[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag CO2-O2 en wanneer uitademen?

Gepost door John 
vraag CO2-O2 en wanneer uitademen?
28 November 2008 09:40
Ik vroeg me af:
Als je hyperventileerd heb je teveel O2(zuurstof) in je lichaam, Hoe kan het dan helpen dat je door je adem inhouden (dus O2 binnen houden) dat dan je lichaam langzaamaan hersteld? En is het zo dat er altijd een relatie bestaat tussen het % CO2 en % O2? Dat er bijvoorbeeld tijdens een hyperventilatie aanval er 80% O2 in je lichaam zit en 20% CO2?

Mijn tweede vraag:
Als ik aan het HyperVennen ben gaat het meestal tot ongeveer 80 seconden goed, daarna begin ik af en toe te hikken.. en dit houd dan aan totdat ik niet meer kan, dan adem ik uit.
Ik ben af en toe bang dat ik het dan te lang doordoe? Heb verder niet echt last ervan ofzo. Het is moeilijk om in te schatten wanneer je het goed doet en wanneer niet.

Graag hoor ik van U

Grt.

John
Hoi John,

Door je adem in te houden hou je geen O2 binnen.

Het werkt als volgt (indien iets niet klopt: graag commentaar van HyperVen...): zuurstofrijke lucht wordt ingeademd en wordt in de longblaasjes opgenomen in het bloed. Het zuurstof wordt in het lichaam gebruikt voor een heleboel processen. Verbranding is daarvan de belangrijkste: het zuurstof zorgt ervoor dat voedingsstoffen kunnen worden omgezet in energie/warmte etc.

Bij dit verbrandingsproces komen afvalstoffen vrij. Een van deze afvalstoffen is CO2. Het CO2 verlaat het lichaam ook weer via de longblaasjes en wordt vervolgens uitgeademd.

Nu is het vervelende dat CO2 wel een afvalstof is maar dat je wel een bepaalde hoeveelheid CO2 nodig hebt. Door hyperventilatie adem je eigenlijk te veel/ te vaak/ te diep waardoor meer CO2 je lichaam verlaat dan eigenlijk zou moeten.

Door je adem in te houden zorg je ervoor dat de lucht die je in je longen houdt verzadigd wordt met CO2. Hierdoor wordt er minder CO2 aan het bloed onttrokken. Ook het zuurstofgehalte van de lucht in je longen zal afnemen, zodat er ook minder O2 in je bloed wordt opgenomen.

Er gebeurt dus het tegenovergestelde van wat je zegt: er wordt minder O2 opgenomen en minder CO2 afgevoerd! (het CO2 gehalte stijgt, het O2 gehalte daalt)

Het gaat dan ook echt om het gehalte CO2 en O2 in je bloed (en niet in de lucht in je longen).

Gehaltes CO2 en O2 zijn in je bloed dus bij elkaar nooit 100% (er zitten heel veel andere stoffen in je bloed). Bij hyperventilatie is eigenlijk het gehalte zuurstof niet van belang. Het gaat om een te laag gehalte CO2 dat is ontstaan doordat je door veel ademhalen meer CO2 hebt afgegeven dan nodig/goed zou zijn. Adem inhouden/langzamer ademen/ minder diep ademhalen zorgt dus voor een verhoging van je CO2 gehalte in je bloed. Bij chronische hyperventilatie kan het echter zijn dat deze gezonde hogere concentratie juist ervoor zorgt dat je weer meer gaat ademen. Daarom is het van belang om je ademcentrum weer te leren (met bv HyperVen) om niet je ademhaling te verhogen als het CO2 gehalte stijgt naar een gezonde concentratie.

Ik hoop dat dit wat meer duidelijk maakt. En: Ellen: wees vrij om te corrigeren als ik iets verkeerd heb geschreven!

Groet!

Mark
Mogelijk antwoord op vraag 2:

Ik zou bij het begin van het hikken gaan uitademen. Volgens mij ben je anders toch aan het forceren. Ik denk dat als je dan gaat uitademen je dit dan ook langzamer kunt, waardoor je totaaltijd niet eens sterk zal dalen.

Mark
Re: vraag CO2-O2 en wanneer uitademen?
28 November 2008 15:22
Hallo Mark,

Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden! [:](Y)[/:]

Rob Gravesteijn
HyperVen
Hai Mark,

Rob is diegene die bij ons alle "technische" vragen beantwoord en die geeft je een compliment. Dus..........TOPPIE gedaan [:](Y)[/:] [:]winking smiley[/:]

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Dank voor je reactie Mark

Het is een stuk duidelijker geworden wat betreft CO2 en O2

wat betreft het hikken:

Dus ik kan misschien beter opnieuw beginnen (ik ben al een week of 6 mijn adem aan het inhouden ook al moet ik hikken) en dan die lage scores langzaamaan opbouwen naar een hoger niveau?

Dat hikken begint zoals ik al zei ongeveer vanaf de 80 seconden, dit is dus mijn beginscore..

Begrijp ik het zo goed?

Grt. en een fijn (C)hyperventilatie vrij weekend allen!!
Volgens mij kun je gewoon doorgaan. Je grafiek zal dan wellicht een 'dipje' hebben maar dat maakt voor de genezing niets uit.

Ik denk trouwens echt dat het wel meevalt als je wat eerder begint met uitademen. Hoe langzamer je dit doet, hoe beter je score. Als je wat eerder begint heb je minder 'druk' waardoor je de uitademing langer kunt laten duren.

Vraag aan Rob:

Volgens mij heeft het weinig zin om je adem zo lang in te houden dat je echt niet meer kunt en vervolgens in hele korte tijd uit te ademen om vervolgens weer meteen te moeten happen naar lucht. Lijkt me in het kader van genezing beter om ook het uitademen beheerst te kunnen doen. Of denk ik dan verkeerd?

Mark
Hoi Mark, ik denk dat de score wel zal gaan zakken, mijn huidige gemiddelde is ongeveer 115-120 seconden.. maar dat is niet erg als je op de lange termijn kijkt..

Wat ik wel erg fijn vind is dat ik nu weet wanneer ik moet uitademen, dit vond ik altijd lastig om aan te voelen..
Thnx[:]PROOST[/:]
Hoi John,

Als ik rond de 80 seconden begin met uitademen (dat is nu ook ongeveer MIJN limiet), dan kom ik met rustig uitademen zo rond de 105/110 uit.

Valt dus wellicht mee...
oké ik ga ermee aan de slag!
Bedankt voor het meedenken

Grtzz
Hoi,

Ikzelf wacht niet met uitademen totdat de hik er komt. Zodra ik me ongemakkelijk begin te voelen, adem ik héél langzaam uit. Als alle lucht eruit is, hou ik dat nog eventjes aan. Dan pas begin ik opnieuw met inademen.
Allez, dat is hoe ik het het beste aanvoel voor mezelf.

Fijn weekend!
Hannelore[:]winking smiley[/:]

Re: vraag CO2-O2 en wanneer uitademen?
30 November 2008 09:13
Hallo Mark,

Voor wat betreft jouw vraag. Het maakt niet zo heel veel uit over het algemeen. Zodra je begint met uitademen treedt er wel iets van verlichting op omdat het lichaam wat kooldioxide kwijt kan in de longen, maar dat is weinig. Hierdoor kan je soms wel wat langer nog de inademing uitstellen. Als je echt tot het laatste moment de adem inhoudt, zal het dwingend effect misschien wat hoger zijn, maar je kan je uitademing minder lang rekken.

Het belangrijkste is eigenlijk dat het tot het allerlaatste moment inhouden van de adem heel snel leidt tot forceren. En dat werkt averechts omdat je er andere klachten van kan krijgen en het de oefeningen nodeloos zwaarder maakt. Dus het is feitelijk zoals Hannelore al zegt, het moet comfortabel aanvoelen. Denk aan de parelvisser die duikt en steeds langer onder water kan blijven. Die gaat ook niet tot het allerlaatste moment onder water blijven, maar begint ook met uitademen zodra het minder comfortabel begint te worden.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?