[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ademtechniek

Gepost door linde 
linde
ademtechniek
26 May 2005 11:21
hoi Rob,

Nog een vraag voor je.


Als ik mijn ademhaling vasthoud met de oefening, kan ik op het laatst haast niet meer gewoon uitademen. Het gaat dan hortend en stotend, en mijn lichaam wil weer inademen.
Is het beter om eerder uit te ademen, omdat ik het misschien forceer.
Ik probeer er een beetje mee te wisselen, maar vind het lastig om het moment te bepalen dat ik weer kan uitademen.

Kan je mij wat advies geven?

groetjes, Linde.
Hester
Re: ademtechniek
26 May 2005 11:27
Ik heb dat in het begin ook een beetje gehad. Op een gegeven moment voel je al dat je buik een klein beetje begint te schokken. Dan ben je inderdaad aan het forceren. Het is even zoeken naar het goede moment, maar je moet wel rustig en langzaam kunnen uitademen. Als je dat gevoel voelt aankomen is het volgens mij het moment om uit te gaan ademen. Na een tijdje gaat dit overigens over!

gr. Hester
Janne
Re: ademtechniek
26 May 2005 13:53
hoi,

ik doe meestal dat ik bij het tweede 'schokje' van je buik (= je middenrif) begin met de uitademing, dan krijg ik hem helemaal rustig tot het einde uitgeblazen.
Wat jij beschrijft klinkt mij in de oren als te hard je best doen. Deed ik ook in het begin, volgens mij overdrijven we allemaal in het begin

succes Janne[:]smiling smiley[/:]

linde
Re: ademtechniek
27 May 2005 20:34
Hoi Hester en Janne,

Bedankt voor jullie advies, daar kan ik wat mee.
Ik begin al wat eerder met uitademen, waardoor de uitademing al wat rustiger verloopt.

groetjes, Linde
HyperVen
Re: ademtechniek
14 June 2005 16:51
Hallo Linde,

Ik vermoed dat je de boel een beetje forceert. Probeer om iets minder druk te zetten en kijk of het dan beter gaat. Het is - met name in het begin - vaak even zoeken naar de balans tussen zo goed mogelijk de adem inhouden en je toch comfortabel voelen. Meestal vind je na enige tijd deze balans vanzelf. Dat je middenrif samentrekt aan het einde van een trial, komt omdat het ademcentrum de inademing al triggert terwijl je uitademt. Dat is ook logisch want het ademcentrum is immers ingesteld op een veel lagere zuurgraad. Hier zie je dus het verleggende en dwingende effect dat van deze therapie uit gaat. Overigens wordt dat - naarmate het ademcentrum anders ingesteld raakt - vanzelf steeds minder...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?