[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

wat te doen?

Gepost door Elske 
wat te doen?
09 June 2007 13:45
hallo allemaal,

ik ben helemaal gefocust op mijn hartslag, elke ochtend als ik wakker word heb ik al dat opgejaagde gevoel en gaat mijn hart tekeer en nu ben ik sinds een paar dagen alleen maar daar mee bezig, voel constant aan mijn pols hoe snel die gaat.. en doordat ik er steeds aan denk en steeds voel gaat ie ook snel.. kan het niet uit mijn hoofd krijgen..
durf zelfs niet eens meer te fietsen ofzo want bij inspanning gaat ie nog sneller natuurlijk..
verder gaat het heel goed met me maar dit verprutst het weer helemaal..

ik hoop dat iemand me op kan peppen zodat ik die gedachte uit mijn hoofd kan krijgen..

gr elske
Tom
Re: wat te doen?
09 June 2007 17:07
Hoi Elske,

Ik heb precies hetzelfde gehad als jij. Door hyperventilatie zeer angstig geworden voor mijn hart, ondanks diverse controles, die allemaal ( uiteraard ) goed waren. Ik weet niet of je al bij je huisarts bent geweest, zou het gewoon even laten nakijken, maar het zal gewoon bij chronische hyperventilatie horen. Wat ik ben gaan doen is juist flink sporten, want des te meer je beweegt, des te beter dat is voor je hart. Want als je flink beweegt, gaat uiteindelijk je hartslag omlaag, omdat je een betere conditie krijgt. Op zo een manier ben ik ook een beetje van die angst afgekomen, hoewel ik weet dat het lastig is om er mee om te gaan, want het is tenslotte maar chronische hyperventilatie, nietwaar ? Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Sterkte,

Groet, Tom
Re: wat te doen?
09 June 2007 17:13
he tom!

bedankt voor je reactie, zo fijn om van iemand reactie te krijgen die hetzelfde heeft en voelt.
ik heb ook onderzoeken gehad enzo en dat was natuurlijk goed en in mijn bloed hebben ze ook hyperventilatie gevonden dus het is ook echt chronische hyperventilatie maar de hele tijd voor deze week lette ik daar nooit zo op maar had ik ook die hartkloppingen enzo.. maar nu ben ik er dus de hele dag mee bezig en daardoor is mijn pols ook snel omdat ik er zo mee bezig ben..
en ik krijg het niet uit mijn hoofd en ga steeds weer voelen enzo.. [:]sad smiley[/:]
had jij dan ook steeds snelle pols enzo?

gr elske
Tom
Re: wat te doen?
09 June 2007 17:36
Hoi Elske, ja ik had ook een snelle pols, maar des te meer je er op let, des te sneller gaat je pols, maar dit kan geen kwaad. Een hart kan wekenlang 200 slagen per minuut hebben, zonder dat het schade aanricht, dus zou me er niet te druk over maken. Het is algemeen bekend dat mensen met chronische hyperventilatie een wat snellere pols hebben. Normaal ligt deze tussen de 60 - 100 slagen per minuut, mensen met chronische hyperventilatie zouden hier misschien iets boven kunnen zitten. Wat ik eerder tegen je gezegd heb, sporten helpt echt. Doe zelf aan cardio training, veel fietsen, roeien etc. Het helpt mij om mijn stress van de chronische hyperventilatie kwijt te raken, bovendien voel je je daarna een stuk beter. Ik heb opok een therapie gevolgd bij interapy, misschien is dit ook iets voor jou. www.interapy.nl in de meeste gevallen wordt dit vergoed. Groetjes en Sterkte, Tom
Tom
Re: wat te doen?
09 June 2007 17:38
P.S. rook je of drink je veel koffie ? Probeer anders cafeine vrije koffie, helpt allemaal om wat rustiger te worden. Geen cola etc, of iets waar veel caffeine in zit.
Re: wat te doen?
09 June 2007 18:31
hoi Tom!

bedankt weer voor je reactie, ben al een stuk rustiger..
ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met roken en drink geen koffie dus dat scheelt..
ik ga ook proberen er minder op te letten maar dat is zo moeilijk! had deze week een rustige week dus dan denk je ook veel na, moet volgende week weer stage lopen dus dan heb ik weer wat meer afleiding!

gr elske
Tom
Re: wat te doen?
09 June 2007 21:40
Afleiding zoeken helpt altijd. Mocht je weer eens met je gedachten afdwalen naar negatieve dingen, zeg gewoon zachtjes stop in jezelf en ga iets anders doen. Zet een muziekje op, concentreer je op iets anders. Je zult merken als je dat vaak genoeg doet, je in staat bent om je gedachten om te zetten, naar meer rationele en positieve gedachten. Moeilijk, maar het proberen waard.

Gr, Tom
Re: wat te doen?
11 June 2007 11:09
Hoi Els,

Als je op het forum gaat lezen, zal je zien dat ik in het verleden ook al een heel aantal berichten gepost heb over de fixatie op mijn hartslag. Onder andere deze:

" Ik had daarnet een afspraak bij de dokter en op voorhand ben ik dan altijd al vrij zenuwachtig. Ik ging eigenlijk gewoon om een voorschrift te halen, maar in het kader van een routinecontrole heeft hij mijn bloeddruk gemeten. Die was 13 over 9, dus vrij normaal eigenlijk, maar op het moment dat de dokter meet, begint mijn hart altijd heel snel te slaan gewoon omdat ik weet dat hij dat op dat moment kan horen/voelen. Alleen dat idee al is voldoende om mij nerveus te maken. Regelmatig krijg ik dan ook van een dokter de opmerking dat mijn hartslag wel vrij hoog is. Dat maakt mij altijd bang want dan denk ik steeds dat er iets mis is. Nochthans heeft er nog geen enkele van hen ooit gezegd dat er iets abnormaals vast te stellen is of dat ik er iets aan moet doen. Ook gewoon thuis in rusttoestand heb ik regelmatig een snelle hartslag. Dit is dikwijls gedurende bepaalde periodes het geval en dan weer een hele tijd niet. Op den duur weet ik zelfs niet meer hoe snel of traag een normale hartslag voelt, omdat ik het bij mezelf zo vaak controleer. Nu zit ik hier weer in de zetel en voel ik mij heel triestig door de opmerking die de dokter gemaakt heeft en ben ik weer gefixeerd op mijn hartslag. Aaaarrrrgghhh, ik maak mezelf nog eens knettergek hiermee."

In het begin dat ik chronische hyperventilatie had, was ik voortdurend met mijn hartslag bezig. Nu is het gelukkig al veel minder geworden, maar met periodes steekt mijn 'obsessie' nog wel eens de kop op. Ik had vaak (nu af en toe nog) last van hartoverslagen en een veel te snelle hartslag in rust. Ik heb dit meerdere keren laten controleren door de arts, maar mijn bloeddruk is heel normaal en mijn hart klopt inderdaad sneller dan normaal, maar wel regelmatig. Sinds ik er minder op gefixeerd ben, klopt mijn hart ook opmerkelijk trager dan voorheen. Vroeger controleerde ik mijn polsslag voortdurend waardoor deze al hoger werd zodra ik nog maar dacht dat ik hem ging checken. Dit effect heb ik bij de dokter nu nog soms. Momenteel heb ik op bepaalde momenten nog wel een bonzend hart: als ik in paniek ben tijdens het autorijden bijvoorbeeld, soms als ik in bed lig of net uit mijn bed stap, zelfs af en toe nog terwijl ik rustig in de zetel zit. Ik vind het nog altijd zeer onaangenaam, maar ik word er niet meer zo bang van als vroeger.

Gaan sporten durfde ik (en eigenlijk nog steeds) niet echt. Ik probeer wel thuis op mijn eigen ritme te steppen en te dansen en ik neem steeds de fiets en de trappen. Ik merk inderdaad wel dat naarmate mijn conditie verbetert en mijn fixatie vermindert, mijn hartslag rustiger wordt. Het is de kunst van je niet bang te laten maken door de snelle polsslag, want uiteindelijk is het op zich niet zo erg als het gekoppeld is aan chronische hyperventilatie. Als je het voelt: rustig blijven en je er vooral niet op gaan zitten focussen. Best iets gaan doen wat je graag doet en toch wat proberen bewegen. Mijn therapeut gaf mij zelfs de tip om te beginnen springen als een gek wanneer ik het voelde. Het lijkt een tegenstelling, maar het helpt echt!

Veel succes ermee!

Griet

Meer weten over het HyperVen programma?