[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

bang dat het iets anders is...

Gepost door Nynke 
Nynke
bang dat het iets anders is...
05 July 2005 22:35
ik heb ook al geruime tijd last van hyperventilatie. Ik weet heel goed dat het hyperventilatie is, omdat als ik er soms maar aan denk ik een lichte aanval krijg.
Toch ben ik heel soms wel bang dat het iets anders is. Ik heb nooit iets laten onderzoeken. Ik ben wel naar de huisarts geweest, maar alles wees er op dat het hyperventilatie was. Toch merk ik nu wel eens dat ik me afvraag als er nu echt eens iets is, zou het dan niet zo zijn dat mijn huisarts of ik zelf het toeschuif naar de hyperventilatie?!
Hebben jullie nog een tip hoe je de gedachte (angst) uit je hoofd kunt krijgen, om weer een aanval te krijgen. Ik heb de laatste weken het gevoel dat ik er de hele dag mee bezig ben.
Erg vervelend en ik word er erg kriegel van soms [:]confused smiley?[/:] !
BartL
Re: bang dat het iets anders is...
06 July 2005 00:07
Ik heb een tijdje aan cognitieve gedragstherapie gedaan dat hielp erg. Ik heb ook nooit de diagnose hyperventilatie bij me laten stellen, die heb ik zelf gesteld. Ik heb ook hypochondrische (weet niet of ik dit goed spel [:]Tja[/:])klachten gehad. Wat ik geleerd heb is dat je doordat je zo gefocussed ben op jezelf allemaal klachten ontwikkeld. Door die klachten raak je weer angstiger en ga je twijfelen aan je gezondheid, dit verergerd weer de hyperventilatie en dus ook weer de klachten. Je komt dus in een negatieve spiraal terecht. Om die spiraal te doorbreken kan je het beste dit doen:

Probeer er eens vanuit te gaan dat je gezond bent. Vroeger had je ook ooit deze overtuiging waarom nu dan niet weer ? Vanuit deze basis gedachte kan je dan al je angstige gedachten over bepaalde ziekten relativeren. Probeer bv eerst eens op te schrijven hoe vaak je zo'n gedachte heb per dag, dan kun je al gauw constateren dat dit erg vaak is. (je raakt hierdoor ook meer bewust van verkeerde patroon wat zich afspeelt). Probeer dan op de momenten dat je zo'n gedachte hebt, te relativeren en je gedachten te veranderen. Naarmate je dit vaker doet zullen je gedachten ook veranderen. En door met HyperVen aan de slag te gaan, zullen je klachten ook verminderen.

Bedenk ook nog eens dat op deze voet verder gaan en je negatieve gedachtepatroon de vrije loop te laten gaan, jezelf niet helpt. Je zal niet je hele leven op deze manier kunnen en willen leven. Dus moet je het veranderen, en wel nu!!! Nog een tip.. probeer veel afleiding te zoeken, zodat je niet blijft piekeren!
Hester
Re: bang dat het iets anders is...
06 July 2005 09:59
Hallo Nynke,

Ik denk dat het allerbelangrijkst is om je hyperventilatie aan te pakken. Het is inderdaad een cirkel waar je in terecht komt. Heb je HyperVen al overwogen? Ik kan je alleen uit eigen ervaring vertellen dat als je hyperventilatieklachten minder worden ook je angsten verdwijnen en zelfs je gepieker. Neemt niet weg dat je jezelf ook weer moet leren om te stoppen met de negatieve gedachten en dat je zelfvertrouwen weer moet worden opgebouwd.

We zijn ook niet zomaar angstig geworden en vaak is het een gevolg van de verschrikkelijke klachten van de hyperventilatie. Dus ik begrijp ook nooit de idee dat door je denken te veranderen de lichamelijke klachten zouden verdwijnen. Zolang de hyperventilatie er is, kan je werken aan positieve gedachten maar de hyperventilatie zal er niet door verdwijnen! Dat is toch wel de gedachtengang binnen de cognitieve gedragstherapie. Mijn conclusie na al die jaren is pak eerst de fysieke oorzaken/'>oorzaak aan en kijk dan wat er over blijft aan psychische klachten of stress. Daar kan je dan alsnog mee aan de slag. Maar de angst krijg je helaas niet zomaar uit je hoofd. Het enige wat ik altijd deed was het over me heen laten komen zo in de zin van het is maar een gevoel en hyperventilatie!

groet, Hester
Nynke
Re: bang dat het iets anders is...
06 July 2005 11:45
Bedankt voor de reacties. Ik heb inderdaad in het verleden ook vaak hypochondrische gedachten gehad (volgens mij spelde je het goed hoor BartL).
Ik heb morgen een afspraak bij mijn huisarts en zit inderdaad ook te denken aan cognitieve gedragstherapie, maar dan wel in combinatie met ademhalingstherapie o.i.d.
Ik probeer vaak om mijzelf gerust te stellen en inderdaad te denken dat het hypverventilatie is. Dit gaat vaak wel goed en dan denk ik maar weer, dat heb ik maar weer goed gedaan. Ik merk alleen dat ik daarvoor wel de tijd moet nemen. Vaak heb ik niet het gevoel dat ik mijzelf de tijd gun. Dit is vaak wanneer er anderen bij zijn. Als ik dan met iemand ga praten kan het zo zijn dat ik wel praat, maar de hypverventilatie in mijn hoofd blijft zitten en de overhand heeft.
BartL
Re: bang dat het iets anders is...
06 July 2005 12:44
Ik heb juist wel met die therapie die hypochondrische gedachten kunnen doorbreken, terwijl ik gewoon nog wel last had van hyperventilatie. Je kan dan hyperventilatie in een ander daglicht plaatsen. Je weet dat je het hebt, en dat je soms er klachten door hebt. Proberen er zo min mogelijk aandacht aan te besteden. Dat laatste vind ik wel alleen ook vaak moeilijk, ik probeer nog te vaak mijn ademhaling te reguleren. Kan het dus nog niet helemaal loslaten..
Hester
Re: bang dat het iets anders is...
06 July 2005 23:22
Hoi Bart,

Nee, maar dat is ook heel belangrijk en goed van een therapie als je in het kader leert plaatsen waar het thuishoort. Maar wat ik ermee bedoel is dat je ook allerlei angsten kan krijgen door de nare klachten van de hyperventilatie en dat het in de medische wereld altijd maar op een verkeerd patroon van denken wordt gegooid. Ik vind het juist heel belangrijk dat je en weet waardoor het allemaal gekomen is en dat je ook leert om er goed mee om te gaan. Dat scheelt al een heleboel stress.

En dat zie toch ook op deze forums gebeuren. We hebben allemaal onze vragen, onze onzekerheden, zoeken bevestiging, antwoorden, tips en steun bij elkaar om goed met de hyperventilatie om te gaan en vooral om er vanaf te komen.... En door het HyperVennen is het bewijs bij mij geleverd dat zelfs een heleboel psychische klachten ook overgaan als de fysieke oorzaken/'>oorzaak van de hyperventilatie wordt aangepakt! En ik wordt er soms bijna strijdlustig van omdat duidelijk te maken aan de buitenwereld [lees de medici en alle mensen die vooroordelen hebben over mensen met hyperventilatie].

groet, Hester
BartL
Re: bang dat het iets anders is...
07 July 2005 12:57
Klopt ook daar heb je gelijk in! Het is ook heel fijn om begrepen te worden door de buitenwereld. En dat het als een veel serieuze probleem wordt gezien dan nu het geval is.
Nynke
Re: bang dat het iets anders is...
07 July 2005 13:39
Ik denk dat het te maken heeft met het bekende cirkeltje! Door de hyperventilatie word je angstig, door de angst krijg je hyperventilatie en ga zo maar door. Volgens mij moet het beide aangepakt worden.
Ik lees dus bij heel veel mensen dat ze bang zijn dat het iets ergs is. Dat stadium heb ik wel een beetje gehad. Bij mij is het meer de angst mijn ademhaling niet onder controle te krijgen. Hierdoor heb ik weinig zin om dingen te doen. Ik doe het wel, maar moet mijzelf wel constant een drempel over dragen.
Waar ik wel bang voor ben als ik nu eens klachten heb die daar niks mee te maken hebben of mijn huisarts dat wel herkend. Het is natuurlijk erg makkelijk om alles maar op de hyperventilatie te schuiven. Ik ga er vanuit dat ik zelf snel genoeg door heb dat het niet meer met hyperventilatie te maken heeft, maar neemt de huisarts dat ook van mij aan!

Meer weten over het HyperVen programma?