[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

een nieuw lotgenoot

Gepost door Els 
Els
een nieuw lotgenoot
28 March 2007 20:03
Hallo,
Ik HyperVen nu een paar dagen maar heb toch wat vragen.
1ste, doe ik het goed. Ik adem langzaam in, hou men adem op zolang ik kan en adem dan langzaam uit. 2de ik oefen s'morgens in de auto mijn trials. Maar is het eigenlijk nodig om die trials 10x na elkaar te doen (1min pauze) of mag je dit eigenlijk een paar keer doen verspreid over een dag.vb. nu en dan eens 5x ofzo. Is het door het achtereenvolgens (10x)te doen dat je co2 pas hoger komt in je bloed? 3de, ik lig dikwijls in de knoop met mijn ademhaling. Wie weet dan een truukje om die ademhaling weer normaal te krijgen. Ik voel dan dat ik te hoog en te snel adem. Helpt de adem inhouden dan ook? t'Is toch ambetant hé die hyperventilatie?
Ik heb er nu al 5 jaar last van. Dokter zei dat dit niet abnormaal is (huis verbouwen, 2 kleine kindjes). Maar ik denk van nu in een vicieuse circel beland te zijn. Als je het zelf niet hebt zoals de dokter is het moeilijk om in te schatten hoe overweldigend die hyper kan zijn.
Kan iemand mij een beetje op weg helpen?
Re: een nieuw lotgenoot
28 March 2007 20:29
Hoi Els,

Welkom om het forum!

Inderdaad, hyperventilatie is een hele irrirante (ambetante) klacht. Alleen maar door te ademen word je gewoon doodziek. Ik weet het maar al te goed. Maar mijn dokter is een beetje een slome vind ik en die laat mij altijd besluiten wat ik wil. Als ik ademtherapie wil dan kan dat, als ik iets anders wil kan dat ook. Hij beweert dat uit onderzoek niet blijkt dat ik hyper, maar dat doe ik echt wel. Zo'n man weet ook niet hoe het voelt om die klachten te hebben...Ach ja, ik weet gelukkig ook niet hoe migraine voelt...Iedereen heeft wat anders, maar irritant is het absoluut!

Het is niet goed om over de dag verspreid trials te doen. Door 2x10 trials te doen, verzuurt je bloed en daardoor werkt de therapie. Het mijne weet ik er niet van, maar het is echt belangrijk dat je 10 trials doet of anders op z'n minst 2x5. Maar dus niet 's ochtends 3, 's middags 5, voor het eten 2 en daarna nog 4...Zo leert je ademcentrum niet goed dat het zich moet aanpassen. HyperVen kan het je vast prima uitleggen, maar ik weet wel dat het gaat om het bereiken van een bepaald effect en dat je dus, bij voorkeur, 2x10 moet oefenen. Okay, het kost veel tijd, maar het is echt nodig voor ons herstel!

Je tweede vraag. Je moet eerst uitblazen, dan inademen, je adem inhouden en dan uitblazen. Je doet het dus bijna goed. Zoals jij het deed oefende ik eerst ook, maar je moet toch eerst uitblazen voor je inademt. Hier op het forum vind je hierover meer (o.a. bij de vraag 'Doe ik het wel goed?') en ook in het HyperVenprogramma zelf (bij de help-rubriek) staat de juiste uitleg in stapjes. Het kan dan niet fout gaan!

Moeilijk om je adem weer in het gareel te houden. Ik weet dat zelf ook niet zo goed. Als ik snel adem, durf ik niet goed mijn adem in te houden. Wat mij soms helpt is twee handen op mijn buik leggen en heel rustig je bewust worden van je handen die VANZELF door je handen bij elke inademing worden weggedrukt. Je moet ze niet bewust wegduwen, dat gaat vanzelf als je inademt. Dit heb ik van mijn fysio geleerd. Proberen kan altijd!

Hopelijk kan HyperVen je vragen nog wat beter beantwoorden, maar ik hoop dat je hier al wat aan hebt!

SUCCES ELS!

Groetjes Rainbow
Els
Re: een nieuw lotgenoot
28 March 2007 21:50
Hallo rainbow,

Tja, jij bent ook al een hele weg aan het bewandelen hé!
Maar ivm die adem..ik begrijpt dat je eerst goed moet uitblazen voor je hard inademt, maar als ik dat doe wordt mijn buik automatisch hard (van de spieren ;-)) en dan probeer ik het hard vol te houden waarna ik met een getuite mond probeer uit te blazen wat meestal in schokjes in mijn buik verloopt. Moet ik na het uitblazen dan nog proberen te wachten vooraleer ik inadem? Ik ben dan wel al bijna paars hoor? Het is een beetje zielig zeker maar ik behaal slechts 48 sec gemiddeld.

Ik denk dat we voor de dokters gekke patienten zijn. De mijne heeft me al doorgestuurd naar een osteopaat maar na 8x ben ik er mee gestopt. Het relaxen vond ik wel fijn (héérlijk zelfs, wie wordt nu niet graag vertroeteld) maar naar mijn hyper toe hielp het echt niet. De osteopaat gaat er van uit dat door bep. bewegingen je ademcentrum terug zijn normale werk zou doen. Afin, de mijne in ieder geval niet.
Blijven zoeken zekers...we hebben geen keuze. Als mijn ademhaling weer baas is over mij dan zwier ik meestal een kersenpittenkussentje rond mijn nek om te relaxen...helpt toch een beetje. Ik heb soms ook het gevoel dat er te veel lucht door mijn neus naar binnen gaat en dan heb ik de neiging om hem een beetje meer dicht te knijpen. Een mens doet op den duur onnozele dingen hé, als maar zou helpen....
grtjes ,els
ps: zijn jullie allemaal nederlanders of zitten hier ook zo'n belgische zielepoten zoals ik
Re: een nieuw lotgenoot
29 March 2007 08:23
Hey Els,

Hier zitten toch ook nog Belgische zielepoten zoals jij hoor[:]smiling smiley)[/:]. Ik zit ook al een tijdje op dit forum en voor mij betekent het echt een grote steun! Je voelt je inderdaad soms een beetje gek en misbegrepen en dan doet het deugd om met lotgenoten te kunnen babbelen. Iedereen hier begrijpt jouw klachten en weet hoe moeilijk het soms is om ermee te leven. En iedereen is hier natuurlijk ook op zijn manier op zoek naar een methode om iets aan de hyperventilatie te doen dus we kunnen elkaar ook goede raad geven...

...dus welkom Els!

Groetjes van een Belgische zielepoot[:]smiling smiley[/:]
Re: een nieuw lotgenoot
29 March 2007 17:26
hoi Els,

ik vind 48sec niet zielig hoor. en wanneer je paars begint te worden dan doe je toch een beetje te hard je best. Toen ik begon zat ik op 16 tot 18 seconden.
rustigaan beginnen en afwachten wat er gebeurt.

groetjes van een nederlandse ex-zielepoot

Janne

Re: een nieuw lotgenoot
29 March 2007 18:48
Hé Janne is er weer! Inderdaad, een EX-zielepoot! Janne is een voorbeeld van de werking van HyperVen! [:]PROOST[/:]

Inderdaad Els ben ik al lang aan het oefenen. Maar ik heb nog steeds klachten. En flink wat. Nou ja, ik heb eigenlijk 'alleen maar' heel veel duizeligheid. Echt die licht in het hoofd-duizeligheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel lang oefen, maar nog nooit meer dan acht dagen aaneensloten heb geoefend. Soms een paar dagen 2x, dan weer 1x, dan even niet, dan weer 2x...Ik denk dat''m daar een beetje de kneep zit, dat ik echt MAANDEN achter elkaar zal moeten oefenen. Ik doe het denk ik toch te losjes allemaal. Niet doen dus! [:]![/:]

Ik ben ook al bij veel therapeuten geweest, die zeiden: 'Als je je spieren los maakt gaat het over', of 'als je meer doet wat JIJ leuk vindt, dan gaat het over.' Maar het ZIJN niet mijn spieren of iets anders, het is hyperventilatie. Zware chronische hyperventilatie. Die gaat niet meer over met een beetje ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Daarvoor moet toch echt mijn ademcentrum hersteld worden...met HyperVen. Het is gebleken dat al het andere niet (meer) helpt, ik moet echt oefenen met zwaarder geschut. Net als de meesten van ons die inmiddels chronische hyperventilatie hebben.

En 48 seconden zijn helemaal niet zielig hoor Els. Ik begon met 53 en het hoogste ooit is 103 geweest. Die hoge scores heb ik daarna nooit meer gehaald. Nu zit ik 's ochtends op 62 zoiets en 's avonds 78-80...Ik denk niet dat ik hoger kom, maar als de klachten na een paar maanden maar weg gaan! Zoals je ziet op het forum heeft Klaas juist erg hoge scores en die denkt weer dat dát raar is. Niks is raar, iedereen heeft zijn eigen scores!

Juist gezellig toch, die Belgen en Nederlanders op de site!

Groetjes van een Nederlandse zielepoot! (Rainbow)
Re: een nieuw lotgenoot
29 March 2007 18:52
Oh ja, dat kersenpitje vind ik ook heel lekker! En ik knijp mijn neus ook weleens dicht met één hand...Mij is niks gek genoeg, als het maar helpt! Als ik er maar niet paars van word, want dat lijkt me niet echt gezond. Ik blaas eerst uit (pffffffft), dan zachtjes in (huuuuuu) en, nadat ik mijn adem in heb gehouden (....), zachtjes uit (pfffffft). Probeer dat eens, of word je dan paars? [:]confused smiley[/:]

Rainbow
Re: een nieuw lotgenoot
29 March 2007 23:19
Hallo Els,

Welkom op het forum. Ook ik ben net begonnen en heb aan het forum al veel gehad. Al die verhalen laten je zien dat je niet alleen bent, gelukkig.

Heel veel sterkte!

Groetjes,
NL-lady Diana
Els
Re: een nieuw lotgenoot
31 March 2007 15:14
Hallo,
De laatste dagen heb ik mij wat geconcentreerd op het forum van HyperVen zelf. Het gaat hem inderdaad niet om de score maar hoe je het doet en vooral het doorzetten hé! Maar ja, met 2 kleine kindjes rond je oren kan je niet gaan HyperVennen hé..Ik doe het 's morgens in de auto en dan s'avonds braaf voor de computer als de pagadders in bed zitten. Let's hope...
Weet je wat ik ook merk, dat mijn conditie erop achteruitgegaan is. Nu heb ik bij sport direct een bloedrood hoofd, maar de stijve nek, duizelig zijn enz heb ik dan niet meer. Een pilletje zou toch gemakkelijk zijn hé[:]smiling smiley)[/:] Wat mij ook helpt is luid zingen in mijn auto om mijn keel te ontspannen. Maar het moeilijkst vind ik nog die dreigende paniekerige gevoelens. Ik voel me beklemd en af en toe een hartoverslag. Gelukkig volgens het forum niet gevaarlijk maar toch creepy. Bij zo'n overslaggevoel bekruipt de angst me dan weet van top tot teen.
Allé, we gaan ons best doen om te oefenen, het is toch een licht puntje in ons leven hé???
We moeten er voor gaan anders zullen we het nooit weten.

hoopvolle els

Meer weten over het HyperVen programma?