[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

mijn man heeft hele snelle ademhaling in rust

Gepost door Sandra2 
Hallo allemaal,

Graag zou ik van Rob of Hester willen weten, hoe dit kan.

Mijn echtgenoot heeft nooit klachten, heeft wel veel lucht, zingt veel. Maar in rust heeft hij een hele snelle ademhaling. Hij lijkt rustig, maar is het toch niet helemaal, dat zie ik aan hem. Zit vaak wanneer hij met iemand praat, te trekken met zijn benen. Hij denkt zelf, dat zijn ademhaling daardoor ook snel is, dat dit toch een vorm van spanning is.

Ik zit in rust op ongeveer 12 ademhalingen per minuut, maar hij komt denk ik wel aan de 20, misschien wel meer.

Hoe kan het dat hij nooit geen hyperventilatie klachten krijgt?

Groet Sandra.
hoi sandra,

ik ben dan wel geen rob of hester, maar wil wel graag reactie geven!

Ik heb ook altijd snelle ademhaling gehad, maar pas sinds 2005 last van chronische hyperventilatie. Ook ik span(de) mijn spieren veel en vaak, onbeust aan.

Wat je man misschien het beste kan doen, is het voor blijven, en eens naar een fysiotherapuet gaan, voor ontspanningsoefeningen ,e n ademhalingstechniek ( heet dat zo??) ik heb er veel baat bij!!
Re: mijn man heeft hele snelle ademhaling in rust
30 January 2008 17:50
Hallo Sandra,

Het heeft niet zoveel zin om de aan de hand van het aantal ademhalingen per minuut te bepalen of je mogelijk last van hyperventilatie hebt! Daarnaast kan spanning zich op allerlei andere manieren uiten, dat hoeft niet alleen door hyperventilatie, als is dat een veel voorkomende manier van ons lichaam.

Je ademhalingspatroon hangt af van een heleboel factoren zoals je conditie, je lichaamsbouw, je longinhoud, je veel of weinig sport, of je rookt etc...

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hallo Hester, dat bedoel ik ook eigenlijk niet. Ik vraag me alleen af, of mijn man, door zoveel te ademen in een minuut, op de duur hyperventilatie aan het kweken is.

Hij is een slanke man, veel lichamelijk werk, een hele goede conditie en rookt en drinkt niet. Hij heeft wel een hele kalme hartslag en een hele lage bloeddruk, alleen zijn ademhaling is heel snel.

Als wij zo vaak ademen, gaat er van alles mis in ons ademcentrum en bij hem gaat alles goed.

Groetjes Sandra.
Re: mijn man heeft hele snelle ademhaling in rust
02 February 2008 15:02
Hallo Sandra,

Zoals Hester al zegt, kan je dat niet bepalen op deze manier. Iemand kan relatief snel ademen, maar toch een goede zuurgraad handhaven in het lichaam. Het hangt af van hoeveel kooldioxide je uitblaast en hoeveel je lichaam nodig heeft voor het handhaven van de juiste zuurgraad. Lichaamsbouw en longcapaciteit speelt hierbij bijvoorbeeld een rol, maar ook de diepgang van de ademhaling. Iemand kan bijvoorbeeld snel ademhalen, maar heel oppervlakkig met relatief weinig kooldioxide uitademing. Daarom is het qua ademfrequentie niet zo maar zonder meer te bepalen.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?