[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

nieuw en meteen een vraag

Gepost door florieke 
nieuw en meteen een vraag
15 September 2008 18:43
Hallo allemaal,

Ik lees al een tijdje mee op het forum en het wordt tijd dat ik me eens voorstel. In maart dit jaar ben ik begonnen met hyperventilatie. Eerst heel enthousiast met 2x 10 per dag, maar dat was veeeel te zwaar. Ik werd er echt ziek van. Toen terug naar 2x5 en dat gaat heel goed en sinds kort naar 2x6 en zo bouw ik het langzaam op. Alhoewel ik er nog lang niet ben, merk ik gelukkig sinds juni echt een verbetering. Het lijkt dus echt te helpen! Eindelijk, ik ben namelijk al flink wat jaren ellendig en aan het zoeken naar dé oplossing. Nu het echter wat beter met me gaat heb ik de stap gewaagd om zwanger te worden, maar ik heb hier toch nog twee vragen over waarvan ik hoop dat HyperVen of misschien Rainbow (nog gefeliciteerd!) die kunnen beantwoorden.

Ik vroeg mij namelijk af of het HyperVennen niet schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby en of het een miskraam kan bevorderen. Naar mijn idee creër je met het HyperVennen toch steeds een soort stress-situatie door het lang inhouden van je adem. Vandaar mijn vraag.

Daarnaast vroeg ik me af of het hebben van chronische hyperventilatie ook schadelijke gevolgen kan hebben voor de baby. Omdat ik allerlei nare klachten krijg van de chronische hyperventilatie kan ik me zo voorstellen dat het ook doorwerkt naar het ongeboren kind. Is er iemand die dit wel eens heeft uitgezocht?

Alvast bedankt.

Groetjes,
Florieke
Re: nieuw en meteen een vraag
15 September 2008 19:33
Hallo Florieke,

Dat lijkt me typisch een vraag die je aan je arts moet stellen. We hebben al meer zwangere vrouwen gehad die HyperVen deden en hun artsen vonden het meestal geen probleem, althans in het begin, maar niet in de laatste fases van de zwangerschap, dat werd afgeraden. Maar iedereen is uniek en ik zou die vraag dan ook zeker overleggen aan de gynacoloog.

Of chronische hyperventilatie ook schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind, dat lijkt mij niet, maar ik heb hier nooit iets over gelezen, of het wel of niet onderzocht is. Dus ik kan het je eerlijk niet zeggen.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: nieuw en meteen een vraag
16 September 2008 09:51
Hoi Florieke,

Over HyperVennen en zwanger zijn, weet ik niet veel.
Ik wil je wel zeggen dat in mijn geval bevallen en de baby, (8 jaar geleden) mij verlost hebben van de hyperventilatie. Nu heb ik terug last. Maar innertijd heeft de bevalling (waar ik wel een beetje tegenop zag omdat je vaak hoort dan vrouwen beginnen te HyperVentileren) mij wel sterker gemaakt. Ik had echt alles onder controle en nadien was ik zo druk in de weer met de baby, dat de hyperventilatie. langzaam weggeëbd is.
IN elk geval: geniet maar met volle teugen! [:](Y)[/:]

groetjes,
Hannelore

Re: nieuw en meteen een vraag
16 September 2008 11:45
Kan het niet zo zijn dat het kind de verstoorde zuurgraad overneemt?

Ik wil geen onrust stoken, het is voor mij alleen maar een veronderstelling?
Re: nieuw en meteen een vraag
16 September 2008 12:33
Allemaal bedankt voor het antwoorden. Ik ga volgende week donderdag naar de gyneacoloog en zal eens kijken wat hij erover zegt. Ze zullen waarschijnlijk wel vaker mensen met chronische hyperventilatie behandeld hebben. Mocht er nog iets interessants uit komen dan hou ik jullie natuurlijk op de hoogte.

Groetjes,
Florieke
Re: nieuw en meteen een vraag
02 October 2008 12:06
Hoi Florieke

Goed om te lezen dat het HyperVennen jou helpt na jarenlang tobben.
Ben wel benieuwd wat de gyneacoloog er van vond, niet dat ik zwanger wil
worden hoor, maar mijn huisarts had er nog nooit van gehoord.
Had ook geen zin/tijd om zich er in te verdiepen, dus vroeg me af hoe dat bij
jou is gegaan.

Groetjes Vlinder
Re: nieuw en meteen een vraag
02 October 2008 12:32
Hoi Vlinder,

Goed dat je me helpt herinneren. Het is inderdaad al weer een week geleden dat ik bij de gyneacoloog was. Zij zei echter dat het HyperVennen totaal geen kwaad kan en dat ik dat rustig kan blijven doen. Ook had ze niet het idee dat het hebben van chronische hyperventilatie schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Goed nieuws dus! Wel merk ik zelf dat het HyperVennen sinds ik zwanger ben een stuk lastiger gaat en ik ben pas 9 weken! Ik vermoed dat het met de hormonen te maken heeft. Maar ik blijf braaf volhouden, dan gaat het maar wat langzamer.

Groetjes,
Florieke
Re: nieuw en meteen een vraag
02 October 2008 13:03
Hoi Florieke

Je hebt dus uitgelegd wat HyperVennen inhoudt? Wat ik neem niet aan
dat ze het kent.
Wel goed nieuws dat je het kan blijven doen.
Zal vast wel ergens in de berichtjes staan van Rainbow hoe dat bij haar
ging met het oefenen.

Trouwens nog van harte gefeliciteerd met je zwangerschap, was ik
in mijn vorige berichtje vergeten te schrijven.

Groetjes Vlinder
Re: nieuw en meteen een vraag
02 October 2008 21:01
Bedankt!

Ik heb bij de gyneacoloog gewoon voorgedaan hoe de oefeningen precies werken. HyperVen kende ze inderdaad niet, maar na mijn uitleg zag ze geen enkel probleem.
Daar vertrouw ik dan maar op.

Groetjes,
Florieke
VOOR FLORIEKE
26 October 2008 18:27
Hoi Florieke,

Ik zie jouw berichtje nu pas! Ik volgde het forum niet meer zo sinds de zwangerschap, maar nu zag ik je bericht en ik wil toch even reageren.

Allereerst: gefeliciteerd met de zwangerschap! Super!

Ik vroeg me ook af hoe het zou zitten met zwanger worden, zwanger zijn en een baby krijgen in combinatie met hyperventilatie en HyperVen. Er werd mij ooit gezegd dat een babyhet verkeerde adempatroon van de moeder overneemt, omdat de moeder een verkeerde zuurgraad heeft. De baby zou dan ander bloed krijgen en meteen geboren worden als HyperVentilantje. Nou, dat leek me niet erg fijn! Maar ik heb me er toch niks van aangetrokken en ik weet ook niet of dat wetenschappelijk is bewezen. Tot nu toe ademt mijn dochtertje gewoon normaal (wel heel snel, maar dat doen alle babies). Ik geloof er niet zo in, dat het overdraagbaar is...

Het oefenen viel mij al snel erg zwaar. Ik was nooit misselijk, maar als ik HyperVende hing ik binnen de kortste keren boven de wasbak...Ik ben er toen mee gestopt, tot 16 weken. Ik heb toen nog een paar weken kunnen oefenen, maar je lichaam heeft zoveel energie nodig om een kindje te maken, dat mijn scores dramatisch zakten. Het voelde ook niet meer goed. Ik probeerde het nog wel, maar het lukte niet meer (ik werd weer misselijk van het adem inhouden) en al helemaal niet toen (rond 23 weken) mijn buik begon te groeien. Ik heb toen niet meer geoefend. Ik had, door de hormonen misschien, wel veel minder lst van chronische hyperventilatie, dus dat scheelde!

Tijdens de bevalling heb ik 0,0 last gehad van mijn ademhaling. Ik liet alles los en maakte me ook niet druk over wat er zou gaan gebeuren. Je hebt het veeeeel te druk met persen [:]:|[/:] en dan denk je echt niet meer aan hoe je moet ademen! Het ging vanzelf.

Mijn kindje is nu 8 weken en helaas is de chronische hyperventilatie bij mij wel teruggekomen. Sinds een week HyperVen ik dus weer en dat gaat nu weer goed. Hopelijk kom ik er ook ooit helemaal vanaf!

Ik ben blij dat ik ondanks mijn chronische hyperventilatie moeder ben geworden. Het viel me 100% mee en ik zou het iedereen ook gewoon aanraden. Het zou toch zonde zijn om zoiets moois te moeten missen door zoiets stoms als verkeerd ademen?

Mocht je nog vragen hebben: stel ze maar! Ik ben nu expert! [:]smiling smiley)[/:]

Groetjes Rainbow



Bericht bewerkt (26-10-2008 18:30)
Re: nieuw en meteen een vraag
27 October 2008 12:28
Hoi Rainbow,

Bedankt voor je reactie. Ik ben blij te horen dat alles goed gaat met je kindje. Wel balen dat de chronische hyperventilatie na de zwangerschap weer is teruggekomen. Ik merkte eigenlijk vanaf het begin van de zwangerschap al dat mijn scores lager werden. Het lijkt wel of ik gewoon minder adem heb. Ik ben ook heel snel benauwd als ik ga wandelen ofzo. Ik ben inmiddels 12 weken, dus dat wordt nog wat als er straks echt een dikke buik zit. Mijn chronische hyperventilatie klachten zijn voornamelijk ernstige vermoeidheid en ellendig gevoel in mijn hoofd. Echte aanvallen heb ik nooit gehad. Ik voel me tijdens de zwangerschap eigenlijk precies hetzelfde als ervoor. Niet beter, maar gelukkig ook niet slechter. Ik ga dus maar gewoon door met HyperVennen zolang het nog enigzins lukt. Ik word er gelukkig (nog) niet misselijk van, dus dat maakt het ook wat makkelijker.

Vragen heb ik op dit moment niet, maar als ik ze heb weet ik je te vinden. Geniet maar lekker van je kindje.

Groetjes,
Florieke

Meer weten over het HyperVen programma?