[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

'Enge' etentjes enzo

Gepost door Rainbow 
'Enge' etentjes enzo
23 December 2006 14:07
Hoi allemaal,

Zoals jullie hier wel weten, heb ik vaak erg veel last van duizeligheid. Vorige week was het gewoon niet te harden en dus besloot ik om even met HyperVennen te stoppen om mijn lichaam rust te geven. De eerste dagen ging het redelijk, ik ben zelfs naar een kerstmarkt in Duitsland geweest. Helaas stegen de duizelingen daarna weer gewoon naar mijn hoofd en werden mijn benen weer van pudding...Langzaam werd het weer onscherp in mijn hoofd en kwam het dronken gevoel weer terug. Net was ik even boodschappen aan het doen, tussen de kerstdrukte en dat beviel niet goed. In de winkel zweefde ik helemaal en ik had het idee dat ik heel vaak ademde...Ik ben snel naar huis gegaan en heb ge-HyperVend. Soms trekken de duizels dan meteen weg, nu is dat helaas even niet zo. Ik weet nu in elk geval 100% zeker dat ik rustig even kan stoppen met oefenen als het echt TE erg word met de klachten, maar dat ik het daarna wel weer moet oppakken om niet te erg in de chronische hyperventilatie weg te zakken.

Stoppen jullie ook weleens een weekje ofzo met oefenen, om het daarna weer op te pakken? Ik doe trouwens wel 2x5 trials vanwege wat ik altijd denk dat 'bijwerkingen' zijn, maar het zijn gewoon chronische hyperventilatie-klachten die ook heb als ik NIET HyperVen...De boosdoener is niet HyperVen, maar gewoon die stomme chronische hyperventilatie...

Zien jullie ook een beetje op tegen de kerst? Omdat je dan veel 'verplichtingen' en 'enge etentjes' hebt? Je zit dan toch best wel lang in een restaurant...GRRR, waarom maak ik me daar NU ALWEER druk over, terwijl...Bij mij ging het vorig jaar, toen ik ook al chronische hyperventilatie had, best OK. Hopelijk dit jaar ook gewoon? Ik moet niet zoveel denken! [:]NO[/:]

Fijne kerst allemaal!

Rainbow
Re: 'Enge' etentjes enzo
25 December 2006 12:45
Hoi Rainbow,

Ik ben nog niet zo lang bezig met HyperVen (sinds 11/11) maar ben tussendoor 1 of 2 keer een dag gestopt omdat ik me niet lekker voelde of doodmoe was. Verder doe ik maar 1x per dag een sessie van 10. Ik heb een paar dagen tussendoor 2x10 gedaan maar dat vind ik te veel, dan ga ik er ook steeds meer tegenop zien om te gaan hyperventilatie'en, dus ben ik weer teruggegaan naar 1x10. Dat is voor mij gewoon genoeg dus zo houd ik het ook. Als ik me een tijdlang zo slecht zou voelen dat HyperVen te veel wordt, zou ik ook gerust een weekje (of zo lang als nodig is voor je gevoel) stoppen hoor, net als jij.

Of ik opzie tegen de kerst? Nou en of!!! Morgen (2e kerstdag) hebben we afgesproken bij mijn schoonfamilie en daar eten we dan ook. Waarschijnlijk zit 's middags het huis dan vol (nogal grote familie) en daar zie ik v-e-r-s-c-h-r-i-k-k-e-l-i-j-k tegenop...... Ik heb er vanochtend echt om zitten huilen. Vooral het niet weg kunnen en urenlang in die drukte te zitten, geeft me het gevoel 'gevangen' te zitten. Alles komt dan op me af, de een praat nog meer en nog harder dan de ander en ik 'verdrink' daar gewoon in (ja, ik ben een echt HSP'tje...). Ik heb me voorgenomen om minstens een keer gewoon naar buiten te gaan om een wandeling te maken en dan hoop ik dat er niemand mee wil, want dan wil ik gewoon ALLEEN zijn. Ik hoop dat ik het lef heb om zelfs dát te zeggen (dat ik alleen wil zijn dus...).

Tijdens het eten heb ik er trouwens juist weer niet zo'n last van, dan ben ik iets aan het doen en hoef ik niet continu te praten. Ik heb het meeste last als ik het gevoel heb met veel mensen tegelijk te moeten praten en naar ze luisteren.

Sterkte[:](Y)[/:]!!!

Groetjes, Marja
Re: 'Enge' etentjes enzo
27 December 2006 23:26
Ik denk dat je moet proberen continuiteit in je oefeningen te brengen. Alleen als je echt niet kunt, kun je natuurlijk een keer laten schieten. Ik oefen zelf zo'n 12x per week, in de herfstvakantie heb ik een week gewoon niet geoefend en nu met de drukte rond kerst heb ik een dag of vier ook niet geoefend. Maar verder probeer ik zo consequent mogelijk te oefenen. Ik denk namelijk dat het anders alleen maar langer duurt voor je resultaat hebt, als je al resultaat krijgt. Ik merk nu na drie maanden dat mijn trialtijden ineens verbeteren, juist nu ik sinds een paar weken dacht dat het allemaal helemaal geen zin had omdat ik steeds maar rond dezelfde trialtijden bleef schommelen. Ik voel me ook beter. Ik heb jouw mails een beetje gevolgd en ik krijg de indruk dat je zeer wisselend oefend. Misschien moet je toch eens proberen een tijdje 2x8 of 2x10 te doen, je moet door de dip heen en hoe meer je oefent hoe sneller dit gaat, bovendien denk ik, als je elke keer stopt als je je ellendig gaat voelen, dat je niet door de dip heen komt. Lees het verhaal van Rob maar eens, hij zat toch ook in een vrij ernstige crisis door de chronische hyperventilatie, maar binnen 4 maanden had hij het toch redelijk onder controle. En ik begrijp van jou dat je al veel langer bezig bent.
Hopelijk is mijn relaas een stok achter de deur voor je, succes,
Jacqueline
Re: 'Enge' etentjes enzo
28 December 2006 10:47
Hoi Jacqueline,

Dank je voor je antwoord. Je hebt gelijk dat je consequent moet oefenen, maar dat heb ik lange tijd wel degelijk gedaan. Zonder enige verbetering te zien. Bovendien reageer ik behoorlijk op de therapie en zijn er dagen geweest waarop ik niet of nauwelijks kon functioneren. Toch ben ik altijd op het werk geweest en heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk te blijven doen. Bijkomend probleem is, dat ik vrijwel altijd verkouden ben door een wisselende bloedsuikerspiegel en allergieën. Mijn scores stijgen en dalen daardoor als een gek en echt veel hoger dan 75 kom ik nooit. Tel daarbij dat geen enkele arts denkt dat ik chronische hyperventilatie heb, wat ook niet echt bevorderlijk werkt voor het consequent volhouden. Waarom zou je immers een uur achter zo'n computer zitten als je helemaal geen chronische hyperventilatie hebt? Zucht...Ik moet er ook maar in mijn eentje tegen 'strijden' en dat is best moeilijk!

Ik weet dat ik het heb, maar mijn artsen geloven dat eigenlijk niet...Ik heb al heel veel geprobeerd om van de chronische hyperventilatie af te komen, wat tot nu toe niet gelukt is. Ik denk dat HyperVen eigenlijk het enige is dat me helpt, maar ja...dan moet ik inderdaad volhouden en me niet laten afstompen door die lage 'verkoudheid-scores'. Ik moet gewoon proberen vol te houden, al vind ik dat moeilijk. Ik doe nu 2x5 sessies, want 2x10 is echt te veel voor mij. Ik krijg dan teveel bijwerkingen en voel me ook nog eens opgehitst doordat ik dan MOET oefenen en daar dan te veel mee bezig ben...Bij mij werkt die druk averechts, dat heb ik ook al weleens met Rob en Hester besproken...Ik krijg alleen maar méér stress en dus méér klachten blijkbaar...Al met al moet je er met 2x5 ook wel komen, als ik weer wat meer lucht heb doe ik weleens 1x5 en 1x10 op een dag...Ik bekijk gewoon hoe het gaat...Ik denk ook dat ieder voor zich een beetje moet inschatten hoe vaak en hoe lang je het beste kunt oefenen...Ik trek het echt niet die 2x10 als ik ook nog normaal full-time wil blijven werken...Dan kijk ik gewoon scheel van de duizeligheid, wat niet echt lekker werken is! Bleeh.

Hoe lang ben jij al beizg Jacqeline? En gaat het goed? Je schrijft 'als je al resultaat krijgt'. Daar gaan we toch vanuit met z'n allen toch? Ik ook, al duurt het bij mij wel langer dan gemiddeld denk ik, terwijl ik niet eens ALTIJD klachten heb...We gaan er gewoon voor!

Groetjes van rainbow
Re: 'Enge' etentjes enzo
28 December 2006 13:56
Rainbow, ik denk net als jij dat ieder het beste voor zichzelf kan inschatten hoe vaak hij/zij oefent en hoe lang. Ik heb dus gemerkt dat 2x10 voor mij te veel is, maar bewust gekozen voor 1x10 en niet 2x5 omdit ik merk dat ik voor die 1x10 over een soort drempeltje moet dat precies goed voor mij is. Na 5 of 6 trials voel ik nl. altijd wat stress omdat ik er voor mijn gevoel dan nog zoveel 'moet'. Als ik dus altijd bij 5 zou stoppen zou het voor mij net iets te gemakkelijk zijn (waarmee ik niet wil zeggen dat dat voor jou ook zo is hoor [:]winking smiley[/:]!). Het moet niet te gemakkelijk zijn, maar ook zeker niet te moeilijk want dan loop je het risico dat je gaat afhaken.
Als ik me niet zo lekker voel of heel moe, oefen ik meestal wel, maar leg de lat voor mezelf iets lager tijdens het oefenen (b.v. nèt iets minder diep inademen of nèt iets minder lang adem inhouden). Dan ben ik dus gewoon wat liever voor mezelf. Uiteraard kelderen mijn scores dan op zo'n moment wel, maar het geeft me een beter gevoel om toch te oefenen - dan maar met wat lagere scores - dan om het helemaal niet te doen. Ik probeer dus goed bij mezelf te blijven en te voelen wanneer ik wat meer druk kan leggen, de grens wat verder kan oprekken, en wanneer niet. Dat bevalt mij het beste.
Ik ben nu 1,5 maand bezig en kan nog weinig lijn in mijn scores ontdekken, het is een leuke, op en neer slingerende grafiek [:]smiling smiley)[/:], maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog gaat veranderen. En als dat niet zo blijkt te zijn, jammer dan [:]tongue sticking out smiley[/:], niet zo erg, want ik merk sowieso dat ik baat heb bij het oefenen en dat ik veel meer ruimte en rust krijg in mijn ademhaling.

Groetjes, Marja
Re: 'Enge' etentjes enzo
28 December 2006 20:31
Hoi Rainbow,
Ik ben inmiddels 3 maanden bezig en ik merk nu resultaat, ik begin rustiger te ademen, mijn haaruitval is een stuk minder en ik voel me gewoon beter. Wat ik ook heb net als jij zijn verkoudheden, ik heb wel een oplossing gevonden die me gedeeltelijk helpt, als ik het nodig heb neem ik een allergiepil. Nu 1 in de twee dagen. Dit scheelt enorm en ik ben nu al een poosje niet meer verkouden geweest, wat me ook weer bevordelijk lijkt voor mijn chronische hyperventilatie. Want als je vrij kunt ademen kun je ook beter werken aan je ademhaling. Misschien helpt dit voor jou ook. Die wisselende bloedsuikerspiegel herken ik ook wel, dit heeft volgens mij ook weer een verband met de chronische hyperventilatie en het je aanhoudend slap voelen door allerlei verkoudheden.
Ik ben het trouwens met Marja eens dat je met 10 trials over een grens heen moet, dat gevoel heb ik ook, daarom gaf ik je ook aan om te proberen 10 trials vol te maken. Maar goed, jij kunt alleen zelf beslissen of dit goed is voor jou of niet. Dat je je slechter gaat voelen hoort er volgens mij wel bij, maar als je dan uiteindelijk geneesd is dat alles waard.
Sterkte,
Jacqueline

Meer weten over het HyperVen programma?