[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hele dag op je adem letten

Gepost door Rainbow 
Hele dag op je adem letten
04 December 2007 13:51
Hoi,

Weer even een berichtje van mij. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik iemand ken die de Buteyko-methode heeft gedaan. Je leert dan, net als bij HyperVen, om minder te ademen en je CO2 te verhogen. Buteyko is alleen heel anders dan HyperVen, minder 'tastbaar'. Ik heb het een jaar of wat geleden geprobeerd en ik hou het maar op HyperVen. Maar nu zei die kennis van mij dat hij weer van zijn leraar had gehoord dat je je CO2 alleen kan verhogen als je STRUCTUREEL op je adem let. Hij had geleerd: 'Je kan je CO2 met oefeningen nog zo hoog maken, als je daarna weer fout ademt met sporten bijvoorbeeld, doe je dat weer teniet!' Hij moest eigenlijk de hele dag op zijn adem letten...Zelf doe ik dat helemaal niet. Ik oefen 2x per dag enm dat zijn de enige keren dat ik iets aan mijn adem doe. Tenzij ik een paniekaanval heb uiteraard, dan probeer ik die wel te verminderen. Normaal, buiten de HyperVen om, probeer ik mijn adem te laten gaan zoals 'ie wil gaan...Maar die opmerking van die kennis zette mij aan het denken. 'Letten' jullie wél de hele dag op je adem? En probeer je die dan ook constant te sturen? Daar word je toch [:]confused smiley?[/:] van lijkt me? Volgens mij hoeft dat bij HyperVen toch ook niet? Is het doen van de oefeningen voldoende? HELP! Forummaatjes! HELP! Rob/Hester? Ik denk dat ik het allemaal prima doe, ik merk ook verbetering, maar nu twijfel ik een beetje!

Groetjes Rainbow
Re: Hele dag op je adem letten
04 December 2007 18:17
Hallo Rainbow,

Ik moet eigenlijk wel een beetje lachen om die melding van Buteyko. Zoals meestal gebeurt, worden oorzaken/'>oorzaak en gevolg weer eens omgedraaid. In principe ademt iemand goed, zolang er geen druk vanuit het ademcentrum ligt om sneller te ademen dan goed voor je is. Dat is natuurlijk zo geregeld, want anders zou iedereen "zomaar" een chronische hyperventilatie syndroom kunnen oplopen door vekeerd te ademen, en zouden we feitelijk allemaal scholing moeten hebben in hoe we moeten ademen [:]tongue sticking out smiley[/:]

Alleen als het ademcentrum verkeerd is ingesteld krijgen we te maken met een verkeerde manier van ademhaling, namelijk een thoracale ademhaling (= hoog met de borst, ipv met de flanken / buik - abdominale ademhaling). Dat komt omdat door de verkeerde instelling van het ademcentrum we sneller adem moeten halen, en dus gaan we thoracaal ademen, eenvoudigweg omdat dat een snellere ademhaling oplevert en we dus beter aan de verhoogde behoefte van het afvoeren van CO2 kunnen voldoen. Opgelegd door het ademcentrum dus...

Zodra die druk van het snel afvoeren van CO2 vedwijnt - door de therapie met HyperVen bijvoorbeeld - gaan we nagenoeg vanzelf weer abdominaal ademhalen. Soms kan trainen van de ademtechniek hier overigens wel bij helpen. Maar het is een illusie dat door een betere ademtechniek je een chronische hyperventilatie syndroom kunt genezen. Daar is een dwingend effect voor nodig: het ademcentrum is (gelukkig) in principe vrij resistent tegen verandering.

Dus ipso facto: ja, een verbeterde ademtechniek kan meehelpen, maar je lost er geen chronische hyperventilatie syndroom mee op. Het is natuurlijk ook een beetje belachelijk dat je de hele dag met je ademhaling bezig moet zijn en blijven. Mijn advies is juist om er zo min mogelijk op te letten en de natuur zijn werk te laten doen. Als je werkt aan een resetting van je ademcentrum, komt het vanzelf in orde. Je kunt wel gapen en zuchten afleren overigens, dat scheelt ook wel iets.

Dus Rainbow, laat je niet zo gauw uit het veld slaan door opmerkingen van andere mensen. Je hebt nu de kennis hoe het mechanisme van de ademhaling en het ademcentrum werkt. Houd je daar aan vast. Er wordt zoveel gespeculeerd, je zou er bijna van gaan HyperVentileren...

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hele dag op je adem letten
04 December 2007 18:49
He Rainbow,

Van mijn fysio moet ik er juist voor waken dat ik niet de hele dag op mijn ademhaling let. Fout ademen bestaat niet , anderszou je niet in leven blijven...( kort gezegd)
Wel leer ik hoe ik langer moet uitblazen, en ontspan, en als ik ontspan gaat het vanzelf al de beter kant op. (lees: minder klachten)

Ik blijf gewoon lekker HyperVennen, 2x perdag nu weer, en ik merk absoluut vooruitgang!! Langzaam , maar wel zeker!!

Weet je wat mij ook helpt? Mijn eigen gevoel volgen, die heeft het toch vaak bij het juiste eind!! Dus als iets niet goed voelt, niet doen!! Laat je niet gek maken hoor!

Suzanne
Re: Hele dag op je adem letten
05 December 2007 11:54
Hoi Rob en Suzanne,

Inderdaad, het klinkt niet erg natuurlijk: die hele dag op je adem letten! Ik heb de methode dus wel geprobeerd een jaar terug, maar het hielp NIETS. Die kennis heeft er wel baat bij, maar die heeft geen hyperventilatie (wel benauwdheid). Mijn gevoel zegt toch dat HyperVen meer doet. Ik val daar steeds weer op terug. Ik ben nu ook goed aan het oefenen. Het bloed verzuren door je adem in te houden, dat klinkt mij logisch in de oren. Ik heb vandaag helaas weer even een mindere dag, maar over het algemeen gaat het een stuk beter dan eerst. Ik hou dus vol, laat me niet gek maken en vertrouw op HyperVen!

Groetjes Rainbow
Re: Hele dag op je adem letten
08 December 2007 15:28
Hoi Rob

Lijkt mij ook niet goed om de hele dag op je ademhaling te letten, maar
als je nou merkt dat je de hele tijd veel te snel ademhaalt, is het dan goed om
het onderstaande te doen?
Je ademt normaal rustig in en uit en na de uitademing stop je 15 sec. met ademen.
Eventueel nog een tweede keer en dat een paar keer per dag.
Ik haal trouwens de 15 sec. amper, net even uitgeprobeerd.
Las dat in een artikel ooit in een tijdschrift en uitgeknipt,maar verder niets meegedaan omdat ik dacht als het zo makkelijk was om van de hyperventilatie af te komen, dan had niemand last van hyperventilatie.

Rainbow ik let best wel veel op mijn ademhaling. Natuurlijk niet als mijn ademhaling niet opvalt doordat ik geen last heb ( hoewel ik dan ook misschien te snel ademhaal)
maar wel als ik merk dat ik echt te snel adem.
Ga ik bijv. zitten en dan met mijn handen mijn enkels beetpakken, zodat mijn buik
op mijn bovenbenen drukt en dan via de flanken ademhalen.
Of soms een kommetje maken van mijn handen.
Of liggen en dan mijn handen op mijn buik en dan naar mijn handen toe ademen.
Geen idee wat nou het beste is, maar ik probeer dan maar wat om mijn ademhaling
weer rustig te krijgen.
Heb dan geen paniek hoor, maar kan volgens mij niet goed zijn als je de hele tijd
zit te ademen alsof je een marathon aan het lopen ben. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je een acute aanval krijg of in de paniek schiet.
Maar het gaat toch relatief goed met jou en het HyperVennen, lekker doorgaan.

Groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?