[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperven en klachten

Gepost door Hester 
Hester
hyperven en klachten
10 May 2005 22:16
Hallo allemaal,

Ik ben een aantal weken bezig en heb ook aandachtig de forums gelezen. Het opmerkelijke vond ik dat een aantal keren genoemd wordt dat de klachten ook tijdelijk kunnen verergeren door HyperVen. Zo'n week heb ik net achter de rug. Ik kreeg op de meest willekeurige momenten een bijna paniekaanval - ook helemaal niet gerelateerd aan een gebeurtenis of gedachte - Nu kan ik dat gelukkig allemaal over me heen laten komen en raak ik zelf gelukkig niet in paniek. Ondanks dit voel ik me ook weer stukken beter, rustiger in mijn gedachten, helderder in mijn hoofd, niet meer zo duizelig...Ik ben dus een paar dagen gestopt en ben nu begonnen met een keer per dag. Opvallend was wel na de stopperiode dat mijn score enorm omhoog schoot! [en het ging al zo snel, ik begon met 15 sec en na twee weken zat ik rond de 90]

Al bij al is mijn vraag eigenlijk wat is de reden dat de klachten even kunnen verergeren, wat gebeurt er dan in je lichaam ? Daar heb ik op de forums nog niet echt duidelijk antwoord op gevonden!

Hester
Dencha
Re: hyperven en klachten
10 May 2005 23:28
Hallo hester,

Ik ben dit al eerder tegen gekomen was wel even zoeken maar ik heb wel een antwoord die Rob heeft gegeven op deze vraag.

We zien vaak dat in het begin de klachten van mensen toenemen. Dat komt door een aantal oorzaken:

1. Je bent nu veel meer gefocust op je klachten omdat je met HYperven bezig bent.
2. Door de therapie verandert de zuurgraad in het bloed. Hierdoor gaan processen in het lichaam zich anders instellen. Daar is een vaak periode van gewenning nodig. Gedurende deze periode ervaar je klachten (soms zelfs nieuwe!)

Ik hoop dat dit een beetje een antwoord is op je vraag.

Groetjes
Hester
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 11:53
Bedankt voor je reactie,

Maar... ik ben niet meer dan anders gefocust op mijn klachten - ik kan op zich best dingen goed loslaten en me concetreren op andere zaken. Alleen ik wil zo graag weten waarom klachten dan verergeren en andere ook weer minder worden - de zuurgraad verandert - dat begrijp ik maar waarom hyperventilatie klachten dan kunnen toenemen is mij nog steeds een raadsel - het voelt namelijk ook anders - meer als een soort ontlading van spanning. Desondanks heb ik al heel snel resultaat en ik merk nu tenminste dat er wat gebeurt in mijn lichaam - dat heb ik bij ademhalingstherapie nooit zo beleeft. En ik ben ook een doorgewinterde HyperVentilant die al 16 jaar loopt te tobben en te vechten! Dus hoe dan ook ik ben erg enthousiast over HyperVen!

groet, Hester
Janne
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 12:34
hoi Hester,

ik loop ook met die vraag,ben inmiddels 10 weken bezig en heb er wel over nagedacht.

ik stel me zo voor dat je door de oefeningen als het ware 'kunstmatig/geforceerd de kooldioxideniveau's omhoog doet. Iedere oefening weer.
op een gegeven moment gaat je lijf het dan 'afblazen' (als een veiligheidsklep bij een stoommachine)
Zo heb ik het in ieder geval voor mezelf verklaard. Toen ik een week aan het oefenen was heb ik een paniekaanval gehad, inderdaad zomaar, er was niets. Terwijl ik dus meeer de chronische HyperVentilant ben. Nooit paniek gewoon altijd te hoog,snel ademen en daardoor een bak fysieke klachten.

Ik dacht echt dat ik gek werd moet ik eerlijk zeggen.

na de eerste vier weken geen aanvallen meer gehad en word langzaam sterker.

groet en succes Janne[:]smiling smiley[/:]

Dencha
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 12:48
Hallo hester,

Op de site van HyperVen staat beschreven wat er gebeurd als je hyperventilatie hebt. Misschien dat je dat even moet lezen als je dat al niet gedaan hebt, dan kun je lezen wat er met je lichaam gebeurd als je zuurgraad veranderd. Dus gewoon bij www.hyperventilatie.info en dan het kopje hyperventilatie.

Groetjes
Hester
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 15:17
Hoi Dencha,

De artikelen heb ik uitgebreid 'bestudeerd' en het is me helemaal duidelijk dat als de buffers bijna of op zijn dat je hyperventilatie krijgt. Alleen we zijn met HyperVen bezig met het herstellen van de zuurgraad en de vraag is dus waarom je dan een verergering of andere klachten kan krijgen! En dan vind ik het ook opmerkelijk dat je je aan de ene kant beter gaat voelen - dus klachten verdwijnen - en aan de andere kant komen er ook weer hevige klachten tijdelijk terug of erbij. Vervelend ben ik he! Maar ik wil het gewoon begrijpen.

groet, Hester
Dencha
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 16:54
Hoi Hester,

Ik begrijp het wel, ik ben nu 2 mnd met HyperVen bezig. En ik heb voor 3 weken terug een hevige terugval gehad, dus klachten op zijn ergst. Na 2 weken was dat weer voor een groot deel weg. En het is natuurlijk al positief dat je klachten erger kunnen worden dat betekend dat ze ook minder waren.
Maar het lichaam is raar, ik denk dat je lichaam zich gewoon moet aanpassen aan de zuurgraad. Als je geen hyperventilatie hebt. Ik kan me dat nog vaag herinneren, en je word heel zenuwachtig, dan heb je eigenlijk ook een aantal van die klachten. Beetje duizelig, hartbonzen, niet echt aanwezig zijn, je benen voelen raar, misselijk gevoel. Alleen van korte duur. En je besteed er niet zoveel aandacht aan. Dan komen dus je buffers vrij, dus je zuurgraad wordt hoger., zodat je de klap kunt opvangen.
Nu met ons HyperVenners hebben we hetzelfde onze zuurgraad word hoger (normaal), daarom die klachten van tijdelijke duur. Je lichaam moet zich aanpassen aan zijn milieu.

Groetjes
Hester
Re: hyperven en klachten
11 May 2005 17:10

Ik denk het ook, en volgens mij klopt het ook wel een week of twee! Ook vind ik het logisch dat je lichaam weer erg moet wennen - Alleen voor mezelf ervaar ik het niet als terugval - maar dat komt omdat ik zo goed merk dat er echt iets veranderd - en dat andere klachten verdwijnen. Maar ik moet eerlijk zeggen ik zit niet te wachten op nog een keer zo'n heftige periode. We zullen wel zien. Ik denk dan altijd maar, wat moet dat moet om beter te worden. Ik heb ook de meest vreselijke bijwerkingen doorstaan toen ik ooit een paar maanden aan de anti-depressiva was en dat heb ik ook overleefd!

groet, Hester
Hester
Re: hyperven en klachten
12 May 2005 12:13
Ik las net ergens op een ander forum dat HyperVen ook een ontspannende en rustgevende werking heeft en dus inderdaad een ontlading van de spanning in je lijf kan geven en dus een wisselend patroon in de klachten kan geven! En dit zegt onze grote expert Rob!

Meer weten over het HyperVen programma?