[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ervaringen van een nieuweling

Gepost door Marja 
Ervaringen van een nieuweling
19 November 2006 15:04
Hallo allemaal,

Ik ben Marja en plaats vandaag voor het eerst zelf berichten op dit forum, na al een week of 2 mee te hebben gelezen.
Ik ben een week geleden begonnen met HyperVen, om te beginnen 1 keer per dag. Ja, ik weet het, het moet eigenlijk 2 keer, maar van dat idee werd ik zo gespannen dat ik het mezelf gegund heb met 1 x daags te beginnen en het daarna op te bouwen.
Een week of 3 geleden had ik een gigantische hyperventilatie-aanval, zo erg dat ik niet meer kon functioneren, zelfs niet meer kon praten. Mijn hersenen hadden zeg maar mijn lichaam totaal niet meer onder controle. En dat terwijl ik gewoon gezellig met mijn man op de bank TV aan het kijken was, heel relaxed. Ik herinnerde me dat ik zo'n zelfde zware aanval al eens eerder had gehad, een jaar of 20 geleden. In de tussentijd heb ik wel heel vaak lichtere aanvallen gehad, maar die eigenlijk nooit echt herkend als hyperventilatie. Nu weet ik beter! Na die aanval van 3 weken geleden ben ik nl. gaan zoeken op internet, en daar ging een wereld voor me open! Heel confronterend, maar ook een grote opluchting! Ik herkende mezelf duidelijk als chronische HyperVentilant, met vrijwel alle bijbehorende klachten. En die heb ik al sinds mijn puberteit (ben nu 45)...
Ik heb vrijwel meteen HyperVen besteld en ben daar nu dus een week mee bezig. Het geeft me nu al meer rust, omdat ik, nu ik de sessies doe, de rest van de dag niet meer zo op mijn ademhaling let als voorheen. Ik heb het gevoel dat HyperVen me echt zal gaan helpen, maar vind de sessies soms best zwaar. Ik merk nl. dat als ik een keer last van stress en emoties heb, maar die niet zo duidelijk geuit heb, dat dan tijdens en na de volgende HyperVen-sessie al die emoties dubbel en dwars naar buiten komen (paniekgevoel en huilen). Heel confronterend hoor. Zo wordt me wel heel duidelijk dat gevoelens en ademhaling ALLES met elkaar te maken hebben...
Ik wens iedereen veel succes met HyperVen en hoop dat we elkaar hier af en toe kunnen ondersteunen als dat nodig is!

Groetjes,
Marja
Hallo Marja,
Allereerst welkom, hoewel de reden dat je hier bent niet zo vrolijk is, maar ik denk dat ook jij ons tips kunt geven en wij jou.
De eerste tip heb ik van jou al ontvangen, zie nieuw hier, en je slaat de spijker op zijn kop.
Ik hol mijn gevoelens voorbij, wil er voor anderen zijn, het neigen naar perfectie/ prestatie zijn mijn grootste valkuil. Ik ben hiervoor vorig jaar in psychotherapie geweest, ook nav. het letterlijk erbij neervallen, door enorm opgebouwde spanning, gevolg hyperv.
Ik heb daar uitgevonden waarom ik mezelf niet belangrijk vind etc. etc. maar toen waren de sessies op en ik kan het patroon zelf niet omzetten, ik weet in mijn hoofd precies wat wel niet, maar het lukt me niet. Vandaar vorige week dus ook weer een grote aanval, waar ik nu nog steeds last van heb. Maar ook de huisarts laat zich misleiden door de facade(onbewust?) die ik opzet, hoewel ik me behoorlijk kl.... voel. Ik ben nu zelf op zoek naar een therapeut voor cognitieve therapie, om mij dichter bij mijn gevoel te brengen en eigenlijk verder van mijn gedachten, want deze negatieve wisselwerking heb ik zelf al vastgesteld.
Ik vind het knap dat jij al begonnen bent bent met HyperVen, ik wil ook wel maar heb het idee dat ik eerst wat spanning en stress moet afbouwen voor ik dit aanga ivm. mijn neiging tot perfectionisme. Ik hou emoties, en vooral boosheid dus ook in.
Maar ik merk wel door de berichten hier te lezen dat dat mij goed doet.
Ik wens je veel succes en hoop van je ervaringen te horen.
Gr. Hanneke

Hoi Hanneke,

Ik snap dat je bang bent om te beginnen, maar ik lees dat je eerst wat stress wilt afbouwen. Mijn ervaring is dat HyperVen juist helpt om de stress los te maken. Het is inderdaad wel zo dat dat kan samengaan met klachten (ik zag die reactie van mijn lichaam als een ontlading van stress en draaide het dus om naar iets positiefs), maar mijn ervaring is dat het de eventuele(!) klachten dubbel en dwars waard is. Ik weet ook dat er mensen zijn die er geen last van krijgen en zich meteen beter voelen.

Ik ben er nog niet helemaal, maar het gaat echt 10.000 keer beter dan het aan het begin van HyperVen ging. Ik had toen zoiets van: slechter kan ik me toch niet gaan voelen, dus: why not?! Je kunt de therapie altijd wat aanpassen als je toch wat heftig reageert. Sommige mensen doen in het begin 1 sessie per dag. Ik deed bijvoorbeeld 2 keer een sessie van 5 trails ipv 10.

Wat je ook besluit te doen: heel veel succes!

Groeten, Martine
Re: Ervaringen van een nieuweling
20 November 2006 20:34
Martine schreef:

> Ik deed bijvoorbeeld 2 keer een sessie van 5 trails ipv
> 10.

Hoi Martine,
Dat is ook wel slim, daar had ík dan weer niet aan gedacht [:]smiling smiley[/:]. Maar hoe gaat dat dan, want dan sluit je de eerste sessie dus niet af. Moet je dan je computer aan laten staan of zo, om later op de dag diezelfde sessie af te maken? Of gaat het anders?

Hanneke, ik had juist net als Martine het idee om hopelijk juist de stress af te bouwen door met HyperVen te beginnen. Aan de ene kant lukt dat ook, omdat mijn adem rustiger is, aan de andere kant lijkt er juist van alles 'boven te komen drijven' aan emoties. Maar ik denk dat dat ook nodig is, want de hyperventilatie is waarschijnlijk juist ontstaan door al die weggestopte emoties, de 'beerput' noem ik het maar [:]Tja[/:].

Groetjes,
Marja
Hallo Marja,
Denk dat je gelijk hebt, op het moment gaat het weer[:]sad smiley(([/:]en merk ook dat alles letterlijk vast zit, ook mijn emoties, ben erg verdrietig en zou graag willen janken maar zelfs dat lukt me niet.
Ik wil dan ook beginnen met HyperVen, ook met het idee van slechter kan het toch niet worden.

Groetjes, Hanneke

Re: Ervaringen van een nieuweling
23 November 2006 22:34
Hoi Hanneke,

Nou, meteen maar HyperVen bestellen dan [:]winking smiley[/:]?
Sinds ik met HyperVen begonnen ben (nu bijna 2 weken geleden) lijkt er van alles in beweging te zijn in mijn emoties. Net of alles veel meer aan de oppervlakte komt. Welke angsten ik heb en zo. En dat is natuurlijk best confronterend, maar aan de andere kant voelt het op een bepaalde manier toch ook goed.
Sinds het begin van de therapie was mijn ademhaling meteen veel rustiger en was ik er niet meer zo mee bezig, maar vanochtend had ik toch weer een duidelijk hyperventilatie-gevoel, inclusief alle bijbehorende lichamelijke klachten. Het is bij mij dan altijd net of mijn adem niet meer vanzelf gaat, maar ik het echt moet 'doen', en als ik het niet 'doe', ben ik bang dat mijn adem stopt. En dat voelt heel benauwd.
Op dat moment zou ik toevallig toch gaan HyperVennen. Ik had gedacht dat die sessie wel behoorlijk in de soep zou lopen, maar hij ging juist heel erg goed. Na de sessie had ik ook ineens nergens last meer van en dat is de rest van de dag zo gebleven. Dus het werkt ook nog als een 'instant' oplossing bij een acuut hyperventilatie-gevoel. Tenminste... bij mij... vandaag...

Groetjes,
Marja
Hoi Marja,

Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb even zonder internet gezeten (lang leve UPC...).

Ik begin gewoon een sessie en na vijf trails sluit ik ´m af (links bovenin). Hij registreert dan gewoon de score tot dan toe. Vervolgens computer uit, net als anders. Later op de dag doe ik precies hetzelfde± na vijf keer afbreken en de computer onthoudt het gemiddelde over de vijf trails.

Succes ermee!

Groeten, Martine

Meer weten over het HyperVen programma?