[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Is dit ook hyperventilatie?

Gepost door Isa 
Isa
Is dit ook hyperventilatie?
15 April 2005 09:42
Hoi,
ik heb al een paar jaar last van hyperventilatie en ik ken het gevoel wat daar bij hoort:
duizeligheid, angst, droge keel, het gevoel geen adem te krijgen, etc.
Maar sinds een week heb ik echt extreme last van mijn borst/longen/keel. Het voelt alsof ik geen lucht krijg en mijn borstbeen helemaal pijnlijk is. Alsof ik een astma-aanval heb. Mijn keel doet er zelfs zeer van en ik ben echt benauwd. Ik ben twee keer naar de dokter geweest en beide keren zei hij dat mijn longen prima zijn en mijn longinhoud ook. Hij gooit het op stress, maar ik geloof het niet zo. Kan dit ook hyper zijn? En hoe komt het dan dat ik er een week lang bijna continu last van heb, zelfs als ik me nergens druk over maak of als ik net wakker word?
Ik hoop dat iemand me kan helpen, want ik begin echt te twijfelen aan mezelf.
Elise
Re: Is dit ook hyperventilatie?
15 April 2005 10:19
Hoi Isa.

Ik heb zelf ook last van chronische hyperventilatie, maar heb ook astma. Door chronische hyperventilatie kun je goed benauwd zijn, maar astma-benauwdheid voelt toch echt wel anders aan. De klachten die jij beschrijft zouden bij astmatische klachten kunnen horen, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Als je het niet vertrouwd kun je misschien toch nog maar het beste een keer een gesprek met je huisarts aangaan. Het is niet zo moeilijk om uit te zoeken of het toch astma is. Je zou je arts kunnen vragen of hij je Ventolin (een middel tegen benauwdheid door astma) wil voorschrijven zodat je kunt kijken of het daar beter van gaat. Heb je toevallig ook last van hooikoorts of zoiets? Want met al die bloesempjes etc zou dat je klachten kunnen versterkten.

Sterkte ermee!

Groeten,
Elise
Isa
Re: Is dit ook hyperventilatie?
15 April 2005 10:45
Bedankt Elise. Ik heb vroeger als kind last gehad van astmatische bronchitis en het gevoel op mijn borst is weer hetzelfde als toen. Maar mijn dokter weet van mijn astmatische verleden (ik ben eroverheen gegroeid) en volgens hem zijn mijn longen gewoon goed, dus zou een pufje geen enkele zin hebben. Dus dat moet ik dan maar geloven toch.[:]moody smiley[/:]
Elise
Re: Is dit ook hyperventilatie?
15 April 2005 13:14
Ik weet niet of je hem dan zomaar moet geloven, Isa. Jij kent je eigen lichaam het beste en als jij aangeeft dat deze benauwdheid hetzelfde voelt als toen je astmatische bronchitis had, dan moet je je niet zomaar af laten schepen. Weet je arts ook dat je chronische hyperventilatie hebt? Want dat maakt het natuurlijk niet makkelijker....

Mijn arts heeft ook altijd gezegd dat ik geen astma had maar dat het allemaal spanning was, maar uiteindelijk heeft hij me na veel gezeur van mij, doorgestuurd naar een longarts en die zei dat het weldegelijk astma is. Soms ben ik er zelf niet zeker van of mijn klachten veroorzaken/'>oorzaakt worden door chronische hyperventilatie of astma, maar dat merk ik dan snel genoeg als ik een pufje Ventolin neem. Bij astma helpt dat en verdwijnen de klachten, bij hyperventilatie worden de klachten juist erger, want dan ga ik nog meer ademhalen.

Het is erg rot he, als je niet duidelijk kunt krijgen wat er nu aan de hand is. En we kunnen inderdaad heel veel klachten kwijt bij chronische hyperventilatie, maar ook weer niet alles. Je zou kunnen proberen of je een longfunctie test mag doen, maar ook daarvoor moet je weer bij je huisarts zijn [:]sad smiley[/:]

Elise
Isa
Re: Is dit ook hyperventilatie?
15 April 2005 22:35
Elise, bedankt voor je steun hoor. Vanmiddag was ik zo ontzettend benauwd dat ik het echt eng vond en ik stond op het punt om naar de dokter terug te gaan. Maar mijn vriend vroeg me eens diep in en uit te ademen en dat ging me te makkelijk af voor iemand met een astma-aanval. En nu zit ik aan een glas port en voel ik de spanning uit mijn borst wegdrijven. Dus ik weet nu zeker dat het stress is, want astma verdwijnt niet door de ontspanning van alcohol.
Deze week begin ik met ademtherapie en ik hoop dat ik er wat aan heb.
bedankt meid![:](Y)[/:]
Elise
Re: Is dit ook hyperventilatie?
16 April 2005 13:43
Hoi Isa.

Fijn dat je toch op deze manier hebt kunnen ontdekken dat je klachten bij chronische hyperventilatie horen. Als je maar weet waar iets vandaan komt, dan voel je je al een stuk geruster, he?
Nu alleen niet blijven drinken he!!! [:]PROOST[/:]

[:]smiling smiley)[/:]
Groetjes,
Elise

Meer weten over het HyperVen programma?