[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ademtekort na 1 trap oplopen! CHV?

Gepost door Hanneke 
Ik ben Hanneke, ook sinds kort begonnen met HyperVen. Ik ben ermee begonnen, omdat ik me sinds een jaar zo gestressd en opgejaagd voelde en 's nachts wakker lag met een 'hoge' ademhaling. Eigenlijk heb ik alleen de symptomen 'hartbonzen' (bijna de hele dag door) en 'ademtekort'. En dat laatste staat niet altijd bij de symptomenlijsten.
Het is nu zelfs zo erg, dat als ik de trap 1x oploop, ik boven sta te hijgen als een paard en als ik 2 trappen oploop sta ik letterlijk naar adem te happen en gaat mijn hart als een dolle tekeer. Niet normaal! Vanmorgen viel ik bijna flauw bij 3 trappen. Het gekke is dat ik wel uuuuuren kan wandelen, zolang ik maar niet 'naar boven' hoef!
Hoort dit ook bij chronische hyperventilatie?

Hoi Hanneke,

Ik ben ook pas geleden begonnen met HyperVen. Dat opgejaagde gevoel herken ik, ik voel me nooit echt helemaal ontspannen. Hartkloppingen heb ik ook veel last van (dat bedoel jij denk ik ook met 'hartbonzen'?). En het gevoel dat ik niet 'achter mijn adem kan komen', dus inderdaad een soort gevoel van ademtekort. Ik had nooit echt het gevoel dat ik te veel ademde, maar nu ik met HyperVen begonnen ben, heb ik toch het idee dat ik minder/langzamer begin te ademen. Dus nu pas merk ik dat ik eerst raar ademde.
Dat gevoel van heel snel buiten adem zijn wat jij beschrijft herken ik niet echt. Dat kan trouwens iets zijn - in combinatie met je hart wat zo tekeer gaat - wat bij bloedarmoede past, maar ik weet natuurlijk niet of je dat hebt. Misschien de moeite om dat even te laten controleren?

Groetjes,
Marja
Hoi Marja,

Bedankt voor je reactie. Inderdaad had (of heb; dat meet je ook niet dagelijks) ik deze zomer bloedarmoede en een lage bloeddruk. Misschien is het dan die combi wel. Morgen ga ik langs de dokter, kijken wat zij ervan zegt (ik woon in Spanje en ik heb geen idee of men hier ook op de hoogte is van chronische hyperventilatie). Bij eerdere consulten bleef ze maar herhalen dat ik in de overgang zou zijn, maar dat is niet zo.

Jij ook veel sterkte verder, ongelofelijk he, dat zoiets 'gewoons' als ademhalen ons zo in de problemen kan brengen!

Hanneke

Meer weten over het HyperVen programma?