[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nog eens wat vragen...

Gepost door aaria1 
Nog eens wat vragen...
11 March 2009 11:03
Hallo !

Hier ben ik weer en ga m’n weken inhalen met heel wat tekst! Ik moet weer wat gedachten kwijt en alles op een rijtje kunnen zetten...

Ik was een weekje gestopt met HyperVennen omdat ik de indruk had dat ik te veel druk op m’n maag zette en daardoor teveel maaglast kreeg. Ik denk nu dat het is van de pakjes granenkoeken die ik ’s morgens at! Ik heb het HyperVennen dus vorige week terug opgenomen en begonnen met heel lage scores. Sinds enkele dagen ben ik nu terug op m’n normale gemiddelde van ongeveer 85 sec.

Nu ik zo ongeveer 2.5 maanden bezig ben heb ik terug wat vragen:

- Wanneer jullie wakker worden en jullie willen uitrekken (vlaams woord?), hebben jullie dan ook eerder een heel vervelend gevoel in plaats van het lekker ontspannende dat je zou verwachten? Alsof het bloed in al je aders echt zurig is? Ik vind het vreemd dat dit ‘s morgens is wanneer ik juist het meest ontspannend zou moeten zijn...

- Wanneer ik dan opsta gaat het allemaal redelijk snel en voel ik me gewoon... normaal. Is dit bij jullie ook?

- Ik hou m’n ademhaling nu al weken zo wat in “het oog” en ben nu echt overtuigd dat ik goed adem. Ik adem (heel) rustig. Ik denk niet meer dan 10 keer per minuut. Ik adem niet te diep in, en rustig vanuit m’n buik. Toch vind ik niet dat m’n klachten veel verbeterd zijn. Ik heb niet veel nodig om de rare gewaarwordingen te voelen.

- Ik heb nu een drie-tal keren accupunctuur gedaan. Ik weet niet of het toeval is, maar in de drie gevallen ben ik de dagen erna gevoeliger voor hyperventilatie, alhoewel ik ontspannen ben. Ik raak sneller angstig... Herkenning??

- Is een hyperventilatie aanval hetzelfde als een angstaanval? Ik heb de laatste tijd veel regelmatiger aanvallen dan ervoor. Tegenwoordig 1 per week terwijl vanaf november (begin van m’n laatste chronische hyperventilatie-phase) eerder 1 per maand.

- Bij mij verloopt een aanval meestal als volgt: Ik ben redelijk gefocust op m’n gewaarwordingen en al m’n gedachten, ik voel onaangename tintelingen. In een fractie van seconde (heel subtiel) denk ik “oh, komt het weer”, en stilaan gaan de tintelingen over m’n hele lichaam en erger. Dan ook warmtestuwing in m’n bekkengebied, die zich soms verder verspreid... Tijdens dit hele gedoe blijf ik eigenlijk heel rustig, en probeer het heel objectief te bekijken en te controleren. Ik adem rustig, maar de gewaarwordingen worden niet beter. Een klein stemmetje zegt me dan dat het toch vreemd is dat ik niet beter wordt en vreest dat het hele gedoe nooit zal weggaan. Dit is dan meestal het moment dat ik een grote dosis vergif ingespoten krijg en m’n hele lichaam voelt gewoon heel erg ziek aan, m’n hart slaagt snel en bonkt en m’n ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger. Ik lijk alle controle te verliezen. ... Dan neem ik controle door te zitten (indien ik neerlag) en rustig pffffffff uit te blazen. Meestal krijg ik dan na een vijftal minuten controle. Dit hele gedoe duurt meestal 10 minuten. Dan wordt ik wat rustiger gedurende enkele minuten en dan begin ik te trillen, met schokken, dikwijls erger en erger en zelfs erg klappertanden alsof het -50% is (maar dit voelt niet onaangenaam en ik blijf er ook rustig bij). Dit duurt tegenwoordig wel een half uur. Daarna is het allemaal gepasseerd! Herkennen jullie dit ook zo??

- Ik heb de indruk dat het toch allemaal komt door een hele subtiele negatieve gedachte, eerder dan door een beginnende verkeerde ademhaling. Wat is jullie opinie hierover?

- Ik merk dat wanneer ik wat hyperventilatie-klachten heb en ik dan echt met iets compleet anders begin/denk, dat de klachten zo vanzelf wel weggaan. Wat is jullie ervaring hiermee?

Zo, al m’n vragen en twijfels zijn er weer uit! Groetjes, Aaria
Re: Nog eens wat vragen...
14 March 2009 08:18
Hello... hello... hello... Is there anybody out there .... Is there anyone... lalalala
Re: Nog eens wat vragen...
14 March 2009 11:16
Hai Aaria,

Ik ga eens kijken welke vragen ik vast kan beantwoorden.

Daar komt tie:

- Wat je ademhaling betreft: Je hoeft niet persé meer ademhalingen per minuut te hebben om last te hebben van chronische hyperventilatie. Het kan zijn dat je ademhaling genormaliseerd is, maar dat je toch nog chronische hyperventilatie-klachten ervaart.

- Ik heb zelf ook accupunctuur ervaren en ik ben ermee gestopt omdat het erger werd, maar er zijn andere HyperVenners hier op het forum die daar wel positieve ervaringen mee hebben.

- chronische hyperventilatie is niet hetzelfde als een angstaanval. hyperventilatie kan wel vooraf gaan aan een angstaanval.
Je bent angstig - Je gaat HyperVentileren - de angst wordt nog erger - en dat kan zich uiten in een angstaanval.

Wat jij beschrijft, zoals jij het ervaart, is heel herkenbaar. Meestal was ik daarna ook nog eens vreselijk moe.

- chronische hyperventilatie en gedachten werken op het gebied van angstaanvallen heel erg samen.
Er zijn mensen die denken op dit gebied niet veel en zullen wel chronische hyperventilatie klachten hebben maar geen angstaanvallen.
Maar er zijn ook mensen zoals jij en ik die wel veel denken en angstig zijn voor al die chronische hyperventilatie klachten en daardoor ook angstaanvallen zullen ervaren.

Je laatste vraag heeft meer met een angstaanval te maken dan met chronische hyperventilatie-klachten.
Het luistert allebei heel nauw. Je gedachten over je chronische hyperventilatie-klachten triggeren als het ware en daardoor kun je een angstaanval krijgen.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen. Misschien komen er nu ook andere HyperVenners over de brug met hun ervaring hierover. [:]winking smiley[/:]

Je kan ook in het archiefforum de zoekfunctie gebruiken op angstaanval of paniekaanval dan heb je nog aanvullende informatie.

Hartelijke Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nog eens wat vragen...
14 March 2009 14:03
Hee Aaria,

De eerste vijf keer had ik na accupunctuur ook meer last van angstaanvallen, maar nu na 9x gaat het langzaam maar zeker beter, en mijn HyperVen scores zijn ook gestegen.. Misschien zijn het ook gevoelens die eruit komen omdat je door acupunctuur tot rust komt. Weet ook niet precies hoe het werkt. Maar in elk geval herken ik het.. Na een paar dagen is het dan weer over, toch?

Ben net terug van de acu dus ben benieuwd deze keer.. Had namelijk ook voedingssupplement gehad van hem, waar ik niet goed op reageerde, heb me 2 weken hyper gevoeld, hij zei dat ik heel gevoelig ben voor bepaalde stoffen. Dus nu alleen nog de naaldjes..

Hou vol, het wordt met ups en downs echt beter. Als ik kijk hoe het nu gaat vergeleken met bijvoorbeeld december dan is het echt mega vooruit gegaan. Helaas ben ik er ook nog niet, maar de wetenschap dat het langzaam aan wel beter wordt maakt me toch rustiger.

Groetjes en hou vol.
Claudia
Re: Nog eens wat vragen...
16 March 2009 13:54
Hallo Ellen en Claudia,

Bedankt voor jullie antwoord! Het doet echt wel deugd om herkenning te vinden en jullie steun.

Ik denk dat mijn ademhaling inderdaad aan het normaliseren is (nog niet steeds, maar toch...), maar dat de hyperventilatie gewoon nog wat blijft hangen. Waarschijnlijk is het probleem bij mij dat mijn hyperventilatie-kwalen best leefbaar waren, maar dat ik toch door een even lange geneesfase moest. Ik dacht eigenlijk dat ik er na 2 maanden HyperVennen compleet vanag zou zijn, juist omdat het nog niet al te erg was, maar het is toch hardnekkiger dan ik dacht. Ook omdat het inderdaad met angsten gelinkt is. Ik ben nu al een paar keer bij de psycholoog geweest ook, en daar leer ik net beter met de angsten omgaan. Voor de rest denk ik dat het HyperVennen me er voor al m'n andere klachten aan het doorhelpen is. Nog steeds met ups en downs welteverstaan. Maar ik heb toch al echte goeie dagen, zonder al te veel gewaarwordingen.

Ellen, ivm met die angstaanvallen, inderdaad... daarna ben ik ook zo moe dat ik eigenlijk makkelijk terug in slaap val [:]smiling smiley[/:] ons lichaam zit nog zo slecht niet ineen!

Claudia, ik denk dat je wel gelijk hebt ivm accupunctuur. Misschien hou ik het toch nog enkele keren vol, want ik merk dat ik toch beter slaap sindsdien.

Groetjes,
Aaria

Re: Nog eens wat vragen...
16 March 2009 14:28
Aaria...

Wat ik wou zeggen, inderdaad ik merkte na een paar keer dat ik beter ging slapen!! En daarna ging ik me steeds beter voelen.. Al ben ik er ook nog niet hoor.. maar ik was verleden week niet naar acupunctuur geweest en voelde me heel gestressed en nu ben ik zaterdag geweest, iewww hij zette ook stroom op de naaldjes in mijn hoofd nu.. en ik was wel weer relaxed. Ik had alleen onwijs erge spierpijn......echt, onderrug, kont, benen.. au au

Maar misschien omdat je dan ontspant ofzo... Maar gewoon volhouden hoor! Ik heb laatste 3 weken geen angstaanval gehad... :-)

Meer weten over het HyperVen programma?