[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Twijfel slaat weer toe...

Gepost door Griet 
Twijfel slaat weer toe...
25 October 2007 15:22
Hallo iedereen,

Ik ben twee dagen op opleidingsseminarie geweest voor het werk en het was eigenlijk een beetje de hel voor mij. Naast de lange lessessies en teambuildingactiviteiten, moesten we bovendien nog blijven overnachten ook. En ik ben natuurlijk eigenlijk iemand die liefst veilig en (vooral niet alleen) thuis in mijn eigen bed slaapt [:]smiling smiley[/:]. Gevolg van dit alles: al twee weken op voorhand spanning en de twee dagen zelf uiteraard alle mogelijke symptomen van hyperventilatie. Vooral het moment dat ik 's avonds alleen op mijn (trouwens wel erg afgelegen) kamertje zat, sloeg de paniek toe. Ik voelde letterlijk om de vijf slagen ongeveer mijn hart één slag overslaan wat mij echt enorm veel angst bezorgde. Ook tijdens de lange maaltijden en bijhorende gesprekken had ik last van een zeer snelle hartslag waardoor ik mij altijd ongemakkelijk en opgejaagd voelde.

Mijn probleem is nu dat ik bij veel mensen wel lees dat jullie last hebben van hartoverslagen en hartkloppingen, maar dat ik mij afvraag of jullie dat ook zeer regelmatig (dus bijna dagelijks) hebben of enkel tijdens een echte aanval? Hoe voelt dit juist bij jullie? Af en toe slaat de twijfel toe en dan ben ik bang dat ik geen last heb van hartkloppingen door hyperventilatie, maar dat ik hyperventilatie heb doordat ik bijvoorbeeld hartritmestoornissen heb. Nochthans heb ik alle symptomen van chronische hyperventilatie(lees: tintelingen, enorme duizeligheid, wazig zien, gespannen spieren,...) en heeft nog geen enkele dokter iets 'verdacht' aan mij opgemerkt, maar toch... Ik zit er weer enorm over te piekeren omdat bij mijn schoonvader hartritmestoornissen (zelfs een té trage hartslag) zijn vastgesteld[:]sad smiley([/:]. Voortdurend die negatieve en angstige gedachten in mijn hoofd, ik word er gek van.

Mijn hartritme wisselt eigenlijk af en toe van een normaal ritme naar een ietwat versneld ritme, ook in rust (bijvoorbeeld voor de pc). Dit gaat niet plotseling (heb ik wel al een aantal keer gehad: zie vorige berichten van mij op dit forum), maar eerder geleidelijk. Meestal voel ik mij dan ook duizelig, wazig, tintelig,... Ik denk dus dat ik op dat moment verkeerd aan het ademen ben zonder het te weten. Als ik ontspannen ben, is mijn hartslag perfect normaal, ook tijdens het sporten is er geen enkel probleem. We hebben thuis een hartslagmeter en ik meet mijn hartslag af en toe en die is meestal tussen 70 en 80 slagen per minuut. Zelfs als ik het gevoel heb dat mijn hartritme te snel is en ik laat mijn vriend voelen, dan zegt hij dat het wél normaal is?! Af en toe mist het ook een slag en bonkt het zo eventjes extra en soms lijkt het ook zo een seconde even te fladderen in mijn borstkas.

Soms denk ik dat ik er zodanig hard op gefocust ben en er veel te veel over lees en opzoek waardoor het probleem ook altijd maar erger wordt. Sommige periodes is de angst minder en ben ik er minder mee bezig en dan heb ik ook effectief geen of minder last van mijn hartslag.

Ik word momenteel eigenlijk gewoon gek van mezelf en zou graag een knopje in mijn hoofd hebben dat ik eventjes af kan zetten zodanig dat de bange gedachten even weg zijn... Het is misschien een lang en wat verwarrend bericht geworden, maar ik wilde het even kwijt[:]smiling smiley[/:].

Groetjes van een eeuwig twijfelende Griet

Re: Twijfel slaat weer toe...
25 October 2007 16:35
Als je ergens over twijfelt, vooral met je hart, altijd even langs de ha gaan hoor, daar zijn ze voor!

Maar ik herken het wel hoor, sinds een week is het nu eindelijk minder, maar eind augustus, toen ik ben ingestort, had ik continue hartkloppingen. Ik voelde het constant, echt heel irritant, en eng. Ik had van de arts oxazepam gekregen om rustig te worden,toen ging dat ook weg. Nu ben ik aan de stjanskruid, en dat lijkt ook goed te helpen.

Ik weet helaas uit ervaring hoe moeilijk het is, om er niet mee bezig te zijn, het beheerst echt je leven he?

groetjes
Hoi Griet,

ik heb gelukkig geen last van hartkloppingen/overslagen, maar herken wel heel erg de altijd aanwezige twijfel...is het chronische hyperventilatie, of is er toch iets anders mis....

en ik herken me helemaal in jouw woorden :
> Ik word momenteel eigenlijk gewoon gek van mezelf en zou graag
> een knopje in mijn hoofd hebben dat ik eventjes af kan zetten
> zodanig dat de bange gedachten even weg zijn...

mocht iemand dat knopje vinden, dan wil ik dat heeeel graag weten [:]smiling smiley[/:]

sterkte !

groetjes marjolein
Re: Twijfel slaat weer toe...
26 October 2007 12:51
Ik slik nu precies 2 weken St Janskruid van Kira Forte, en ik merk deze week echt vooruitgang, misschien even overleggen met je huisartsof je dat kunt proberen?

[www.vitstore.com]

Op bovenstaandelink vind je informatie. Het is echt een aanrader.
Re: Twijfel slaat weer toe...
26 October 2007 18:53
Ha Griet,

Ten eerste: wat vreselijk dat je je zo naar hebt gevoeld tijdens het seminarie! Ik herken alles weer precies. Vooraf ben je al bang voor wat er misschien komen gaat en ja hoor, door die spanning krijg je weer klachten. Echt heel vervelend, want zo worden dit soort dingen grote opgaves. Voel je je nu weer wat beter?

Zelf had ik vandaag ook een rotdag. Ik was - na dagen - weer erg dizzy en ik voelde daardoor paniek opkomen toen ik in de bomvolle C&A stond! Ik durfde niet eens met mijhn vriend naar boven met de roltrap, ik wilde in de buurt blijven van de veilige deur. Ik ging dus wat speuren in het archief en daar vond ik toen per toeval een posting van Rob van HyperVen over hartoverslagen en hartkloppingen. Deze is heel informatief en ik ben zo vrij geweest om 'm te kopiëren. Ik denk dat het jou geruster kan stellen! Lees maar eens! Ben je er niet gerust op, ga dan even langs bij je huisarts! Sterkte met het (zeer waarschijnlijk gezonde, maar door hyperventilatie-raar doende) hartje...!

Groetjes Rainbow

Hartoverslagen (opnieuw gestart)
Auteur: HyperVen
Datum: 20-06-2005 17:01

Wat zijn nou precies:

1 Hartkloppingen ?
2 Hartoverslagen?
3 Hartritmestoornissen?

1. je ervaart hartkloppingen als de frequentie waarmee het hart klopt, plotseling omhoog gaat. Dit kan komen door chronische hyperventilatie (ga ik straks iets dieper op in) of door ontlading van stress. Door dit soort ontladingen brengen de hersenen adrenaline in de bloedsomloop, waardoor de hartfrequentie (soms heel sterk) omhoog gaat.

2. gewoonlijk wachten de hartspiercellen van de kamers netjes tot de puls uit het geleidingsssysteem de hartspiercel heeft bereikt. Er zijn echter soms hartspiercellen die wat "ongeduldig" zijn, die maken hun eigen puls voordat de normale puls hen heeft bereikt. Dit wordt ventriculaire extra systole (VES) genoemd. Deze extra slagen kunnen soms worden gevoeld als overslagen. Als er een aantal achter elkaar komen voelt dat weer aan als hartkloppingen.

Ze treden vooral op in rust, omdat bij inspanning de hartfrequentie oploopt en de "ongeduldige " cellen niet de gelegenheid krijgen om hun eigen impuls af te geven

3. bij hartritmestoornissen is de frequentie waarmee het hart slaat onregelmatig. Wat je (heel) vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie, is dat er een met name respiratoire arythmie is. Dat wil zeggen dat de hartfrequentie bij het inademen anders is dan bij het uitademen. Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf constateren.

+ + +

Hoe komt het nou dat het hart dit soort problemen krijgt, als je last hebt van chronische hyperventilatie? Het hart is in feite een (heel sterke) spier. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed te laag, doordat er niet voldoende HCO3 ionen in het bloed zitten. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën...

Hierbij moet ik tevens opmerken dat deze verschijnselen niet gevaarlijk zijn. Maar ze zijn wel aanleiding tot de hevige ongerustheid van veel mensen, want het betreft ten slotte ons hart, nietwaar? Ik hoop dat - nu jullie beter begrijpen wat er precies gebeurt met de hartspier - jullie minder ongerust zullen zijn. Het zijn vervelende klachten maar in feite onschuldig. Ze verdwijnen meestal door het doen van de therapie met HyperVen, omdat je daardoor weer een normale zuurgraad in het bloed krijgt, en de hartspier geen melkzuur meer afzet.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Twijfel slaat weer toe...
29 October 2007 21:59
Griet, ik heb ook vaak last van hartkloppingen, soms heel erg en urenlang en dan weer niet, geen pijl op te trekken.
Alleen heb ik er geen angst meer voor, wel erg gehad.
Vraag me niet waarom ik er eerst wel angst voor had en nu niet meer.
Bij mij maakt het niet uit of ik er aan denk of niet, maar zal het bovenstaande gekopieerde stuk tekst van Rainbow nog eens lezen. Bedankt Rainbow, hoef ik het niet meer op te zoeken [:]winking smiley[/:]

Griet het zal vast wel ergens op dit forum staan, maar waarom HyperVen jij niet?

groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?