[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Spierspanning in het hoofd? - tips gevraagd

Gepost door Esmeralda 
Esmeralda
Spierspanning in het hoofd? - tips gevraagd
27 May 2005 20:09
Dag allemaal,

Alle klachten van hyperventilatie zijn al een keer gepasseerd bij mij. Ben al veelvuldig bij de dokter geweest en onderzoeken gedaan - lichaamlijk alles goed.
Nu heb ik alleen sinds een aantal weken een voor mij nieuw verschijnsel. Ik heb steeds het gevoel alsog spieren in mijn hoofd zich aanspannen. Het is geen echte pijn maar meer een gevoel dat continu aanwezig is.
Soms zit het achterop mijn hoofd, soms aan de zijkant, boven of achter mijn oor.
Ook trekt het soms naar mijn ogen of net boven de neus en door naar de kaken.
Heel hinderlijk!
Volgens mijn arts is het wederom te wijten aan spanning....en ze noemt het spanningshoofdpijn. Paracetamol helpt hierbij niet helaas.
Heeft iemand andere tips om het te verlichten?

Alvast bedankt!

Groetjes
Esmeralda
Hey,

Ik weet eerlijk gezegd echt niks dat het kan verlichten. Zelf voel ik het niet volledig zo, mijn nek voelt meestal zo ongelofelijk gespannen aan, dat alle delen van mijn hoofd pijn gaan doen. En dat letterlijk àltijd, èlke dag. heb in de loop van de tijd de-anxit gekregen (= medicatie om rustiger te worden, die meestal ter ondersteuning van anti-depressiva wordt gegeven), maar dat hielp niet, ook de relaxatietherapie heeft niet geholpen. Ben onder scanners geweest, bij dokters, maar alles is ok met mijn hoofd. volgens mij is het enige wat je kunt doen, het proberen te aanvaarden en aan iets anders te denken (veeeeel makkelijker gezegd dan gedaan, dat besef ik heel goed), maar eigenlijk het helpt het wel.


Het enige wat ik probeer te doen, is denken: je weet dat het allemaal spanning is, het hoort bij de hyperentilatie, je hebt alle onderzoeken gehad die nodig zijn en er is niets mis, het is (alleen maar) hyperventilatie en het zal wel voorbij gaan ook...

Ik hoop dat het jou ook een beetje helpt. volg je HyperVen? Daar zeggen ze dat je de oefeningen best zo ontspannen mogelijk moet doen, met loshangende schouders, en ontspannen hoofd, want dat dat de spanning alleen zal verhogen (als ik het goed heb), en vooral niet forceren.

Hopelijk heb je er iets aan

kim
hallo!!!

heb ook last van spierspanning in het hoofd, soms zo erg dat je denkt dat je hoofd barst!
heb het vooral in de avond, trekt dan door naar mn rechteroog, krijg dan gewoon een moe gevoel in mijn hoofd! als ik dan ook nog ga autorijden, dan lijkt net of alles vast zit! heel wonderlijk allemaal! overdag heb ik meestal geen last, ben dan met andere dingen bezig, zolang je je gedachten op iets anders zet merk je er weinig van! als je er aan gaat denken, span je toch onbewust je spieren aan van je nek en datv terkt ook naar je hoofd!
jolanda jehee
Re: Spierspanning in het hoofd? - tips gevraagd
28 May 2005 11:09
Die spanning begint bij mij altijd in mijn slapen en mijn kaken. Daarna begint de hoofdpijn.
Ik merk alleen altijd wel dat ik altijd mijn kiezen heel strak op elkaar heb, vooral als ik me niet lekker voel door de hyperventilatie.
Groetjes jo.
Lieve Kim, Jolanda en Marianne,

Hartelijk bedankt voor jullie reacties. Het is altijd een steun te weten dat je niet de enige bent (en abnormaal).
Ik heb intussen ontdekt bij toeval dat op je buik liggen ook helpt. Plaats 2 hoofdkussens op elkaar - ga er op je buik opliggen - hoogte van het sleutelbeen op de bovenste rand - dan je hoofd recht naar beneden hangen - dus met je gezicht op bed. Dit rekt de nekspier een beetje op en dat helpt een beetje. Tis even een ontspannen gevoel en ligt lekker.

Herkennen jullie ook prikkels in je hoofd en neus?
ik heb sinds 3 maanden ook last van hyperventilatie.. de hele tijd steken bij mn hartstreek enz.. gister kreeg ik ineens een heel gek gevoel in mijn hoofd steeds op een andere plek... heel eng gevoel.. vandaag heb ik erg last van mijn kaken en een drukkend gevoel bij mn slaap...

strekte ermee allemaal !
ik weet niet of je iemand hebt die je erbij kan helpen, maar wat ook goed ontspant is om zittend op een stoel met je hoofd tegen de buik van de staande partner te rusten. Deze moet vervolgens je hoofd (met los haar) goed zachtjes masseren zodat je je hoofdhuid kunt voelen bewegen. Laat diegene ronddraaiende bewegingen met de vingertoppen maken.[:](H)[/:]
De hoofd-en nekpijn is echt een onderdeel van de hyperventilatie. Toen ik nog niet aan HyperVen deed hielp het mij heel goed om yoga te doen. Ook al had ik knallende koppijn, ik ging er dan toch naar toe en liep dan na een uurtje yoga weer zonder hoofdpijn de deur uit.
Sinds ik HyperVen doe is de nekpijn zo goed als verdwenen (heb in weken geen pittenzak meer op mijn schouders gehad ) en hoofdpijn heb ik ook nog maar heel weinig. Alleen als ik me te druk heb gemaakt of bijvoorbeeld na een feest dan steekt het weer even de kop op.

Bedankt voor de tips - ik ga ze uit proberen [:](Y)[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?