[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie en praten

Gepost door Carola 
hyperventilatie en praten
08 December 2007 11:40
Hoi allemaal,

Als ik bijvoorbeeld een lang telefoon gesprek heb gevoerd ben ik buiten adem en krijg ik meer last van hyperventilatie. Heeft iemand tips hoe ik mijn ademhaling beter kan coördineren tijdens het praten?

Groetjes,
Carola
Re: hyperventilatie en praten
08 December 2007 14:41
Hoi Carola

Heb er ook last van, maar ook tijdens het gewoon praten.
Laat ik het zo zeggen, als ik last heb van hyperventilatieklachten en dat hoeft dan
niet perce de ademhaling te zijn, praat ik liever helemaal niet.
Maar goed, terug naar jouw vraag voor tips.
Je kan proberen tussen de zinnen in, pauzes in te lasten en de ander weer te laten praten.
Tegen mij is wel eens gezegd, zet eens een punt (in je hoofd) achter elke zin en dan ondertussen te ademen naar je buik.

Kan ook zijn dat door het gesprek bepaalde emoties worden opgeroepen en je daardoor verkeerd gaat ademen. Bijv. je hebt een gesprek over ditjes en datjes en
het gaat goed; of je hebt een gesprek waarbij je zelf voelt dat het bepaalde emoties oproept en waardoor je verkeerd gaat ademen en je krijgt het benauwd.

Groetjes Vlinder
Re: hyperventilatie en praten
08 December 2007 16:21
He, apart dat je dit zegt!! ik merk nu dat ik veel sneller praat, nu ik ziek ben. Ook merk ik dat ik het heel vermoeiend vind om gezellig gesprekken te voeren, met wie dit nu ook is. k ben snel afgeleid, vergeet snel wat ik ook alweer wilde zeggen, ben totaal niet geconcentreerd.
Re: hyperventilatie en praten
08 December 2007 22:44
Hoi,

Vlinder, bedankt voor je tip. Ik ga proberen meer rust in te bouwen. Ik heb soms het gevoel dat ik in een adem een hele zin er uit gooi en dan weer een diepe hap adem moet nemen.
Ik heb dat gewoon bij alle gesprekken dus het heeft niet per se met emoties te maken. Als het gesprek wel emotioneel is, is het inderdaad wel nog erger. Maar wat dat betreft merk ik dat ik vooruit ga. Van de week kwam een kennis van ons vertellen dat ze uit elkaar gaan en ik bleef er redelijk (qua ademhaling) rustig onder.
Suzanne, ja wij lekker wel heel erg op elkaar met klachten he!!! Ik heb hetzelfde als jij, vind het ook erg lastig om me te concentreren en echt goed naar de ander te luisteren, terwijl ik dat voorheen altijd juist goed kon!
Maar, zoals gezegd ga ik echt vooruit hoor. Het viel me alleen vanmorgen weer op dat ik na een lang telefoongesprek weer zo moe was!

Groetjes,
Carola
Re: hyperventilatie en praten
10 December 2007 14:24
Hoi Carola,

Breek me de bek niet open! Als ik lang praat, krijg ik last van duizeligheid. Ik ga naar adem happen en dan krijg ik meteen hyperventilatie. Ik krijg het wel alleen als ik al hyperventilatie heb, dus ik krijg geen hyperventilatie door het praten. Ik heb er hier al vaker over gepost. Nu loop ik bij een logopedist en leer ik meer vanuit mijn buik praten. Ik leer ook pauzes in te lassen. In de praktijk vind ik dit erg moeilijk. Al gauw gaat mijn adem met enthousiast praten weer omhoog...Ik zal er nooit echt helemaal van af komen vrees ik. Maar met de logo en de oefeningen zal het toch ooit beter gaan. Zaterdag bij een sinterklaasavond had ik geen last van hyperventilatie. Ik moest een gedicht lezen en hap, hap...ik ging happen en werd iets duizelig. Maar doordat ik aan het oefenen ben, ving mijn lichaam die lichte hyperventilatie al op en binnen no-time voelde ik me weer beter! Het helpt echt!

Groetjes Rainbow

PS Sinds ik hyperventilatie heb bel ik haast niemand meer. Ik mail veel liever!
Re: hyperventilatie en praten
17 December 2007 09:57
Hallo Carola,

Heb ook veel last van hyperventilatie tijdens het praten. Net als Rainbow krijg ik niet echt hyperventilatie door te praten, maar het heeft wel een invloed op mijn spreken als ik het al heb. Als ik bijvoorbeeld 's morgens op het werk toekom en ik heb net gefietst en al die trappen opgelopen en dan gaat de telefoon... dat is gelijk aan een kleine catastrofe[:]smiling smiley[/:]. Ik begin dan te hijgen en naar lucht te happen. Ik word ook vaak duizelig en draaierig in mijn hoofd. Als ik hyperventilatie heb, zal ik altijd mijden om te bellen of om een gesprek aan te knopen met iemand. Zeker op recepties of in de gang als ik recht moet staan tijdens het praten. Het lijkt dan namelijk alsof ik zo duizelig word dat ik ga omvallen. Is nog nooit gebeurd, maar toch vrees ik elke keer het ergste[:]smiling smiley[/:]. Als ik dus chronische hyperventilatie heb, beleven de mensen in mijn omgeving rustige momenten want dan hou ik tenminste eventjes mijn mond en ben ik vrij stil...

Groetjes,
Griet

Meer weten over het HyperVen programma?