[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

variant op hyperven?

Gepost door Ronald 
variant op hyperven?
06 November 2006 19:33


Onderstaand citaat vond ik in een posting op het forum van www.chronischehyperventilatie.nl. Het gaat over de HyperVentherapie, maar de schrijver stelt een variant daarop voor. Het citaat is als volgt:

"Waarom dat geknoei met dat programma en die dikke 3 kwartier per sessie als het ook anders kan!
Simpel...
Ga nou niet zo diep mogelijk inademen en dan zo lang mogelijk je adem inhouden, want dat duurt een eeuwigheid.
Adem juist alles uit en hou dan zo lang mogelijk je adem "uit".
(Dit proces duurt ongeveer 10 seconden per keer ipv de 2 tot 3 minuten.)
Hou de normale 1 minuut rust en herhaal dit dan wederom tot de 10x als in het programma HyperVen.
Scheelt heel veel tijd en het resultaat is absoluut hetzelfde!!!!! "


Volgens mij is niet juist dat HyperVen op die manier tot positieve resultaten kan leiden. Maar kan iemand uitleggen of dat inderdaad zo is, en waarom?

Met vriendelijke groeten,


Ronald
Re: variant op hyperven?
07 November 2006 01:06
Hallo Ronald,

De methode is zoals hierboven beschreven is absoluut onjuist. Het gaat erom in het organisme voldoende kooldioxide te laten ophopen, zodat dit een verleggend effect krijgt op het ademcentrum. Dat kan alleen maar door de adem zo lang mogelijk in te houden. Gedurende de tijd dat de adem wordt ingehouden, hoopt het CO2 zich op en wordt de prikkel tot inademen steeds groter. Door bewust die prikkel te verleggen, went het ademcentrum in de loop der tijd aan de steeds hoger wordende CO2 spiegel.

Door alleen maar uit te ademen wordt er kooldioxide uitgeademd. Doordat er niet wordt ingeademd, is er relatief weinig zuurstof in het organisme. Het is met name de lage zuurstofspiegel die in deze situatie de inademingsprikkel levert. Maar dat heeft geen enkel verleggend effect op het ademcentrum. Sterker nog, de prikkel tot inademen laten ontstaan door een tekort aan zuurstof in het organisme werkt averechts op wat we nu juist in de therapie proberen te bereiken, namelijk een hogere tolerantie van het ademcentrum voor CO2.

[:]![/:] Daarnaast vraag ik mij af er misschien zelfs gevaren aan de in het artikel genoemde wijze van oefenen zitten. Het is niet verstandig om het organisme in een te lage zuurstofspiegel te gaan dwingen. In de methode HyperVen worden de longen verzadigd met zuurstof, zodat daar geen tekort van kan ontstaan tijdens de oefeningen. Een te lage zuurstofprikkel zou – onder bepaalde omstandigheden - wel eens kunnen leiden tot het volledig wegblijven van de prikkel om in te ademen. Een fenomeen waar duikers voor gewaarschuwd worden als ze – voor ze gaan duiken – eerst heftig HyperVentileren om zodoende langer onder water te kunnen blijven. Ook dat is bijzonder gevaarlijk.

Helaas zijn er veel van dit soort simplistische ideeën bij mensen. Ze snappen weinig van de mechanismen die hier een rol bij spelen en hoe de diverse gaswisselingen in de longen zich voltrekken, en hoe vervolgens het organisme en het ademhalingcentrum hierop reageren. Ze komen dan met dit soort ideeën. Op zich heb ik daar niets op tegen, behalve dat het hier gebracht wordt als een methode die werkt, zonder dat er wetenschappelijke grond voor is, en onderzoek naar is gedaan. Tevens rijst bij mij heel sterk de vraag of dit misschien niet gevaarlijk kan zijn...

Het is goed van je dat je het hier gepost hebt. Ik hoop niet dat er mensen zijn die dit zomaar gaan proberen. Wees voorzichtig met dit soort niet onderbouwde ideeën van sommige mensen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?