[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Zwangerschap en CHV

Gepost door Griet 
Zwangerschap en CHV
17 July 2008 09:02
Hallo,

Ik pieker de laatste tijd vaak over het feit dat ik in de nabije toekomst graag kinderen zou willen, maar in de toestand waarin ik mij nu bevind weet ik niet of dat wel zal lukken.

Ten eerste neem ik nu elke dag een kalmeerpilletje (wel laagste dosis). Dit zal ik niet kunnen blijven doen als ik zwanger word. Ik zou wel graag rustig aan stoppen met die Temesta na ons huwelijk, maar ik weet niet welk effect dat zal geven. Ik drink ook af en toe eens een glas wijn of porto om te ontspannen, maar ook dat kan dan niet meer. Ik heb zo'n schrik dat ik mij compleet hulpeloos zal voelen zonder mijn 'hulpmiddeltjes' en dat ik bijvoorbeeld niet meer zal kunnen gaan werken. Dat idee maakt mij heel onzeker.

Bovendien ben ik ook bang dat ik lichamelijk problemen zal hebben met de zwangerschap en de bevalling. Als ik mij nu al vaak duizelig en belabberd voel, zal dat dan in combinatie met het zwanger zijn niet veel erger worden?

Waar ik ook mee bezig ben, is het feit dat ik hoop dat ik met chronische hyperventilatie toch een goede mama zal kunnen zijn. De verantwoordelijkheid over een baby is erg groot... Zal ik dat wel aankunnen? Ik denk wel dat ook moeders zonder chronische hyperventilatie zich deze vraag stellen waarschijnlijk [:]smiling smiley[/:]. Zal ik niet te beschermend en te angstig zijn? Zal ik mijn angsten niet te veel op ons kindje overdragen? Zal ik het moederschap lichamelijk wel aankunnen? Ik wil ons kindje een normaal leven geven en ik wil vanalles met hem/haar kunnen doen, net als andere moeders.

Kennen jullie deze twijfels? Hoe ervaren jullie dit?

Groetjes,
Griet

Re: Zwangerschap en CHV
17 July 2008 14:48
hoi griet,

Ik denk dat Rainbow op dit moment DE vrouw is om jou antwoord te geven!! haha.

Ik heb de klachten pas gekregen toen de jongste 4 was. Ja, hun hebben er in zekere zin onder te lijden gehad, al weet ik niet of hun daokn hebben. Omdat ik niet meer durfde autoterijden, word de wereld ineens een stuk kleiner! Zwembad, brr, het idee alleen al, pretparken, te druk, dierentuin, teveel mensen, en zo ging ik dingen mijden.

Ik denk persoonlijk, dat de chronische hyperventilatie je zwangerschap en moederschap echt niet in de weg zullen staan. Blijven HyperVennen, eventueel een psycholoog inschakelen, en ik wet zeker dat je zult herstellen, net als wij allemaal!

Van belang is dat ij je kan gaan ontspannen, en je rust neemt, je ademhaling goed gaat, dus je zou bijv. naar zwangerschapsyoga kunnen gaan. Vertel hun je klachten ( je kan nu al infromatie aanvragen, dan weetje dat alvast) en ik denk dat hun je zeker kunnen helpen.

Ik zou me niet druk maken om de bevalling, want MIJNervaring is, dat ik niet duizelig ben, als ik me ergens anders op kan focussen, en geloof me, dat lukt je bij de bevalling heel goed, haha!

onzekerheid is denk ik heel typerend voor ons chronische hyperventilatie'ers, maar laat het niet je leven overheersen!! Laat het je gezin niet in de wegstaan!!
Re: Zwangerschap en CHV
18 July 2008 08:52
Hi Griet,

Ook ik had al kindjes toen de chronische hyperventilatie begon. Het gaat misschien allemaal wat moeizamer dan bij 'gewone' moeders, maar het komt heus allemaal goed. En daarentegen zorgen kindjes voor veel afleiding!Moet wel zeggen dat ik net als Suzanne me soms wat schuldig voel omdat ik niet alles met ze kan doen, wat ik normaal gesproken zou doen, maar denk inderdaad niet dat ze dat in de gaten hebben. Heb jij een goede 'achtervang', dat als je het even niet trekt, de zorgen over kan dragen? Dat is denk ik wel heel belangrijk. Zelf mis ik dit wel eens, waardoor ik soms teveel over mijn grenzen ga. Maar het is sowieso goed als je nu flink met jezelf aan de slag gaat! HyperVen jij? Alle klachten die je beschrijft zijn zo herkenbaar en bij mij stukken afgenomen door HyperVen. Moet er er wel bij zeggen, dat het ook belangrijk is om meer rust te nemen, want als je gaat HyperVennen en je blijft maar door racen, dan werkt het m.i. niet.

Succes!

Carola
Re: Zwangerschap en CHV
18 July 2008 19:07
Hoi Griet,

Hier is Rainbow! [:]smiling smiley)[/:]

Natuurlijk reageer ik graag op jouw berichtje! Ik ben chronische hyperventilatie sinds 2005 en het zag er niet echt naar uit dat ik er heel snel van af zou zijn. Ondertussen werd ik er ook niet echt jonger op en ja, de biologische klok ging een beetje tikken. Ik heb ook heel vaak gedacht: 'Kan ik wel mama worden met al die duizeligheid?', 'Oh jee, als je zwanger bent kun je veel moeilijker ademen doordat je buik zou 'hoog' zit, kan ik dat wel?' Ik dacht er veel over na. Maar aan de andere kant weigerde ik gewoon om zoiets stoms als 'verkeerd ademen' de oorzaken/'>oorzaak te laten zijn van misschien wel nooit mama worden. Het schijnt zoiets moois te zijn en dat wilde ik toch niet missen. Ik dacht: 'Je kunt tot sint juttemis (ken je die uitdrukking in Belgie, d.w.z. heel erg lang) wachten tot je chronische hyperventilatie over gaat, maar misschien gebeurt dat niet binnen een paar jaar en dan kom je op een leeftijd waarop je eigenlijk een beetje oud wordt'. Uiteindelijk hebben we de stap gewoon genomen, klaar. Ik dacht echt: 'Ik zie het allemaal wel, we doen het gewoon'.

Spijt heb ik niet dat ik 'het risico' heb genomen. Helemaal niet! Ik was heel snel zwanger en ik had niet eens tijd om erover na te denken eigenlijk. Ik bleef wel HyperVennen, maar daar werd ik binnen de kortste keren zeer misselijk van! [:]confused smiley?[/:] Ik kon de oefeningen de eerste 12 weken absoluut niet doen, want dan moest ik bijna overgeven. Als ik de oefeningen niet deed, was ik helemaal niet ziek. Na 12 weken lukte het me wel om 2x5 te doen, maar op een gegeven moment ging mijn buik in de weg zitten en stopte ik ermee. Ik kon mijn adem amper inhouden en ik had niet het gevoel dat het oefenen dan hielp. Maar als ik het goed heb HyperVen jij toch sowieso niet he? Dan hoef je dus ook niet af te bouwen...Ik heb echt helemaal niet veel last van mijn hyperventilatie. Natuurlijk, ik ben echt nog wel duizelig, maar minder dan voorheen. Eigenlijk gaat het zelfs beter dan toen ik trouw oefende! En geloof me, ik ben zelfs nu ik zwanger ben absoluut niet een type dat heel veel rust neemt! Ik werk tot vier weken voor de bevalling en ik ben eigenlijk altijd de laatste die naar huis gaat. Dan heb ik thuis nog veel te doen, ik had een bruiloft, vier verjaardagen achter elkaar, een dinertje, een uitje van het werk...Kortom: de drukte gaat gewoon door en ik kan het gewoon allemaal doen! Ik heb tijdens al die dingen geen last van chronische hyperventilatie gehad!

De zwangerschap gaat [:](Y)[/:]. Mijn verloskundige kan alleen maar zeggen dat alles goed gaat met mama en haar babietje. Mijn bloeddruk bijvoorbeeld, supergoed, mijn ijzer, supergoed! Ik hou alleen nu vocht vast, maar verder heb ik niets te klagen gehad en ik hoop dat dat zo blijft. Ik doe nu zwangerschapsyoga en daar leren we puffen. Dus: pff, pff, pff als je een wee krijgt. Lekker hoog ademen. Of ademen vanuit de flanken. Dat is voor ons chronische hyperventilatie-ers helemaal niet goed natuurlijk, wij moeten geen bakken lucht in gaan ademen of juist gaan puffen en hijgen! Die oefeningen doe ik dus gewoon niet. Straks bij de bevalling laat ik mijn lichaam bepalen hoe het wil ademen, dat weet het zelf van nature het beste. Als dat met puffen moet, ok, maar ik ga daar niet bij ingrijpen. Ik laat het over me heenkomen en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal gaan qua hyperventilatie. En anders ben ik maar duizelig!

Hoe het straks zal gaan met kindje weet ik niet. Het zal druk zijn, dat wel. Maar ook daarvan denk ik: 'Laat het maar komen'. Misschien vind ik wel gewoon een soort rust, waardoor ik niet zoveel klachten heb? Ik weet niet hoe het is en dus probeer ik dat nog niet in te vullen...En mijn babietje slaapt ook veel, dus ik kan dan misschien ook even rusten. Het wordt best zwaar denk ik, maar ik heb ook een man die kan helpen he! [:]smiling smiley)[/:] Zwanger zijn is echt wel bijzonder en als ik mijn buik heen en weer zie bobbelen en mijn babietje met het handje langs mijn buik strijkt, ben ik zo blij dat ik dat mee mag maken! chronische hyperventilatie is het niet waard om zoiets te moeten missen!

Ik heb het al eerder gezegd hier, ik ben er trots op dat mijn lichaam een zwangerschap aan kan. Eerst zeurde ik alleen maar dat het zo stom deed, dat het ervoor zorgde dat ik me vaak bijzonder slecht voelde. Maar nu? Het kan een heel kindje maken en dan ook nog zonder klachten! Dat is toch ook heel mooi? Ik kijk nu anders tegen mijn lichaam aan en dus ook tegen de chronische hyperventilatie. Als ik me duizelig voel, ga ik gewoon door met wat ik aan het doen ben. Ik weet dat ik me ook goed kan voelen en dat mijn lichaam sterk genoeg is om de chronische hyperventilatie te verslaan. Ooit. Tot die tijd geniet ik van al het moois!

Ik weet zeker Griet dat jij ook op een moment gewoon voelt dat je moederwens groter is dan je angst voor de klachten! Ik kan de keuze niet voor je maken natuurlijk, maar kijk maar naar mij. Bij mij gaat het ook goed tot nu toe! Eenmaal klachten wil niet zeggen dat je altijd klachten zult hebben en zult houden! Dat hoeft helemaal niet! Ik ben weleens benauwd door de grote buik die tegen mijn longen drukt, maar dat zorgt niet voor extra chronische hyperventilatie. Probeer je niet vooraf in te beelden wat zou kunnen gebeuren, probeer het los te laten. Wie weet fiets jij ook zo door je zwangerschap heen!

Ga eerst maar eens genieten van je trouwdag die nu echt dichterbij komt! Neem je tas met je 'hyperventilatie-overlevingspakket' gewoon mee, dat is helemaal niet raar. Ik duim voor je dat je een supermooie en gelukkige dag zult hebben! En daarna is het misschien tijd voor een babietje! Gewoon je gevoel volgen zou ik zeggen, dat is het beste wat je kunt doen!

Mocht je nog vragen hebben, ik wil ze graag beantwoorden. Ik post zelf niet meer, omdat ik nu dus niet HyperVen, maar ik volg het hier wel! Vraag maar raak!

Liefs,
Rainbow
Re: Zwangerschap en CHV
19 July 2008 12:30
Leuk om weer een bericht van je te lezen Rainbow en zeker zo'n goed nieuws post!
Pept Griet vast wel weer op!
Dacht van de week nog, zal Rainbow al bevallen zijn?? Nog niet dus ..
Valt mij wel op dat je nu beter voelt dan toen je niet zwanger was.
Komt het door de hormoonverandering denk je?
Je bent minder duizelig, je doet meer en je bent nog zwanger ook [:]smiling smiley)[/:]
Ra, ra denk ik dan, maar wel super fijn voor jou!
Geniet er lekker van!

Groetjes Vlinder
Re: Zwangerschap en CHV
19 July 2008 15:37
HOI VLINDER,

Oeps capslock...sorry.....
Ik denk dat dat bij rainbow komt door de hormonen, maar ook zeker door de afleiding. Ik merk ook, dat zodra ik iets anders heb om me op te focussen, ik me prima voel! Op het moment dat ik me daarvan bewust ben, wordt ik promp weer duizelig! Of duizelig niet...dat rare gevoel in mijn hoofd.....

En hoe is het met jou nu??


Rainbow, inderdaad fijn om te lezen dat het zo goed gaat!! Super!!!!!!!!!!!!Ben zo blij voor je!
Re: Zwangerschap en CHV
21 July 2008 13:54
Hi allemaal,

Goed te lezen Rainbow dat het goed met je gaat, ben heel blij voor je!!
Griet, ik wil je nog even een hart onder de riem steken. Het verhaal m.b.t. autorijden is heel herkenbaar voor mij (en velen onder ons denk ik). Vorig jaar durfde ik alleen nog maar bij ons binnen het dorp te rijden en afgelopen zaterdag ben ik toch helemaal alleen over de snelweg naar Amsterdam gereden (ong. 35 km)! Het komt echt wel goed, je moet er alleen wel aan werken en rust nemen en je vooral proberen niet gek te laten maken door je klachten (ik weet het makkelijk gezegd). Wat je schreef over je veiliger voelen met een zonnebril op, heb ik ook erg gehad. Ik durfde niemand meer in de ogen aan te kijken. Inmiddels lukt dat weer aardig, al gaat het nog niet met het gemak van 'vroeger'.
Ik wens je in ieder geval alvast een prachtige trouwdag!

Carola
Re: Zwangerschap en CHV
23 July 2008 09:17
Hallo iedereen,

Bedankt voor de lieve berichtjes! Ik heb er echt veel steun aan. Het doet deugd van te lezen dat je niet alleen bent met je twijfels en vervelende kwaaltjes... en te beseffen dat je misschien toch nog niet zo gestoord bent[:]smiling smiley[/:].

Rainbow, heel fijn van jou nog eens te horen/lezen! Lief dat je tijd gemaakt hebt om zo'n lang bericht te typen. Ik ben heel blij dat alles met jou en het babietje goed gaat! Ik wens jou alleszins nog een aangename zwangerschap toe, een droombevalling[:]smiling smiley[/:] en een wolk van een baby! En daarna veel rust en vooral genieten hé!

Dat zal ik alleszins van mijn trouwdag ook doen, hoor. Inderdaad mét hyperventilatie-overlevingspakket weliswaar, maar dat doet er niet toe!

Vanaf volgende week ben ik bijna vier weken met vakantie dus ik zal hier misschien wel iets minder aanwezig zijn.

Allemaal nog eens bedankt voor de steun en geniet nog van het mooie weer!

Groeten,
Griet

Re: Zwangerschap en CHV
23 July 2008 11:37
Hoi Griet

Fijn he dat we dit forum hebben. Van afstand steun en herkenning.
Piekeren is natuurlijk hartstikke slecht, maar wel heel begrijpelijk.
Geniet lekker van je vakantie!

Suzanne, afleiding zal misschien bij sommige kunnen helpen, als het ontspannend is,
maar ik merk daar niet veel van eerlijk gezegd.
Als ik veel klachten heb, probeerde ik dat allemaal weg te duwen (lees niet aan te denken en te voelen) door me bijv. te concentreren op een leuk tv programma.
Nu leer ik in therapie dat dat juist niet goed is. Voor mij dan..
Ik heb blijkbaar alle (gevoelens) steeds te veel weggedrukt en mijn lichaam blijft maar
signalen uitzenden d.m.v. chronische hyperventilatie klachten.
Het gaat nu een beetje off topic, want het gaat hier over zwangerschap, maar wilde
je even antwoord geven.

groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?