[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

COPD

Gepost door Judith 
COPD
21 July 2008 22:39
Hoi,

Kan iemand mij vertellen waar je het verschil kunt aanduiden tussen COPD en chronische hyperventilatie?
Bij mij is nooit een test gedaan voor chronische hyperventilatie, ik herken wel veel uit de klachten, heb alle paniekaanvallen en hartoverslagen al achter me gelaten, heb het alleen nog benauwd en loop de hele dag te zuchten en gapen op te wekken. Als ik een of twee trappen opmoet kan ik niet achter mijn adem komen, terwijl ik wel uren kan wandelen bv.
Mijn hartslag is dan ook meteen hoog, belachelijk en heel angstig. De huisarts heeft deze week weer naar mijn longen geluisterd en is helemaal goed, snap er niets van. Ben ook steeds verkouden, al weken, heb nu flixonase een spray voor mijn neus tegen allergie, maar keel blijft ook rauw en ik word er langzamerhand gek van!!!!!!!!!!!!!!!!!
Graag een reactie van Rob ook?

groet Judith
Re: COPD
22 July 2008 18:17
hoi judith

copd is een chronische longaandoening. chronische hyperventilatie is iets wat met verkeerd ademhalen te maken heeft. Bij copd moet je meerdenken aan astma, bronchitus etc.

Ik heb astma, en ik merk dat als ik benauwd ben, ik te ooppervllakkig ademhaal, endan eerder ga HyperVentileren.

trappen lopen is heel intensief, gewoon wandelen is veel minder belastend, dus logisch dat je bij het trap lopen al snel buiten adem bent als je copd hebt!

Ik ben ook heel veel verkouden geweest in het verleden, maar sinds mijn keelamandelen eruit zijn, is dat al vele malen beter geworden!

ik weet niet of jij sport?? Maar een goede comditie is wel belangrijk, en jezult merken dat je dan veel beter alles aankan, zoals trappen lopen etc...
Re: COPD
22 July 2008 19:45
hoi Suzanne,

Dan kan het dus ook daar op wijzen als ik last heb en niet achter mijn adem kom bij inspanning???? Mijn huisarts zegt van niet, maar ik twijfel daaraan.
Sporten gaat niet naast mijn werk, al mijn energie ligt daarin, te moe om nog maar iets te doen als ik 's avonds thuis kom en na het koken om een uur of 20.00 klaar ben.
Ik heb het een groot deel van de dag benauwd, en moet dat gevoel wegzuchten, zeg maar.
Velen zeggen dat dat typerend is voor chronische hyperventilatie, maar ik heb weinig mensen gehoord die het ook bijna de hele dag benauwd hebben. Ik weet ook niet of benauwd het goede woord is, ik MOET gewoon een rotgevoel wegzuchten, soms kom ik niet over dat randje van die zucht. En bij inspanning wordt het erger, adem ik dan verkeerd of moet ik toch in een andere richting denken, ik weet het niet meer.


groetjes Judith
Re: COPD
22 July 2008 20:38
Hi Judith,

Ik denk inderdaad dat het zuchten typerend is voor chronische hyperventilatie. Ik begrijp wel het verschil tussen de trappen lopen en wandelen. Het trappen lopen is intensiever en daardoor ga je nog veel dieper ademhalen, wandelen vereist veel minder van je ademhaling. Vorig jaar bedacht ik me dat het goed voor me zou zijn om te gaan sporten en op naar de sportschool. Na het sporten zag ik sterretjes van de duizeligheid (lees veel te intensief geademend en ik had een week enorme nekpijn). Wat wel goed ging is het low-impact (noem je dat zo?) sporten zoals wandelen, rustig fietsen en zwemmen. Misschien een idee voor jou? Dat je zo lang verkouden blijft, is denk ik ook een teken dat je overbelast bent. Lieve Judith als je wil afkomen van de chronische hyperventilatie, moet je echt het roer omgooien. Doe het een poosje rustiger aan, ga aan de slag met HyperVen etc, want als je maar door blijft stomen gaat het echt niet over.
Sterkte!

Carola
Re: COPD
22 July 2008 21:26
hoi Carola,

Heb je me toch aan het huilen.......

thanx ;-)
Re: COPD
22 July 2008 22:47
Oh jee Judith, ik wil je natuurlijk niet aan het huilen hebben, maar ik begrijp het maar al te goed. Heb zelf ook heel wat afgehuild! Enne....we zijn hier om elkaar te steunen, dus als er wat is, dan kun je het op dit forum kwijt hoor!

Veel sterkte!!!

Carola
Re: COPD
23 July 2008 10:03
hoi judith,

benauwdheid kan zeker met je chronische hyperventilatie te maken hebben, ik heb het het ook heel vaak benauwd. Inspanningsatsma kun je ook eventueel hebben hoor, maardat zou een longarts moeten testen.

Ik snap wel wat je omschrijft, ik herken dat heel goed. Je hebt het gevoel alsof je niet diep kan ademen, alsof er dan een blokkade zit? een soort strak touw om je longen? dat eb ik namelijk ook. De komende dagen, als he twarm is met hoge luchtvochtigheid, dan kun je me opdweilen, dan heb ik daar erg veel last van!!

ik zou via een longarts proberen om een test aan te vragen, om dingen uit te sluiten. Stel dat je cara of astma hebt, moet je daarvoor wel de juiste begeleiding hebben.

ik ben het ook met carola eens, het HyperVennen is echt super, en dat gevoel verdwijnt dan echt als het inderdaad gerelateerd is aan de chronische hyperventilatie!
Re: COPD
23 July 2008 11:19
Hoi Judith

Jij hebt het al vaker over zuchten etc gehad. Toen had ik daar zelf geen last van.
Inmiddels heb ik dat ook. Alleen doe ik het niet bewust om een raar gevoel
weg te krijgen. Komt gewoon ineens en dan merk ik het pas.
Snap je wat ik bedoel?

Ik heb geen astma of zo, maar als ik 2 trappen oploop ga ik ontzettend snel ademhalen
en dan heb je de poppen aan het dansen. Oplossing is, na 1 trap rusten, tot de
ademhaling en de hartslag weer een beetje normaal is.
Anders ga ik zo snel ademhalen dat ik in een echte hyperventilatie aanval kan schieten.
Ik heb totaal geen conditie, dus dat speelt ook mee.
Het is zelfs zo dat als ik een huishoudelijk karweitje doe mijn ademhaling al helemaal
van slag kan raken. Daar had ik eerst niet opgelet, maar ik kreeg de tip om daar ook eens
op te letten.

Enne huilen is alleen maar goed [:]winking smiley[/:]
Ik kan dat nog steeds niet, ook zoiets geks, dus ik moet daar aan werken.

Groetjes en sterkte Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?