[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

doe ik het wel goed

Gepost door Erik2 
doe ik het wel goed
10 November 2006 19:29

Hallo,

Voor mij was en is het programma HyperVen een zoveelste poging om van mijn chronische hyperventilatie af te geraken. Ik sukkel bijna al een jaar dagelijks in min of meerdere mate met chronische hyperventilatie.Iedere keer dat zo een aanval zich voordoet komt bij mij de twijfel op als het wel degelijk chronische hyperventilatie is.
Nu ik bijna 3 weken HyperVen volg zijn de klachten bijna verdwenen. Ik moet wel toegeven dat ik tegelijk op doktersadvies een pilletje Sipralexa 10mg neem(anti-depressieva).
Nu vraag ik mij wel af of ik de trials van HyperVen wel goed uitvoer: nl
- eerst haal ik 1x diep in. Daarna adem ik traag met open mond uit terwijl ik mijn handen op mijn buik leg en deze volledig is ingetrokken en alles is uitgeademd.
Daarna adem ik traag in door mijn neus.(Vanaf dan start ik ook de looptijd van de trial).
Tot ik niet meer kan inademen.Nu hou ik zo lang mogelijk mijn adem in.Daarna blaas ik hem met getuite lippen zo traag mogelijk uit. Dit is tevens het einde van de trial tijdsopname.
Ik kom nu aan een gem van ong 100 a 110 sec.
Kan iemand mij laten weten als mijn handelingen juist zijn of voor verbetering vatbaar zijn en hoe.

Met dank en veel dagen zonder de lastige hyperventilatie
Re: doe ik het wel goed
10 November 2006 21:05
Hoi Erik,

Nou ben ik geen expert, maar volgens mij is het NIET de bedoeling om eerst diep in EN diep uit te ademen voor je weer inademt en de stopwatch aan zet. Dat staat ook ergens in een onderwerp hier op het forum (volgens mij in het tweede forum). Onthou dat je als hyperventilatie NIET je mond moet opendoen met uitademen, want dan blaas je veel te veel CO2 uit, waar wij juist overgevoelig voor zijn (we hebben juist CO2 nodig om ons beter te voelen). Je moet het volgens mij zo doen:

- normaal ademen in je eigen tempo
- maximaal inademen VIA JE NEUS met een 'knikje' na (je longen zijn dan vol)
- de timer aanzetten
- je adem inhouden
- zachtjes uitblazen (met je getuite lippen doe je dat prima) tot alle lucht op is en je weer wil inademen
- de timer stoppen en normaal inademen (dus geen hele hap lucht pakken) tot de volgende trial.

Zo doe ik het dus! Ik denk dat het zo goed is, maar HyperVen kan het vast even nagaan of ik het zo goed zeg?

Succes en wat fijn dat je na drie weken al merkt dat veel klachten weg zijn!

Groetjes Rainbow
Re: doe ik het wel goed
10 November 2006 21:40
Ik heb even een copy/paste gedaan uit het HyperVen programma:

1. Na een maximaal diepe uitademing door de mond

2. volgt een maximaal diepe inademing door de neus

3. met een 'rukje na' om de inademing werkelijk maximaal te maken. Bij het begin van de inademing wordt de stopwatch ingedrukt. Hier klikt u dus met de muis op de knop met de stopwatch en de tekst Start de Timer op het scherm. De timer gaat lopen: u ziet de tijd dat u uw adem heeft ingehouden in rode cijfers bij de 'Sessieparameters'. Ook ziet u de progressiemeter langzaam gevuld worden van links naar rechts. De progressiemeter wordt elke 5 seconden bijgewerkt...

4. Zodra u de adem beslist niet langer kunt inhouden, blaast u zo beheerst en langzaam mogelijk de lucht via de mond door licht getuite lippen (alsof u een kaars van dichtbij uitblaast) naar buiten. Door deze uitademing neemt het gevoel van benauwdheid voldoende af om het opnieuw inademen nog even te kunnen uitstellen!

5. Op het moment dat de u het niet meer kunt volhouden en met inademen begint, stopt u de stopwatch: u klikt wederom op de knop met de stopwatch waarvan de tekst inmiddels gewijzigd is in Stop de Timer. De computer noteert het aantal seconden dat u effectief niet heeft (in-)geademd, en dus CO2 heeft gespaard.

Ik ben ook pas begonnen maar na een aantal dagen merk ik dat ik wat benauwd op mijn keel wordt na HyperVennen en ook duizelig ben. Deze klachten had ik ook wel al voor het HyperVennen maar het valt me op dat ik ze vlak na het oefenen ook weer krijg als ik het nog niet had en had ik de klachten voor het oefenen al dan worden ze erger....is dat iets waar je doorheen moet of doe ik het toch te geforceerd?[:]confused smiley?[/:]

Uiteraard iedereen veel succes met oefenen!
Groetjes dikos
Re: doe ik het wel goed
10 November 2006 22:21
Rainbow en Dikos

Bedankt voor jullie vlugge reaktie. Toch nog een vraag:
Rainbow jij zegt eerst max inademen via de neus met een knikje na en pas daarna de timer aanzetten tot het einde d.w.z max uitademing.
Dikos zegt eerst de timer aan te zetten bij het begin van de inademing.Zo doe ik het trouwens ook.(langzaam+- 25 sec voor inademen) en daarna adem zo lang mogelijk inhouden om hem nadien met getuite mond langzaam zacht uit te ademen.Voor het terug inademen druk ik de timer af en begint de rusttijdvan 1 min.Daarna herhalen 9x
Wat zou nu de juiste handeling zijn?
Misschien kan HyperVen hierop ook een antwoord geven.Waarvoor dank.



Bericht bewerkt (10-11-2006 23:49)
Re: doe ik het wel goed
11 November 2006 00:11
Hoi Erik,

Ik bedoel eigenlijk precies wat Dikos zegt, maar doordat ik het in puntjes heb opgeschreven, lijkt het alsof je eerst het een en dan het ander doet. Sorry, dat is nogal onduidelijk. Ik zet de timer, net als Dikos, TEGELIJK aan met het inademen! Ik adem eerst diep uit...pfff en dan diep in...huuuu en dan gaat die timer dus meteen aan...Wat Dikos zegt klopt helemaal en zo doe ik het dus ook...

Sorry dat ik het misschien niet duidelijk heb gezegd...ik bedoel hetzelfde. Luister naar Dikos, dan doe je het precies goed! [:](Y)[/:] Gelukkig doe ik de oefeningen dan zelf óók goed!

Trouwens Dikos, ik herken die bijwerkingen van HyperVen ook maar al te goed. Maar ik probeer toch om door te oefenen, want zonder HyperVen heb ik helemáál veel last van duizelingen en erger kan het haast niet worden. Doorzetten dus zou ik zeggen!

Doei,
Rainbow
Re: doe ik het wel goed
11 November 2006 11:15
Allen,

Het exacte moment van wanneer je de timer start is feitelijk niet zo belangrijk. In de instructie staat dat je het moet doen als je begint met inademen na de uitademing. Echter ook als je de timer start op een ander moment, doet dat aan de werking van de therapie niets af natuurlijk. De timer is alleen maar een hulpmiddel. Het gaat erom dat de voortgangsgrafiek steeds hoger komt te liggen. Wanneer je de timer nu precies start is daarmee niet zo relevant.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: doe ik het wel goed
11 November 2006 16:55
dank voor de informatie en nu maar oefenen, ik hou jullie op de hoogte, van die bijwerkingen heb ik voorlopig nog geen last.
Re: doe ik het wel goed
12 November 2006 11:43
Goed zo Erik! Ga zo door! Ik heb af en toe wel bijwerkingen, maar die neem ik maar voor lief. Gisteren heb ik bijvoorbeeld GEEN hyperventilatie gehad, dus mijn buffers zijn ook langzaam aan het vullen! Ik wil ook genezen en ik doe mijn best om de oefeningen te doen en ook vol te houden (was vaak mijn zwakke plek). Tot nu toe lukt dat best goed!

Hou ons op de hoogte!

Rainbow
Re: doe ik het wel goed
12 November 2006 12:45
hoi rainbow,
ik lees dat jij ook best moeilijk vindt om die oefeningen te doen maar wat ik vaak doe is een sessie op de computer (die staat boven super ongezellig) en een sessie beneden te doen voor de t.v. Ik schrijf dan die waarde voor mezelf op en zo is het wat beter vol te houden.
Wat ik ook doe is als ik naar mijn werk ga (dan rijd mijn man )dan doe ik ook een sessie in de auto want als je werkt is twee sessie haast niet te doen. Doe jij dat ook?

Re: doe ik het wel goed
12 November 2006 21:50
Hoi Astrid,

Ja, ik vind het VOLHOUDEN van de therapie een van de zwaarste dingen. Als ik eenmaal bezig ben met oefenen, vind ik het niet erg meer en maak ik keurig mijn 10 trials af. Maar ik vind het af en toe moeilijk om 2x per dag een moment te vinden waarop je kunt oefenen. Ik werk ook full-time, sport daarnaast en je hebt vaak wel het een en ander te doen (al is het maar een stomme afwas of misschien juist een film die je graag wilt zien). Je moet dagelijks 2x zo'n moment vrijmaken en dat is soms moeilijk. Ik vind het ook moeilijk om te oefenen op momenten dat ik me goed voel. Ja, die momenten ken ik gelukkig ook! Dan denk ik: 'Ik voel me nu goed, ach, ik kan wel even skippen!' Maar juist DAN moet je doorzetten, zodat die momenten vaker komen en langer duren.

Voor mij werkt het het beste om gewoon achter de computer te zitten, het liefst zonder iemand om me heen. Verwarming aan, radio zachtjes aan (geen TV, want dat leidt me af) en oefenen maar. Soms zit ik ook helemaal in stilte, zodat ik me goed kan concentreren. Ik kan er niet veel naast doen, dan zakt mijn score meteen. maar als jij het kan doen in de auto, dan is dat superhandig! Moet je wel een lange rit maken om tot 10 trials te komen trouwens!

Ik heb al minstens 8 of 9 verschillende dingen geprobeerd om van de chronische hyperventilatie af te komen, maar niets hielp. Hoewel ik af en toe nog steeds flink in de paniek kan schieten, ken ik toch ook wel betere momenten. Ik denk echt dat HyperVen voor mij het beste is en daarom zet ik toch door. Dan maar een keer eerder naar huis van een feestje ofzo. Ik wil echt doorzetten! Maar ja, soms zijn andere verleidingen wel groot!

Succes met de therapie! Gaat het goed bij jou trouwens?

Groetjes Rainbow

Re: doe ik het wel goed
13 November 2006 13:02
Hoi Rainbow,
Het is nog moeilijk te zeggen of de therapie aanslaat. In het begin had ik veel last van bijwerkingen maar dat gaat nu gelukkig over.Ik geloof ook dat ik wel minder last heb van duizelingen maar dat te weinig lucht hebben heb ik nog steeds. Heel soms raak ik ook een klein beetje in paniek maar dan weet ik het toch weer op te vangen door te denken rustig blijven er kan niks gebeuren. aar het blijft echt wel moeilijk.Wat ook wel helpt is dat je weet wat je nu hebt en dat je niet meer aan enge dingen denkt. maaaaaaar we houden vol want ik denk dat het echt wel helpt die therapie. groetjes Astrid

Meer weten over het HyperVen programma?