[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Raar gevoel bij het bewegen

Gepost door Griet 
Raar gevoel bij het bewegen
11 January 2008 14:38
Hoi iedereen,

Het is een beetje moeilijk om uit te leggen, maar de laatste dagen heb ik (zoals je kan lezen in mijn vorige berichten) veel last van hyperventilatie en een oppervlakkige ademhaling. Sindsdien heb ik af en toe bij het bewegen (bijvoorbeeld bij het bukken en terug rechtstaan, mij omdraaien in bed of opstaan uit bed, mij uitstrekken om iets te nemen, bruusk heen en weer bewegen in de auto,...) telkens het gevoel dat er een fractie van een seconde 'iets' fladdert in mijn borstkas. Het lijkt enerzijds alsof mijn hart even hapert, maar het lijkt net zo goed alsof er gewoon kleine spiertjes in mijn borstkas trillen. Ik kan het moeilijk omschrijven hoe het juist aanvoelt, maar misschien zijn er wel mensen die het herkennen. In rust heb ik de afgelopen dagen wel regelmatig dat mijn hart een slag overslaat, maar dit gevoel gaat er blijkbaar een stukje mee samen. Het doet absoluut geen pijn, er zijn geen verdere symptomen en het duurt ook maar héél even, maar toch is het elke keer even schrikken. Intussen ben ik er natuurlijk ook weer op gefixeerd. Ik voel het precies al aankomen en doordat ik eraan denk, voel ik het ook effectief. Mijn ademhaling blijft nu de hele tijd hoog in mijn borstkas hangen en waarschijnlijk zal het daar wel mee verbonden zijn, maar ik zou toch graag eens weten of het een herkenbare gewaarwording is voor jullie?

Daarnaast ben ik trouwens ook weer enorm duizelig en wankel ik door de gangen op mijn werk, hopende dat niemand een gesprek met mij aanknoopt. Daarnet tijdens een vergadering tolde de hele ruimte om mij heen en brak het zweet mij uit. Gelukkig ging het nogal snel voorbij. Wat ben ik blij dat het vrijdagnamiddag is!

Prettig weekend voor iedereen,
Een 'fladderende' Griet
Hai griet, ik herken dat fladderen wel een beetje. OOk ik maak me er altijd zorgen om, maar het gaat ook altijd weer over, dus het zal er best bij horen. Misschien kan Rob je uitleggen, waar het verschijnsel vandaan komt.

Kleed is hier inderdaad iets voor op de vloer, maar ik vind Belgisch een prachtige taal, dus zeg jij maar lekker trouwkleed, prachtig!!!

Groetjes Sandra.
Re: Raar gevoel bij het bewegen
13 January 2008 11:53
Hallo Griet,

Spierpijn, krampen en gelijksoortige sensaties komen bij chronische hyperventilatie doordat de melkzuurstofwisseling van slag is. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide in het organisme te compenseren, en gaan daardoor melkzuur afgeven. Dat leidt tot spierpijnen en krampen of onwillekeurige spiertrekkingen, bijvoorbeeld een wenkbrouw die onbeheersbaar trilt. Jouw spiertje in de borstkas is er ook een voorbeeld van.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?