[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraag voor Rob!!

Gepost door Hallo 
Hallo
Vraag voor Rob!!
26 May 2005 12:35
goedendag,

Ik was weer eens op internet en kwam de volgende site tegen: [www.paniek.nl]

hierop staat dat cronische hyperventilatie niet bestaatmoody smiley???

Het focussen op de ademhaling veroorzaken/'>oorzaakt in veel gevallen juist hyperventilatie en de schrik kan voldoende zijn om een programmafoutje tussen uw oren te veroorzaken waardoor het chronisch lijkt. Let wél; lijkt!

Voor de duidelijkheid: chronische hyperventilatie bestaat NIET en is een verzinsel. Wie deze term ooit bedacht heeft die zelfs klakkeloos door artsen en therapeuten wordt overgenomen, is onbekend. Wanneer u dit soort onzin hoort heeft u te maken met iemand die beslist geen verstand van zaken heeft. Het klinkt in de oren alsof u een ernstige ziekte hebt waar niets of vrijwel niets meer aan te doen is. Het tegendeel is waar. hyperventilatie is in de regel heel snél te verhelpen.

stond er dus op die site.

uhm, wat is waar??
marianne
Re: Vraag voor Rob!!
26 May 2005 12:42
hallo!!!

als ik ff mag reageren op je verhaal: chronische hyperventilatie bestaat wel degelijk!!
het betekent dat we al een langere tijd verkeerd ademen en dat wordt chronisch als we hier niets aan doen, daarom blijf je ook last hebben van vage klachten! hyperventilatie en zeker de chronische vorm is echt niet een twee drie over!!
Hester
Re: Vraag voor Rob!!
26 May 2005 13:50

Je bent zeker op de website van Pieter Frijters geweest! Een collega van Emiel Ratelband maar dan voor de angsten...Ik heb persoonlijk nog nooit zo'n onevenwichtige, makkelijk, eenzijdig en niet op argumenten en wetenschappelijk feiten gebaseerd verhaal gelezen. Hij gaat er vanuit dat er een programmafoutje in je denken over de situatie zit en gaat vervolgens op de positief denken toer. Voor mij is dit pure manipulatie. Ik kan je verzekeren dat chronische hyperventilatie wel bestaat, en hyperventilatie ook chronisch kan zijn als je er niet aan denkt.
Janne
Re: Vraag voor Rob!!
26 May 2005 14:06
hoi 'hallo'

Uit eigen ervaring kan ik je meedelen dat chronische hyperventilatie (helaas) wel degelijk bestaat. Alleen word er met het woord 'chronisch' bedoelld dat het een kwaal is waar je nooit meer van af komt en de therapie 'HyperVen' lijkt hier toch het tegendeel te bewijzen.
Ik stem voor bijvoorbeeld de term "ingesleten hyperventilatie"
Ik heb inmiddels drie maanden deze therapie gevolgd en ben zo goed als klachtenvrij

janne

onderstaande tekst is een antwoord van onze gewaardeerde forumbeheerder en vraagbaak/steunpilaar ( ook wel Rob genaamd.)
Deze stond op forum 2, overigens een erg informatief forum.

"Ik heb het document gelezen en ik moet helaas zeggen dat er in dit document wel erg kort door de bocht wordt gegaan. De heer Frijters gaat zonder enige medische onderbouwing finaal voorbij aan duizenden uren van onderzoek en honderden publicaties over het syndroom van de chronische hyperventilatie van gerenommeerde professoren en medici. De gedachte achter zijn theorie is een uitermate simplistische, en staat dan ook loodrecht over wat algemeen bekend is over de werking van het ademcentrum. U kunt aan het gebruik van woorden zoals “een foutje tussen de oren” zien hoe amateuristisch en onwetenschappelijk dit document is.

Op onze site wordt uitvoerig ingegaan op de werking van het ademcentrum in de hersenen en de CO2 trigger en buffersystemen in het bloed. Deze zijn cruciaal in de behandeling van het syndroom van de chronische hyperventilatie. Aan de methode van Drs. Snitslaar liggen uitgebreide medische en wetenschappelijke onderzoeken en publicaties ten grondslag. Dit voor wat betreft het verschil tussen wetenschappelijk onderbouwde therapieën en het veel minder wetenschappelijke alternatieve pad van de heer Frijters.

Helaas komen maar al te veel mensen terecht bij dit soort methoden, die veel geld kosten en uiteindelijk mensen niet blijvend helpen. Dat is mijn grootste bezwaar tegen dit soort publicaties. Mensen worden continue op het verkeerde been gezet. U bent daar een sprekend voorbeeld van, want nu is het mijn woord tegen dat van de heer Frijters en nu weet u niet meer wie u moet geloven....

De ademhaling (gestuurd door het ademcentrum in de hersenen) is een autonoom systeem. Gelukkig echter kunnen wij wel invloed uitoefenen doordat we onze ademhaling met ons bewustzijn kunnen sturen (denk er eens over na waarom dat zo geregeld is!) . Hierdoor kunnen we de instelling van het ademcentrum beïnvloeden en het – door het doen van systematische oefeningen - minder gevoelig maken voor kooldioxideniveaus in ons bloed. Zie de site voor meer informatie over de werking van het ademcentrum en de relatie met chronische hyperventilatie.

Mijn advies aan u is om de artikelen op onze site goed door te lezen. Leest u vooral ook het artikel van Drs Snitslaar dat u kunt downloaden op onze site. Door het lezen van dit artikel zult u gaan begrijpen waarom mind-tuning alleen niet helpt, als het ademcentrum overmatig gevoelig is (geworden) voor de kooldioxidebalans in ons bloed. Onderaan het artikel kunt u zien welke wetenschappelijke publicatie’s geraadpleegd zijn voor het schrijven van het artikel.

Ik hoop dat ik uw verwarring en twijfel niet nog groter heb gemaakt. Als dat wel zo is, biedt ik u daar meteen mijn verontschuldigingen voor aan. Ik hoop echter dat u zult gaan begrijpen dat hyperventilatie een gecompliceerde aandoening is, die zowel mentale als lichamelijke aspecten heeft en dat voor de meeste mensen die er aan lijden, een mind-tuning niet afdoende is.

Hoogachtend,
Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Janne
Re: Vraag voor Rob!!
26 May 2005 14:10
hartstikke chronisch Hester, ik was al jaren ziek en geen arts heeft ooit het woord hyperventilatie laten vallen.
Wat ze aan mij niet aan onderzoek hebben verspijkerd?

ik wist dus niet dat het een 'ademhalingsprobleem' was. Desalniettemin werd het klachtenpatroon steeds breder.

Groetjes Janne [:]grinning smiley[/:]

(ps hoe bevalt pauzeren?, gaat het nu weer beter?

Hester
Re: Vraag voor Rob!!
26 May 2005 14:47
Hoi Janne,

Goed dat je dit stuk gevonden hebt, ik kon het zo gauw niet vinden. Sinds gisteren voel ik dat het stoppen mij inderdaad goed aan het doen is. Rob heeft geadviseerd twee weken rust te nemen omdat mijn scores zo snel omhoog gaan. De rust is dus echt bedoeld om mijn ichaam te laten wennen. Maar...ik hou jullie op de hoogte!

Mijn huisarts heeft het overigens wel altijd als hyperventilatie bestempeld maar vanuit de psychische kant. Ik ben drie keer bij een psycholoog begonnen en na twee gesprekken was ik meestal al klaar...wisten ze ook niet wat ze mij nog meer moesten bieden. Zo zie je maar dat er vanuit lichamelijke klachten dus ook psychische klachten kunnen ontstaan. En dat is een redenering waar weinig artsen bij stil staan!

gr. Hester

Meer weten over het HyperVen programma?