaats vinden in de processen in het lichaam, als gevolg van het veranderen van de zuurgraad, kan je weer klachten gaan voelen... Dit wordt minder naarmate je de top van jouw CO2 tolerantie nadert.

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Annelies
Re: Terugval?
29 March 2004 18:04
Rob,
Bedankt voor je bevestiging.
Jenny,
Helemaal geen domme tip. Ik geloof zeker in mindtuning.
Je blik verruimen is een veel beproefde methode. Niet alleen onder de noemer 'mindtuning'.
Heel goed dat je ons op dit spoor zet.
Ik zal er de volgende keer bij de kassa aan denken [:]smiling smiley[/:]
Groeten,
Annelies
Anita
Re: Terugval?
29 March 2004 18:42
over kassa's gesproken, de heer Frijters heeft zijn zakken al goed gevuld met zijn binnen een paar weken ben je van je klachten af.

Die therapie kost een vermogen

maar dit terzijde
Jenny
Re: Terugval?
30 March 2004 11:03
Hoi Anita

Daarom gebruiken wij ook alleen de gratis adviezen die helpen. Ik zei al het komt mij enigszins naief over. Maar goed, er zullen vast mensen zijn die ook hier baat bij hebben gehad.
De rode draad van zijn verhaal is wel zinvol voor hypers zoals wij.
-Ga uit van wat je wilt bereiken.
-Wat zou jij ervan van vinden wanneer iemand je constant controleert? Nou doe dit dan ook niet steeds met je eigen lichaam. Die raakt er ook van van slag.
-Wanneer je bijv. last hebt van claustrofobie (en ik denk dat veel van ons wel enige lichte verschijnselen kennen) zegt hij: kijk niet alleen naar (bijv.) de wanden. Die komen op je af. Kijk en observeer verder.
- enz.

Alle kleine beetjes helpen!
Jenny
Niels
Re: Terugval?
30 March 2004 12:12
Hoi Jenny

Ik wil je bij deze even gelijk geven. Bij mij werkt het om, als ik in paniek schiet, ergens anders naar te kijken of ergens anders aan te denken. Ik vind het in ieder geval een hele goede tip.

Precies zoals je zegt Jenny: Alle kleine beetjes helpen!!

Hou vol iedereen!!!!!
Niels
Anita
Re: Terugval?
30 March 2004 13:22
Hoi Jenny,

ik bedoelde ook niet dat zijn ideeen niet goed zijn hoor, er zit een hoop goeds tussen.
Ik bedoelde alleen dat sommige mensen al hun hoop op zo'n therapie zetten terwijl we het toch echt zelf moeten doen!

Maar niks mis met je tip hoor, echt niet!

Maar ik probeer ook elke dag niet teveel op mezelf te letten, want dan draaien je gedachten ook zo door, ga je over elk procesje in je lichaam nadenken.

Meer weten over het HyperVen programma?