[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Voorstellen

Gepost door John 
Voorstellen
14 November 2008 09:52
Hoi allemaal,
Ik zal mezelf ook es voorstellen [:]smiling smiley[/:]

Ben John, 25 jaar en kom uit Esch, een mooi klein dorpje in NoordBrabant.
Heb al ruim 7 jaar hyperventilatie.

Dit is begonnen toen in een kantine zat en opeens -zonder directe aanleiding- enorm begon te zweten, het liep van mijn hoofd en alles af.. iedereen keek mij echt aan van wat gebeurd er met jou? Toen maar naar huis en daar afwachten. Toen ging het wel weer.
Nog een tijdje eerst aangekeken te hebben en nog enkele meer van dit soort 'opvliegers' te hebben gehad toch maar naar de dokter gegaan, die vertelde dat het hyperventilatie was.

Een tijdje ademhalingstherapie gevolgt en dit hielp goed, ik was wel nog wat onwennig in ruimten met veel (en/of onbekende) mensen maar verder ging het wel.

Toen een hele tijd niet echt last gehad, maar vorig jaar was ik samen met mijn vriendin in Maastricht, dagje uit (de avond ervoor wel wat bier op, maar niks speciaals) toen dacht ik ineens dat er iets met mijn hart was: mijn hart ging als een dolle tekeer, zweten, draaierige worden, benauwd (affijn jullie herkennen het vast wel) ik moest me vasthouden aan een vensterbank anders had ik het gevoel neer te gaan, gelukkig waren er ook wat omstanders die te hulp schoten met een zakje en wat water (die zagen, net als mijn vriendin dat het hyperventilatie was en geen hartaanval o.i.d.)
Ik was er nog niet gerust op, dus een taxi aangehouden en de arme chauffeur moet wel niet gedacht hebben.. hij reedt als een bezetene naar het ziekenhuis.
Aldaar was het heel erg druk op de EHBO dus was het achteraan sluiten, ik was nog steeds niet van overtuigt dat er niks ernstigs aan de hand was.. maar de zuster zei dat het geen kwaad kon, ik kreeg een kapje en daar moest ik doorheen ademenen, toen ging het al wat beter gelukkig.

Affijn bij de dokter aangekomen, die luisterde even naar alles en vertelde dat het allemaal goed was verder: hyperventilatie. Blijft toch een raar iets: iedereen om je heen zegt het is hyperventilatie (ook paar dagen erna naar de dokter in mijn woonplaats geweest) maar het is zo moeilijk om jezelf te overtuigen dat het niets is (ik heb altijd zoiets van: jij kunt niet bij mij binnen kijken)

Het komt van de stress, maar ja ik zou niet weten waar ik stress van zou moeten hebben, misschien is het iets van vroeger? Heb wel een en ander meegemaakt met overlijden zoontje van mijn broer, maar dit was in 2000 dus dat zou er toen toch wel uit moeten zijn gekomen? Ben wel een binnenvetter wat dat betreft (zou je niet kunnen zeggen aan deze woordenwaterval)

Sinds die dag in Maastricht is het steeds verder gegroeid van af en toe een aanval (waar ik overigens vanaf toen rustig op reageer en het laat uitwerken en dan weer verder ga met waar ik mee bezig was) naar chronische hyperventilatie, dit is echter niet vastgesteld door een dokter ofzo, die hield het op hyperventilatie.
Mijn klachten zijn: duizelig, wazig worden, benauwdheid op de borst (op bepaalde plekken lijkt het dan net of er een stok ingeduwd wordt) ik wrijf er dan even mijn hand over en lijkt het voor even weg. verder een wazig gevoel (alsof je in een achtbaan zit, zo'n zuchtje door mijn buik/borst) en af en toe pijn in de armen. En af en toe (meestal na een avondje stappen) krijg ik nog een aanval erbovenop zoals toen in Maastricht.

Ik weet gewoon dat het niks ernstigs is, en dat het meer irrtiant dan gevaarlijk is. MAar toch ik wil er vanaf.

Ben nu sinds 5 weken met HyperVen aan de slag en vind het wel een fijn programma, alleen is mijn laptop tijdelijk uit de running (maar ik doe het nu zelf met een stopwatch)
Ik begon met een score van 84.7 en zit nu (nadat ik het wat rustiger aan doe) op 110-115
Merk dat ik me daar fijner bijvoel.

Nu heb ik nog wat vragen:

* Kan het zijn dat van HyperVen je conditie achteruit gaat? Ik had namelijk voor HyperVen een best goede conditie, maar gister bijvoorbeeld met voetbaltraining ben ik veel eerder buitenadem als anders.
* Ik heb nu meer last van het gebied vanaf mijn kin tot aan mijn borstbeen dan van pijn op de borst, is dit normaal bij HyperVen?
* Ik wil graag me meer gaan ontspannen want dat helpt natuurlijk ook goed, heb een paar oefeningen via internet (mp3) en die helpen op zich ook wel, maar kan het zijn dat ik daardoor (en in combinatie met HyperVennen) dat je meer stresontladingen krijgt? Dat je ineens emotioneler bent: ben je wat chagerijnig dan ineenkeer weer blij?

Ik hoop dat er nog mensen zijn die niet in diepe slaap zijn gevallen met deze lap tekst, het voelde in elk geval goed om ff alles om te schrijven, dat had ik tot nu toe ook nog nooit gedaan, lucht wel iets of wat op...

Bedankt voor het lezen iig!

Groeten,

John
Re: Voorstellen
14 November 2008 10:04
Hai John,

Welkom op het forum.

Enne...Nee hoor, ik ben niet in slaap gevallen van je lap tekst. [:]winking smiley[/:]

Er zullen wel meerdere forumleden reageren, maar in de tussentijd ga ik je vragen even doorgeven aan Rob, want die is een expert in het uitleggen van de technische aspecten.

Hartelijke Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Voorstellen
14 November 2008 15:04
Hallo John

De antwoorden op jouw vragen:

Kan het zijn dat van HyperVen je conditie achteruit gaat?
Nee, in tegendeel, door het HyperVennen zal je conditie alleen maar beter worden. Het kan wel zijn dat door het HyperVennen je meer stress gaat ontladen wat een (tijdelijk) negatief effect kan hebben. Maar in principe geldt dat naarmate de zuurgraad optimaler wordt, je conditie ook beter wordt.

Ik heb nu meer last van het gebied vanaf mijn kin tot aan mijn borstbeen dan van pijn op de borst, is dit normaal bij HyperVen?
Dat kan een tijdelijk effect zijn. Wat voor klachten heb je precies dan in dat gebied? Vage pijnen zijn heel normaal bij chronische hyperventilatie. Het is de wisselwerking tussen de melkzuur (compensatie van de spieren voor het tekort aan CO2) en de spieren zelf wat vaak voor dit soort vage pijnen zorgt.

Kan het zijn dat ik door meer te ontspannen (en in combinatie met HyperVennen) meer stressontladingen krijgt?
Dat kan heel goed. Als stress de drijvende factor is bij jouw hyperventilatie, dan zal het losmaken en verwerken van die stress tijdelijk leiden tot meer klachten en het zal invloed kunnen uitoefenen op de gemoedstoestand. Het plotseling kwaad of blij worden zonder aanleiding, is een teken van stress die zich aan het oplossen is. De onderdrukte emoties komen vaak los met een gelijksoortige gemoedstoestand als waarmee we ze in het onderbewustzijn hebben weggestopt.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Voorstellen
14 November 2008 16:01
Oké dat klinkt inderdaad erg aannemelijk! Bedankt voor de reacties!

wat betreft de pijn: het is meer een soort verkramping (keel, nek, onderkaak) dit is er niet altijd, maar af en toe..

Ga er zeker meedoor want heb er volledig vertrouwen in, ook al gaat het tijdelijk minder.

Bedankt iig!

Lya
Re: Voorstellen
14 November 2008 16:20
Ik heb precies dezelfde klachten als jij vooral die " benauwdheid op de borst (op bepaalde plekken lijkt het dan net of er een stok ingeduwd wordt) " verder een wazig gevoel (alsof je in een achtbaan zit, zo'n zuchtje door mijn buik/borst) en af en toe pijn in de armen.

Precies mijn verhaal alsof je op een schommel zit die veel te hoog gaat dat rottige gevoel.

De ene dag gaat het iets beter en denk je nou dit was wel het laatste, en dan komt het weer helemaal terug zoooooo irritant

Ik had al eerder klachten gehad maar was er helemaal van af en sinds 9 weken zit ik er weer vol op in.
Ik weet het is niet ernstig en ik kom er wel weer vanaf maar ik wil er NU van af.
Re: Voorstellen
14 November 2008 16:28
He Lya!
Herkenbaar zo die klachten inderdaad.. en gelukkig is het niks ernstigs!
Ben je al aan het HyperVennen?

Sterkte en weet dat het goed kan komen!!
Lya
Re: Voorstellen
14 November 2008 16:40
Ik heb in 2004 geHyperVend ik postte toen onder de naam lill, ik doe nu andere oefeningen die mij ook wel enigszins helpen alleen het duurt een beetje lang voordat je resultaat heb.

Maar we komen er wel en daarom vind ik dit forum zo goed omdat je weet dat er meer mensen deze rare kwaal hebben en je kan er wat hoop uit putten.

Eens, want dat weet ik, gaat het weer over.

Gewoon niet in paniek raken dat is al een goede stap.
Re: Voorstellen
14 November 2008 19:29
Hoi Lya,

Hoe lang heb je toen dan geHyperVenned en was je helemaal genezen? En waarom komt het dan dat je nu weer klachten hebt? Ik dacht dat je met HyperVennen helemaal voor altijd kan genezen...

Groetjes
Lya
Re: Voorstellen
14 November 2008 20:25
Ik heb het 5 maanden vol gehouden, maar ik was een van de weinige mensen waar het niet bij aansloeg, het ging bij mij vreselijk op mijn spieren zitten, ik kreeg vreselijke pijn, en ben er daarom mee gestopt.

Re: Voorstellen
17 November 2008 09:31
Dat is heel erg vervelend, kreeg je die pijnen tijdens het oefenen al?

Gister was het ook weer raak met t voetbal: heel de tijd al benauwd gevoel tot op een gegeven moment ik echt geen adem meer kreeg.. toch raar dat ik 2 weken geleden nog een hele goeie conditie had (liep zo 10 km hard)

Maar ja, hopelijk gaat dit snel weer beter, daar gaan we maar op [:]smiling smiley[/:]
Lya
Re: Voorstellen
18 November 2008 11:20
Ik had al pijn voordat ik begonnen was, maar het werd steeds erger. een heel branderig gevoel wat de hele dag aanhield.

Maar ik zie zoveel goede berichten van HyperVen dus dit hoeft niet bij jou te gebeuren, er was nog een meisje die er last van had, maar verder ben ik op het forum niemand tegen gekomen.

Dus laat dit je niet weerhouden, het hard lopen is zeker een optie, ik doe het ook 3 dagen in de week dan wel 5 km. maar het houd je hersens lekker fris, ik merk het echt wanneer ik wel gelopen heb of niet, je bent veel helderder.
Ik zou dat zeker vol blijven houden en vooral heerlijk met dat druilerige weer ik vind het heerlijk.

Niet als je de deur uit gaat maar daarna is het zo lekker.

Veel succes
Re: Voorstellen
19 November 2008 10:00
Klopt ja, het lopen zelf is niet zo heel bijzonder maar daarna heb je zo'n voldaan gevoel..

Gister ff voor de zekerheid bij de dokter geweest vanwege snelle achteruitgang van conditie., maar was niks aan de hand, gewoon even doorzetten dus..

En mijn HyperVen scores gaan weer omhoog het herstel zal toch met ups en downs gaan.. Maar uiteindelijk moet het goedkomen...

Heeft er iemand van jullie misschein tips om tijdens het werk of dagelijkse bezigheden even te ontspannen (misschien oefeningen ofzo?) Heb wel wat sites gevonden maar vind nog niet echt dat het helpt..
Re: Voorstellen
26 November 2008 12:09
Nog een vraag:

Is er bij meerdere mensen een soort van evolutie van de hyperventilatie te merken:

dat er klachten bij komen, klachten weggaan, klachten veranderen, pijnintensiteit erger wordt of juist minder erg?

Bij mij was het eerst: zweetaanvallen
toen kwam het benauwde op de borst erbij
zweten was hierna weg
toen begon het chronisch te worden
toen het wazige duizelige gevoel erbij
toen een opgeblazen gevoel erbij
nu weer pijn in mijn linkse arm (aan de buitenkant van de bovenarm, en af en toe een wazig gevoel in mijn pink aan die kant, alsof ie licht slaapt)
deze pijn is geen uitstraling ofzo, maar alleen op dat plekje doet het zeer (niet ondraaglijk, meer irritante, zeurende pijn)

Hoe komt het dat dit zo veranderd? En kun je ook zomaar pijn hebben als ik op dat ene plekje van mijn linkerarm, zonder een uitstraling, nooit ook gehad ook niet.
Re: Voorstellen
26 November 2008 12:28
Hai Rob,

Het is wel degelijk mogelijk dat je steeds last hebt van andere klachten.
Ook bij mij was dat het geval.

En wat ik wel grappig vindt is dat jij vertelt over "af en toe een wazig gevoel in mijn pink aan die kant, alsof ie licht slaapt" en ook ik daar last van heb gehad, terwijl ik de link met chronische hyperventilatie niet had gelegd. Overigens heb ik daar nu helemaal geen last meer van.

Er is natuurlijk een technische uitleg voor, maar als je die wilt moet ik dat even aan Rob vragen, dus geef maar aan of je daar behoefte aan hebt.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Voorstellen
26 November 2008 14:20
Thnx voor je reactie!

Graag zou ik wel willen weten waar die pijn in mijn linkerarm en wazig gevoel in mn pink vandaan komt.
Dit ook omdat vaak problemen van het hart gerelateerd worden aan pijn in de linkerarm.. dat is toch t eerste waar ik dan aan denk.

Grt.
Re: Voorstellen
26 November 2008 17:55
Hai John,

Ik ga het aan Rob vragen of hij je uitleg wilt geven. [:]winking smiley[/:]

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Voorstellen
30 November 2008 09:52
Hallo John,

De klachten kunnen enorm divers zijn en inderdaad ook continue wijzigen. Er zijn drie hoofdfactoren daarvoor verantwoordelijk:

1. de bloedvaten vernauwen door de te lage zuurgraad
2. de rode bloedlichaampjes kunnen hun zuurstof niet goed afgeven aan de weefsels
3. de spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door de afgifte van melkzuur

Naast deze drie factoren tereden er nog allerlei andere effecten op. Het lichaam is een smeltkroes van biochemische materialen die allemaal op elkaar inwerken. Feitelijk worden bijna alle processen in het lichaam wel op een of andere manier beinvloedt door de te lage zuurgraad. Dat kan daarom tot een heel groot scala aan klachten leiden.

Bijvoorbeeld jouw arm en pink kunnen veroorzaken/'>oorzaakt worden door 2 en 3. Maar het kan ook zijn dat de verminderde zuurstofvoorziening naar de hersenen (1) leidt tot deze sensaties. De hersenen interpreteren de signalen wellicht verkeerd. Het is heel moeilijk te bepalen. Vaak zal het ook een combinatie zijn van 1, 2 en 3.

Bij mijzelf werd ik op een gegeven moment "imuun" voor de klachten. Ik accepteerde ze allemaal maar, omdat ik er toch niets aan kon veranderen en de artsen er ook niets mee konden aanvangen. Toen ik ze eenmaal accepteerde, werd alles in ene een stuk gemakkelijker. Maar dat duurt een tijd voor je geestelijk zover bent gekomen. Door te HyperVennen verdwijnen ze langzaam maar zeker. Maar acceptatie is een belangrijke factor in het genezingsproces.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Bericht bewerkt (30-11-2008 09:53)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?