[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

CHV of toch niet?

Gepost door Barry 
CHV of toch niet?
04 January 2007 17:01
Hallo iedereen,

Ik heb de afgelopen uren de verschillende berichten op het forum zitten lezen. Veel dingen zijn erg herkenbaar voor me, maar ik blijf me toch erg ongerust voelen.

Naar het schijnt heb ik twee weken terug een aanval van hyperventilatie gehad... Ik werd 's nachts wakker met tintelende handen en voeten. Verder kreeg ik een ijskoud gevoel in mijn nek dat verder doorging naar mijn hals en borst. De dagen erna heb ik een druk op mijn borst gevoeld en rugpijn gehad, met name tussen mijn schouderbladen. Het eerste waar ik aan dacht was dat ik hartproblemen had gekregen.

Hiervoor ben ik naar een huisarts geweest, welke me een beta-blokker (inderal) meegaf om te kalmeren. Dit hielp echter niet met als gevolg dat ik een paar dagen later 's nachts naar een andere huisarts ben gegaan, welke een ECG heeft uitgevoerd. Hierop was een kleine afwijking te zien, maar de arts gaf aan dat die normaal is voor personen met een grote borstomtrek. Deze arts gaf aan dat mijn symptomen lijken op die van chronische hyperventilatie.

De druk op mijn borst is inmiddels vier dagen weg. De rugpijn wordt ook langzaamaan minder. Sinds gisteren heb ik echter last van een erg opgeblazen gevoel in mijn buik (maag?). Als ik wat eet, is het alsof het eten net voor mijn maag blijft steken. Hierdoor begin ik weer te denken dat ik allerlei enge ziektes heb. Vooral omdat ik deze klachten de afgelopen dagen niet gehad heb. Ik zit nu met mijn gedachte ook continu bij mijn lichaam. Ieder steekje of ander gevoel dat ik normaal niet heb valt me op.

De klachten die ik nu nog heb zijn:
- Opgeblazen gevoel in mijn buik
- Veel boeren laten
- Snel vol zitten tijdens eten
- IJskoude handen
- Diarree
- Angstig gevoel
- Regelmatig zuchten

Is bovenstaande voor iemand herkenbaar? Wat mij vooral verontrust is dat ik ineens andere klachten krijg.

Groeten,
Barry



Bericht bewerkt (04-01-2007 17:02)
Re: CHV of toch niet?
04 January 2007 17:07
Wat ik nog vergeten te schrijven ben...

Volgens mij is het allemaal begonnen doordat ik een medisch onderzoek heb moeten laten uitvoeren ivm een overlijdensrisico verzekering voor mijn nieuwe huis. Dat onderzoek heb ik de dag voorafgaand aan de aanval 's nachts laten uitvoeren. Hiervoor heb ik me heel erg druk gemaakt, omdat ik bang was allerlei ziektes te hebben.

Uit het medisch onderzoek, wat ook bestond uit een bloed- en urineonderzoek bleek enkel dat mijn cholesterol iets te hoog was...
Re: CHV of toch niet?
08 January 2007 13:16
Hallo Barry,

chronische hyperventilatie is een syndroom, dat wil zeggen dat er allerlei klachten tegelijk optreden. Zie dit uittreksel van onze site:
_____________________

Net als bij andere aandoeningen toont niet elke patiënt elke klacht in even sterke mate. De volgende verschijnselen zijn echter vrijwel zonder uitzondering aanwezig:

* wisselende mate van moeheid/lamlendigheid
* duidelijk verhoogde vermoeibaarheid
* overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen: “Ik wil wel, maar ik kan niet”
* slaapstoornissen
* concentratie- en geheugenstoornissen
* beven
* verhoogd transpireren, warmtestuwing
* (claustro-)fobische elementen, doodsangst, paniekgevoelens
* licht, onzeker, akelig gevoel in het hoofd (duizeligheid / draaierigheid)
* benauwdheid, luchthonger
* angst om flauw te vallen, gek te worden
* hartbonzingen
* pijn, beklemming op de borst, uitstraling naar een of beide armen
* wazig zien, geluiden van veraf horen
* slappe, onzekere benen
* koude of prikkelende handen en voeten
* spijsverteringsproblemen

Deze klachten treden vooral in bepaalde situaties op en veroorzaken daardoor weer fobische verschijnselen. Sommige patiënten worden er 's nachts mee wakker, anderen krijgen het juist wanneer ze na een periode van actie rustig voor de tv zitten. Het merendeel ervaart klachten in een winkel vol mensen, in de rij voor een kassa in de supermarkt, in volle trams of bussen, in liften, in tunnels, in de drukte van bioscopen en schouwburgen, etc.
_________________

Tevens ben je nu veel meer gefocust op je lichaam, waardoor je je bewust wordt van kleine prikkels die je vroeger altijd negeerde.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?