[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Mag je Hypervennen als.....

Gepost door Vlinder 
Mag je Hypervennen als.....
25 February 2008 20:58
Hallo Rob of Hester

Aangezien ik weleens praat met anderen over HyperVen
dan komen er vragen, waarop ik geen antwoord heb.

Mag je HyperVennen als je last hebt van hoge bloeddruk?
Mag je HyperVennen als je propanolol gebruikt?
Mag je HyperVennen als je een hartinfarct hebt gehad?

Wanneer mag je absoluut niet HyperVennen?
(Omstandigheden, ziekten en/of medicatie)

Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Groetjes van Vlinder
Re: Mag je Hypervennen als.....
26 February 2008 20:54
Hallo Vlinder,

Dat is een puur medische vraag en aangezien wij geen medici zijn, kan die vraag beter per individueel geval gesteld worden aan de behandelend arts. Wel vind je in de ervaringen sectie van onze site bij de FAQ (veel gestelde vragen) deze antwoorden van een aantal medische instanties:

Veel gestelde vragen
Eén van de meest gestelde vragen is of het inhouden van de adem gevaarlijk is. In een aantal boeken die over hyperventilatie gaan, wordt dit namelijk zo gesteld. Daarom stelden wij deze vraag aan drie onafhankelijke medische panels. Hieronder kunt u de antwoorden van die panels lezen. De vragen die wij stelden waren:

1. Is het inderdaad gevaarlijk om de adem (zo lang mogelijk) in te houden?

2. Is dit voor mensen die HyperVentileren gevaarlijker dan voor mensen die niet HyperVentileren?

3. Zijn er aandoeningen waarbij het inhouden van de adem een extra risico met zich meebrengt?


De antwoorden van www.vraagdedokter.nl:

Het inhouden van de adem is op zich niet gevaarlijk, maar voor het beheersen van een hyperventilatie aanval is die erg zinnig. Probeer eens zelf zo lang mogelijk uw adem in te houden: als reactie haalt u nadien een aantal malen diep adem. Dan is het effect van de ademstop weer verdwenen. Een eenvoudige truc is bij de uitademing de adem in meer etappes uit te blazen, met twee tellen pauze tussen iedere keer.
Neen.
Ja, met name mensen met hartproblemen (maar dan moeten er wel acute momenten in zijn).

De antwoorden van www.dokter.nl:

Onder bepaalde omstandigheden kan het gevaarlijk zijn de adem lang in te houden. Hierbij wordt namelijk de zuurstofspanning in het bloed verlaagd en het koolzuurdioxide in het bloed verhoogd. Hierdoor kan het zuur/base evenwicht veranderen en dit kan bij daartoe gepredisponeerde personen hartritmestoornissen geven. Over het algemeen zullen dit personen zijn die al ouder zijn en bekend zijn met een hartlijden, dus zeker niet de meest voorkomende groep van de mensen lijdend aan hyperventilatie.
Het antwoord op vraag 1 is eigenlijk ook een antwoord op vraag 2. In principe is er geen verschil in gevaar voor HyperVentilerende versus niet HyperVentilerende mensen.
Zie hier dus ook het antwoord bij vraag 1.

De antwoorden van www.mijnspecialist.nl:

Uw vraag is nogal complex en zal door 2 specialisten worden beantwoord:

Normaliter is het niet gevaarlijk je adem zo lang mogelijk in te houden. er is een duidelijke ademprikkel, die ontstaat doordat het koolzuurgas in het bloed oploopt bij niet ademen. Meestal is het zo, dat de verhoging van de koolzuurspiegel eerder aanleiding geeft tot een ademprikkel dan dat de verlaging van de zuurstof concentratie aanleiding geeft tot bewusteloosheid.
Nee. Specifiek probleem is wel in het zwembad: daar kunnen mensen verdrinken doordat ze eerst heftig HyperVentileren. De ademprikkel wordt dan zo lang uitgesteld, dat ze bewusteloos raken onder water en verdrinken. Boven water kunnen ze wel wegraken, maar als ze wegraken gaan ze weer ademen, en komen ze weer bij. Natuurlijk geen fraai gezicht.
Een aantal punten waar je aan moet denken:

Als iemand hyperventileert, kan dat primair zijn (is door jullie te behandelen ziektebeeld). Dat wil zeggen zonder duidelijke fysieke oorzaken/'>oorzaak. Het kan ook secundair zijn, dat wil zeggen op basis van een ziekte. Hierbij kan gedacht worden aan longembolie, hartafwijkingen etc. Het is dus van belang om dit soort problemen eerst uitgesloten te hebben voor je iemand gaat behandelen voor hyperventilatie. Dat kan alleen door een medicus.
De categorie mensen met zware COPD ("chronische bronchitis, emfyseem, roken"winking smiley zal waarschijnlijk zijn adem niet goed in kunnen houden. Er is bij hen sprake van een te lage zuurstofspanning in het bloed door een verminderde gaswisseling in de longen. Ook is er sprake van een verhoogde koolzuurspanning, waardoor deze mensen al wat sneller moeten ademen. Ook mensen met hypoxemie (= laag zuurstof gehalte van het bloed) om andere redenen (bijvoorbeeld (aangeboren) hartafwijkingen), kunnen in de problemen komen als ze hun adem lang inhouden. Patiënten met ernstig longlijden en/of hartlijden zouden dus van de therapie moeten worden uitgesloten.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Bericht bewerkt (26-02-2008 20:55)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Mag je Hypervennen als.....
28 February 2008 12:26
Hallo Rob

Snap dat jullie geen medici zijn en daarom voorzichtig met beantwoorden van zulke vragen.
Ik had deze teksten nog niet gevonden op het forum, dus bedankt voor de moeite.
Zou het niet een idee zijn dat alle artsen op de hoogte zouden worden
gebracht van deze therapie, zodat ze je niet raar aan zitten te kijken als je
begint over HyperVen.
Hoe:
Er is volgens mij een magazine dat alle dokters lezen ( ik weet niet hoe het heet)
daar een artikel in over deze therapie.


groetjes Vlinder
Re: Mag je Hypervennen als.....
28 February 2008 20:49
Hallo Vlinder,

Ik zou heel graag meer erkenning en bekendheid willen in de medische wereld. Daarvoor hebben we in het verleden heel veel moeite gedaan. We hebben contact gezocht met artsen, fysiotherapeuten, NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie), en de media: kranten, televisie en weekbladen. Al die moeite resulteerde in af en toe een artikeltje in een blad of krant, en af en toe een incidenteel geinteresseerde arts en een paar fysiotherapeuten die de therapie wel willen ondersteunen als patienten zich bij hun melden en de therapie willen doen.

Het grote probleem is dat wij geen medici zijn en daarom ook niet serieus worden genomen, maar in de hoek van alternatieve geneeswijzen worden geplaatst. Ook Drs. Snitslaar - de bedenker van deze therapie - liep tegen deze muur van onbegrip op toen hij zijn artikelen publiceerde en daarna probeerde ziin collega's zover te krijgen deze therapie over te nemen en verder uit te werken.

Ipso facto komt het er op neer dat wij alleen nog maar via deze site bekendheid geven aan deze eenvoudige maar doeltreffende therapie. Eerlijk gezegd ben ik een beetje moe gestreden. Ik kan de medici niet overtuigen omdat ik geen medische achtergrond heb, en de media vinden het - wellicht vanwege dezelfde reden - niet interessant genoeg om er veel aandacht aan te besteden. Mijn hoop is dat wij op een gegeven moment zoveel mensen hebben genezen dat alleen al de mond-tot-mond "reclame" voldoende is om iedereen die met chronische hyperventilatie klachten rond loopt te kunnen bereiken.

Ik ben al heel blij met wat we tot dusver bereikt hebben. Iedere keer dat er weer iemand zich meldt met zo'n succesverhaal, dan weet ik dat we goed bezig zijn en dat we mensen echt aan het helpen zijn. Die mensen kunnen weer gaan leven zoals vroeger en dat maakt het het allemaal waard. Soms sturen mensen zelfs bloemen of andere attenties. En dat vind ik geweldig!

Vlinder, ik hoop dat jij ook zover komt (ik bedoel niet dat je me bloemen moet sturen hoor! (=smiling smiley maar dat je je ook genezen voelt op een gegeven moment. Bedankt voor je steun en wie weet hoe de toekomst eruit gaat zien. Misschien breken we op een gegeven moment wel door en gaan de medici het van ons over nemen. Tot die tijd blijven wij ons werk doen, en met de voldoening dat we mensen helpen om beter te worden.

Groetjes,
Rob



Bericht bewerkt (28-02-2008 21:04)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Mag je Hypervennen als.....
29 February 2008 08:55
hoi Rob,

Nou, als het aan mij ligt gaat er ook meer bekendheid komen!! Ik heb me al voorgenomen, om eerst helemaal te herstellen, en dan ook actief bezig met bekend maken van het HyperVennen. Mijn fysio is wel iemand die er voor openstaat, mijn huisarts op zich ook wel denk ik, maar ik wil eerst het levende bewijs zijn, dat het inderdaad werkt!

Ik vind het een afschwuwelijk idee dat er nog zoveel mensen metdeze klachten rondlopen, zonder ook mar uitzicht op verbetering! Ik heb me zo ellendig gevoeld ook, je wordt er echt wanhopig van dan, endat is dan zo onnodig!!

Ik zal in elk geval de link naar jullie site op mijn hyves gaan zetten, wieweet, alle beetjes helpen!
Re: Mag je Hypervennen als.....
29 February 2008 11:30
Hallo Rob

Bedankt voor het uitgebreide verhaal. Ik wist niet dat jullie al zoveel hadden
ondernomen. Snap dat je er dan wel een keertje klaar mee bent.
Ik kan HyperVen echt niet zien als iets alternatiefs, maar snap wat je bedoelt.
Mond op mond reclame kan heel goed werken, dus wie weet wat de toekomst brengt.
Lijkt me inderdaad heel fijn, als je zelf chronische hyperventilatie hebt gehad en je kan op deze manier
andere mensen helpen. Voldoening genoeg.
Ik kan me voorstellen dat mensen een bloementje of zo sturen als ze door
HyperVen van de chronische hyperventilatie afkomen. Wat moet dat heerlijk zijn, je leven weer terug te krijgen.

Goed plan Suzanne, alle beetje helpen [:](Y)[/:]

groetjes Vllinder
Ik heb de link naar hier inmiddels geplaatst op mijn hyves, en ik wete niet of er iemand van jullie ook op dehyves zit?? maar ik ben daar ook lid geworden van deze hyves

[angstaanvallen.hyves.nl] en heb daar ook het HyperVennen naar voren gehaald. Het is toch vabn de zotte dat iets wat zo goed helpt, zo weiing bekend is??
He Suzanne, waar vind ik jouw op hyves?
Mij vind je onder de naam Sandra Rijsdam.

Groetjes Sandra.
www.suush72.hyves.nl , ik heb wel gesloten profiel, maar je mag me rustig toevoegen hoor, geen probleem!!

Meer weten over het HyperVen programma?