[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

verschil paniekstoornis of chv

Gepost door Annelies 
Ellen (of iemand anders), kun je mij misschien uitleggen wat het verschil is tussen een paniekstoornis en chronische hyperventilatie. Ik las in het archief dat jij ze allebei hebt gehad.
Re: verschil paniekstoornis of chv
08 June 2009 18:04
Denk dat beide vaak hand in hand gaan. Hoewel.. Heb soms het gevoel dat ik qua chronische hyperventilatie er lichtjes op vooruit ga (heel soms minder erge dagen dan toch smiling smiley) maar qua paniekstoornis er op achteruit.. [:]moody smiley[/:] Ben dus wel benieuwd naar het antwoord eigenlijk want momenteel is mijn grootste angst dat ik utieindelijk van de chronische hyperventilatie af ga zijn maar de paniekstoornis gaat blijven. En laat dat nu net de klacht zijn die mij het meeste stoort..



Bericht bewerkt (08-06-2009 19:11)
Hai Annelies,

Zoals ik het zie en heb ervaren is chronische hyperventilatie een voorloper voor een paniekstoornis/fobie.

Van chronische hyperventilatie krijg je zoveel verschijnselen waar je bang van wordt dat je daardoor bijvoorbeeld straatvrees, ziektevrees etc. kan ontwikkelen.

Als je eenmaal een fobie hebt dan gaan chronische hyperventilatie en de fobie hand in hand. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Praktijk Voorbeeld uit het verleden van mijzelf[:]winking smiley[/:]: Ik ben bang om de straat op te gaan. Ik heb daar verschillende enge gedachtes over, daardoor ga ik HyperVentileren en durf ik helemaal de straat niet meer op. (Dat is hand in hand)

Maar in principe is chronische hyperventilatie een voorloper voor een angststoornis. Omdat we chronische hyperventilatie niet onderkennen als zodanig gaan we de symptomen van chronische hyperventilatie als angstig ervaren en daar knopen we weer allerlei gedachten aan. (De één is bang voor ziekte en de andere wordt bang in situaties waar hij/zij een chronische hyperventilatie aanval hebben gehad) als die situatie maar lang genoeg duurt heb je een fobie ontwikkelt.

Als je de chronische hyperventilatie aanpakt (door bijv. HyperVen) en je rond dat goed af dan heb je geen
Chronische hyperventilatie meer en wordt je fobie (welke je ook hebt) niet meer zo makkelijk getrikkerd. Het is dan belangrijk om je gedachten aan te pakken en jezelf, keer op keer, uitleggen dat je niet meer bang hoeft te zijn, zodat je de fobie ook kwijtraakt.

Liefs van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?