[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

begrip

Gepost door paulien 
paulien
begrip
30 June 2005 14:11
Met mijn hyperventilatie zit ik al een poosje thuis. Ik loop ook nog bij ggz zij proberen me om te laten gaan met mijn hyperventilatie. Je kunt er mee werken wordt er dan gezegd maar denken jullie mensen die ook last van hyperventilatie hebben dan ook niet soms van nou heb het maar eens weer de hele nacht en sta dan maar eens fit op nou mij is het tot nu toe nog niet gelukt. Er is vaak toch te weinig begrip van voelen wat wij voelen en denken dat je dan toch maar gewoon kan gaan werken met volle moet. Ik zou willen dat dat kon. groetjes
Hester
Re: begrip
30 June 2005 20:32
Hoi Paulien,

Dat is wel heel kort door de bocht, zo van je hebt hyperventilatie maar dan kun je vast wel werken! Ik denk echt dat dat komt omdat er nog zo vaak vanuit gegaan wordt, dat we het onszelf aandoen en dat het maar aan een verkeerde ademhaling ligt...Maar het hangt er natuurlijk ook sterk vanaf in welke mate je last hebt van de klachten. Ik weet uit eigen ervaring dat het soms zo erg kan zijn, en de angsten zo groot dat je blij bent dat je de dag door komt. Het is dan meer een kwestie van overleven dan van leven.

Werken en chronische hyperventilatie is zwaar, alhoewel ik voor mezelf wel de keuze heb gemaakt om te blijven werken. Als ik thuis blijf worden de angsten in ieder geval alleen maar erger. Neemt niet weg dat het soms heel lastig is en ik gelukkig geen last heb van concentratieproblemen. Ik heb wel een vrij zelfstandige functie, dus als ik me even niet lekker voel ga ik vaak even een rondje fietsen of naar buiten of ik kan thuis werken. Ik denk dat alleen jij kan beoordelen of je wel of niet in staat bent om te werken, en uiteindelijk kiezen we er toch ook niet vrijwillig voor om thuis te blijven als dat noodzakelijk is?

groet, Hester
Hester
Re: begrip
30 June 2005 23:33
Dit wilde ik nog even kwijt, je bent in eerste instantie mens [en niet werknemer]
en het gaat om jou en je gezondheid. Het is belangrijk om te kijken waar jouw behoefte ligt en hoe jij je zo veilig mogelijk kan voelen, ook tijdens de periode dat je je hyperventilatie 'aan gaat pakken'. Sterkte!

gr. Hester
janne
Re: begrip
01 July 2005 11:24
hoi paulien,

er is niet zoiets als 'hyperventilatie'

het is een verschijnsel met veel verschillende gradaties en oorzaken. Voor iedereen anders, ik bedoel er zijn natuurlijk wel heel veel dingen hetzelfde maar de ernst van de klachten en de mogelijkheden om daar binnen een bepaalde situatie nog mee om te kunnen gaan is heel verschillend.
Als je het niet meer trekt dan denk ik dat je beter thuis kan blijven en aan de oorzaken kan gaan werken. anderzijds is afleiding en het gevoel iets te kunnen ook een punt (goed voor je gevoel mens te zijn).

Ieder moet dat voor zichzelf uit zien te vinden. Mensen die zeggen het is 'maar' hyperventilatie en daar kan je best mee werken gaan mijns inziens wel erg kort door de bocht. Hebben zij zelf ervaren wat het betekent??

Misschien is deels werken een optie??
Ik denk dat de opmerking van Hester over je veilig voelen erg belangrijk is.

Ik zit nu al sinds september thuis en hoop komende september op halve kracht weer voorzichtig te starten.(dank zij HyperVen)

beterschap Janne [:]smiling smiley[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?