[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

twee maanden bezig

Gepost door sasha 
sasha
twee maanden bezig
08 May 2004 12:02
Hallo allemaal
Voor wie het interesseert, wil ik wel laten weten hoe het een HyperVenfan bevalt nu ik op de helft zit.

Het gaat over de hele linie beter met mij. Ik ga niet spectaculair omhoog met mijn score, ik begon bij 50 en schommel tussen 69 (sochtends) en 80 (soms, savonds). Ik doe het 2 x per dag.

Een klacht waar ik nog wel last van heb is snel moe zijn. Als ik bezoek heb en ze praten erg druk bijvoorbeeld, dan kan ik dat maar 2 uur 'aan'. Ik hoop dat dat snel beter gaat, want dat vind ik erg jammer. Wazig zie ik soms ook nog wel. Ik heb sinds ik hyperventilatie heb, hele slechte ogen gekregen (nu heb ik ongeveer -4,5!) ik razendtemp, mijn contactlensspecialist staat daar steeds van te kijken, elk half jaar een halve punt erbij. Zou dat ook met hyperventilatie te maken kunnen hebben, vraag ik me dan af, want ik kwam ooit in contact met iemand die optologie had gestudeerd en die zei dat stress en oogklachen een direct verband hebben of zoiets(herkennen andere HyperVenners dag ook????). Ook concentratieproblemen herken ik uit een bericht van een andere HyperVenner. Maar verder mag ik niet klagen, het gaat steeds beter, en ik ga nu op naar de andere helft van de therapie.

Iedereen veel succes gewenst en doorzettingsvermogen, want soms denk je welleens: o nee, moet ik weer achter de computer.....!
Groetjes, Sasha
Ellen uit het Gooi
Re: twee maanden bezig
08 May 2004 16:53
Hoi Sascha,

Bedankt joh, dat je even een tussenstand geeft. Ik ben nu bijna 1 maand bezig en dan is het leuk om te zien waar ik naar uit kan kijken.

Ik heb dat ook wel eens dat ik denk: Gatver weer achter dat ding, maar aan de andere kant levert het me zoveel op dat ik het vanzelf weer doe.

Ik heb geen ervaring met slechte ogen, alleen dat ik af en toe wazig zie als ik loop te hyperen, maar misschien zijn er anderen die het herkennen.

Toi toi, met de 2e helft van de therapie.
Groetjes van Ellen

Anita
Re: twee maanden bezig
08 May 2004 20:20
Hoi Sasha,

ik geloof niet dat het daadwerkelijk slechter worden van je ogen iets met hyperventilatie te maken heeft. wel kan het zo lijken door hyperventilatie (wazig, vervormd en dubbel zien).

een snelle achteruitgang van de ogen heeft ook vaak met suiker te maken, niet direct suikerziekte maar wel een verstoring in je suikerspiegel.

Misschien moet je daar eens naar laten kijken??
Annelies
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 09:17
Hallo,
Leuk zo'n tussentijds bericht.
Ik geloof niet dat de achteruitgang van je ogen te maken heeft met hyperventilatie.
Het zou een opzien(!)barende ontdekking zijn als dat wel zo was.
Suiker en ogen geldt alleen als je echt suikerziekte hebt volgens mij.
Een verlaagde of sterk schommelende suikerspiegel is volgens mij ook niet de oorzaken/'>oorzaak.
Maar goed, ik ben geen dokter.
Heb zelf -9, problemen met mijn suikerspiegel en hyperventilatie. Maar zie daartussen geen verband. Het brilletje heb ik al sinds mijn lager schooltijd, maar de suiker en hyperventilatie begonnen (achteraf) op hetzelfde moment.
Over die suikerspiegel gesproken, ik vraag me wel eens af in hoeverre de intollerantie voor suiker daadwerkelijk aan de suiker lag ipv aan de hyperventilatie (die ik toen nog niet snapte).
Je tweemaandelijkse ervaring komt wel overeen met die van mij.
Ik ben nu ook twee maanden bezig.
Resultaat: meer begrip voor de hyperventilatie. ik oefenen niet consequent 2x per dag (op goede dagen verdwijnt de motivatie) maar merk een duidelijke verslechtering als ik maar 1x per dag oefen. Zit nu dus weer op twee keer. Mijn gemiddelde stijgt heel langzaam. De klachten verminderen bij vlagen. Maar ik heb wel veel vertrouwen in deze therapie. Het barst nl. van de logica en daar houd ik van. Daarnaast nog een tip: ik probeer ook RET toe te passen (relatieve emotieve therapie). Kennen jullie dat?
Succes !
Annelies
PeterD
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 11:39
Fijn dit soort oppeppers. Ik ben nu ongeveer 6 weken bezig en de afgelopen week stijgt mijn gemiddelde sterk. Desondanks heb ik goede en slechte dagen. Zo nu en dan zie ik ook wazig, maaar over het algemeen genomen gaat mijn gezichtvermogen niet achteruit. (ook al jaren een bril.

Hou vol !!

PeterD
Jenny
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 11:51
Hallo allemaal.

Ik wil weten wat dat inhoudt Annelies.

Ik zal even vertellen hoe het mij momenteel vergaat.
Ik ben sinds 3 dagen weer begonnen met de therapie. En dat voelt een stuk beter. Ik ervaar echt dat mijn lichaam zich beter voelt dan wanneer ik niet bezig ben.
In de periode dat ik gestopt was heb ik wel enkele flinke klappers gemaakt. Ik kreeg behoorlijk last van mijn angst.
Gister heb ik nog een aardige paniekaanval gehad. "Opeens"voelde ik me niet goed. Ik schrok vreselijk van het feit dat opeens mijn keel dicht ging zitten.
Er leek vooraf niets aan de hand. Ik had net de therapie gedaan en zat te eten ...toen het me opeens overkwam.
Ik klungel al een poosje met mijn keel. Had er niet veel last van tijdens de "rustperiode", maar die keel zit wel tussen mijn oren.
Het leek wel een allergische reactie. Van aardbeien???????????
Ik schoot in de paniek. Werd niet lekker, onrustig, leek onwel te worden enz.
Nou dit soort geklungel heb ik momenteel wel behoorlijk.
Ik probeer het te relativeren maar het valt niet mee.
sasha
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 20:32
Wat leuk al deze reacties. Dat doet me heel goed en ik vind ons allemaal enorme doorzetters (hoewel ik ook weleens zelfmedelijden heb, dan vind ik het ontzettend oneerlijk dat ik hier al zoveel jaren last van heb en daardoor niet in staat ben bepaalde dingen te doen, en nu zelfs al een tijd niet in staat was om fulltime mijn werk te doen). Maar goed: daar zullen we allemaal weleens last van hebben?)
Iedereen nogmaals toi toi toi gewenst!!!!!!!
sasha
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 20:43
O ja, vergat nog wat:
1) die slechte ogen zal inderdaad wel door wat anders komen: gewoon pech mischien
2) herkennen jullie ook die klacht van dat je snel moe bent door bv drukte om je heen, of lang bezoek hebben? Dat het je dan teveel word?
3) wat bedoel je Annelies met Ret?
Ellen uit het Gooi
Re: twee maanden bezig
09 May 2004 21:43
Hoi Sasha,

2) Ja hoor, dat vindt ik één van de moeilijkste. Ik sta 's-morgens al op met een reuze vermoeidheid. Ik heb stokjes nodig om mijn ogen open te houden. Visite is reuze vermoeiend ook al vind ik het hartstikke leuk. Als ze weg zijn val ik op de bank.
Ik slaap gewoon wel, dus daar kan het niet aan liggen. Dat moet hyperventilatie zijn. Af en toe heb ik er sinds jaren een dag tussen zitten, dat ik de hele wereld aankan. Dus als ik straks het programma afrond (ben nu 1 maand bezig) moet dat waarschijnlijk al een stuk minder zijn.

3) ret = rationele emotieve therapie.

Er gebeurt een situatie, jij denkt iets (verkeerd), je vervangt dat door een juiste gedachte en dan volgt automatisch ander gevoel..
Volgens mij is dat ret.

voorbeeld: Ik sta in de rij bij de winkel.
Ik denk "Jeetje waar kan ik er uit! of Ik kan er niet uit!.
Ik voel me door dat denken: Gespannen, zweet breekt me uit, bang etc.
Ik zou eigenlijk moeten denken "Er is niets om me druk over te maken. Ik raak
niet in paniek.
En als ik maar vaak genoeg het goede denk zou ik me daardoor
ontspannender voelen, aangenaam etc.

Ik heb ret ook vaak toegepast, maar ik vind het niet werken voor hyperventilatie klachten, want hyperventilatie klachten bestaan en door anders te denken gaan ze niet weg. Je kan het wel gebruiken om de klachten niet erger te laten worden dan dat ze zijn. Veel mensen worden hypochondrisch (hoop dat ik het goed schrijf) ze voelen zich rot en denken, ook al is alles nagekeken, dat ze een ziekte onder de leden hebben. Daar kan je het dus wel heel goed voor gebruiken.
Je kunt het ook toepassen als je hyperventilatie onder controle hebt en nog onzeker over de dingen die je zou kunnen doen.
Maar dat is een hele persoonlijke mening van mij. Andere mensen hebben er misschien wel baat bij.

Groetjes van Ellen

Annelies
Re: twee maanden bezig
10 May 2004 18:35
Beste Ellen,
RET werkt voor de één wel en voor de ander niet, dat vooropgesteld.
Maar jou uitleg van RET sluit niet helemaal aan bij wat ik er over geleerd heb.
Het gaat fout als je je teveel focust op het idee dat je je gedachten niet van invloed MAG laten zijn op je gevoelens.
En als je niks aan de ademhaling verandert lost het de hyperventilatie niet op, dat klopt. Maar het kan wel de manier waarop je met hyperventilatie omgaat veranderen, met andere woorden de angsten verminderen. En dat zijn voor de meesten van ons toch de klachten met de hoogste prioriteit.
Wat mij betreft is de ideale hyperventilatie-therapie: HyperVen in combinatie met RET. Maar goed, dat zal voor iedereen verschillend zijn.
Ik schrijf vanavond nog wel even wat over RET voor degenen die daar vragen over hadden.
(maak er wel een apart forumonderwerp van)
Nu eerst even HyperVennen en eten.
Succes allemaal.
Groeten van Annelies
bart
Re: twee maanden bezig
10 May 2004 23:11
Ik heb trouwens wel last van mijn ogen gekregen, naast mijn hyperventilatie klachten. Ik heb last van scherven, bolletjes, een zwarte vlek die beweegt in je gezichtsveld. Dit is heel erg vermoeiend.. ik heb er vooral last van als ik moe ben en dat ben ik vaak aangezien ik moeite heb met slapen. Ben ervoor naar de oogarts geweest maar er was niets ernstigs, het moet op den duur verdwijnen. Scherven en bolletjes kunnen duiden op migraine, maar ik had vroeg nooit hoofdpijn, dit kwam pas tijdens hyperventilatie.
Ik had nog een vraag aan de mensen hier, ik heb erge problemen met slapen.. zodra ik ga liggen ben ik vaak teveel bezig met mijn hartslag. Doordat ik stil lig voel ik me hart echt kloppen, en hoe meer ik er op let hoe meer mijn hart tekeer gaat. Soms is het ook een onregelmatig ritme.. en dan kan ik echt niet meer liggen en moet ik afleiding zoeken.. tv, muziek of boek.. Ik studeer nog, maar het is echt moeilijk vol te houden.
Hebben jullie misschien tips voor het slapen ??

mvg,

Bart
monique
Re: twee maanden bezig
24 May 2004 19:01
hallo bart hoe is het met de bolletjes voor je ogen????
ik met verbazing gelezen hoeveel mensen er ook klachten met hun ogen hebben die ook hyperventilatie hebben, en focussen op een onderwerp heb je daar ook last van??? zelf heb ik dus ook al heel wat onderzoekjes achter de rug en heb maar goede zonnebrillen aangeschaft( een voor gewoon een voor het skieeen en en een voor tijdens het zeilen het helpt wel de klachten werden minder) ik dacht doordat ik wat ouder ben mijn ogen ook minder werden maar ik heb alleen een leesbril nodig. ik ben nu 9 dgn met HyperVen bezig dus het is voor mij nog allemaal erg nieuw en wat ik er verwachten moet?????? gaat het met jou wel al betergroetjes monique[:](H)[/:]
Hennie
Re: twee maanden bezig
25 May 2004 20:23
Hallo Bart, ik heb voor moederdag een leuke CD gekregen.
'Yoga voor een goede nachtrust', voor 9,95 euro te koop bij Praxis. Er staan ingsproken oefeningen op die rustgevend werken.
Hennie
bart
Re: twee maanden bezig
25 May 2004 22:39
Hoi allemaal,

Het gaat al steeds beter met me, ik merk dat HyperVen helpt! Ik begon met een gemiddelde van +- 70 seconden, en zit nu na 25 dagen op de +- 85 seconden. De klachten met mijn ogen zijn nog steeds niet weg, ik zie bv als ik fiets met het mooie weer vaak bolletjes en sterretjes, maar dit komt misschien ook doordat ik nog teveel op mijn ademhaling let. Daarnaast tijdens het sporten (fitness) lukt het mij nog niet om met echte zware gewichten te trainen, wat ik vroeger wel kon. Ook met trappenlopen heb ik nog last, ik moet ook veel lucht boeren. Maar al met al mag ik niet klagen. Bedankt voor de tip Hennie, ik zal eens bij praxis gaan kijken! Ik hoop dat het met jullie ook allemaal lukt! Sterkte iedereen!

Meer weten over het HyperVen programma?