[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoort dit wel bij CHV?

Gepost door Edith 
Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 12:15
Ik weer met nog een vraagje..
Gisteren verjaardagsfeesje bij mij thuis met een man of 10 en het was dus, tegen paniekerige verwachtingen in, een leuke avond, ging erg goed. Maar zodra iedereen door was betaalde ik daar precies weer de prijs voor. Ik kon echt niet om met de stilte die overbleef toen iedereen weg was omdat alle gesprekken van daarvoor door mijn hoofd begonnen te flitsen. Maar niet letterlijk maar gewoon alsof iedereen er nog zat en nogal chaotisch door elkaar aant praten was, want ik kon het ook niet echt allemaal "verstaan". Veel dingen ook wel maar het was zoveel gedachten door elkaar dat dat niet altijd even makkelijk was. Alsof zich een film in mijn hoofd afspeelde (of misschien wel meerdere films tegelijk dan smiling smiley). Mja heel moeilijk om uit te leggen dus ik weet niet of iemand gaat begrijpen wat ik bedoel maarja het voelt ook zo chaotisch aan als dat ik het hier uitleg. Iemand die weet of dit ook nog wel bij chronische hyperventilatie kan horen?? Ik zit hierdoor te twijfelen of ik toch niet naar een psychiater moet om een diagnose te laten stellen,maar ben bang dat ze mij daar net helemaal angst gaan aanjagen met die diagnose, want chronische hyperventilatie daar willen ze nooit van horen en kennen ze amper.. [:]moody smiley[/:]
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 17:13
Hai Edith,

Ik volg je al een tijdje op het forum en je hebt het zeker niet makkelijk.

Hetgeen wat je beschrijft heet depersonalisatie en het is een typisch naar/vervelend chronische hyperventilatie-verschijnsel.
Het is een gevoel dat je er niet helemaal bij bent. Alsof alles zich in een film afspeelt en jij ernaar zit te kijken en alles wat je verder omschrijft.

Je schrijft dat je gisteren een verjaardag had en dat het heel goed verlopen is. Dat klopt ook, want je bent waarschijnlijk afgeleidt geweest door het feest, de gasten, de gezelligheid etc. Op het moment dat het feest dan over is en iedereen is vertrokken, dan merk je pas door de rust en de stilte weer dat je last hebt van chronische hyperventilatie.
Je bent waarschijnlijk toch zenuwachtig geweest voor het feest en dat uit zich dan daarna nog eens als extra boven je normale chronische hyperventilatie.

Het is absoluut niet gevaarlijk. Het is alleen heel erg naar en je wordt er angstig van. (Dat ervaarde ik ook heel erg op die manier)

Het feit dat het op het moment ook zo benauwd en warm is doet daar ook geen goed aan.

Doordat ik alle mensen op het forum volg weet ik niet met welke frequentie jij HyperVent.
Ikzelf, die net zoveel last had als jij, heb 2x per dag 10x geHyperVent en dat 7 maanden lang. De depersonalisatie ging na ongeveer 2 maanden en weg en kwam daarna nog maar sporadisch voor, totdat het helemaal verdween.

Ieder lichaam zit anders in elkaar, maar ik weet wel dat het frequent/consequent oefenen echt heel erg belangrijk is.

Met welke frequentie ben jij begonnen en hoe oefen jij nu? Misschien kunnen we door je oefenfrequentie aan te passen je toch beter erdoorheen halen.

Succes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 17:45
Tgoh ja ik geraak gewoon heel snel in paniek doordat de klachten zo anders zijn dan wat ik gewoon ben de laatste maanden. Ik heb 2 jaar gehad van agorafobie door duizeligheid en angst om flauw te vallen en had daar redelijk mee leren leven en dan ineens werd het een pak erger en helemaal anders dan wat ik gewoon was. Dan ben ik in actie geschoten en ben gaan HyperVennen, 2x per dag voor zover dat lukt. Komt wel vaak voor dat ik in totaal maar 15 doe ipv 20 omdat het niet meer lukt of te zwaar is of ik geen tijd heb, maar wel zoiezo nooit minder dan 10 per dag, met uitzondering van de paar keer (3 ofzo) dat ik eens max 5 dagen gestopt ben. Ook wel soms een paar dagen 3x per dag gedaan maar dat was nooit lang vol te houden. Nu vandaag terug begonnen na een pauze van 5 dagen en mijn tijden zijn er enorm door gestegen.. Gemiddelde van 104.4 en een maximum van 114 terwijl het voor de stop een gemiddelde van 94 ofzo was (max 97) en een maximum van 105. Ik ga nu weer proberen om elke dag 2 x 10 te doen en dan maar hopen dat de vervelendste klachten zo snel mogelijk verdwijnen. Ik denk wel dat het in die 5 stopdagen minder erg was, al is dat zo moeilijk om zelf te beseffen omdat je toch altijd gaat focussen op de huidige klachten. Ik wist wel dat ik heel veel last heb van die vervelende derealisatie/depersonalisatie maar ik had niet door dat deze klacht ook onderdeel van die depersonalisatie was. Bedankt om dat eventjes te laten weten dus! En sorry voor de vele vele topics met 1001 vragen maarja dit is nu eenmaal de enige plaats waar ik met al die rare problemen terecht kan en hier vind ik teminste altijd geruststelling ipv oneindig erover te blijven piekeren.
Anonieme bezoeker
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 18:33
Edith, ik weet niet of je er iets mee kunt....

Beperk koffie drinken, light producten, zoetjes en pepermunt/mentos. Deze spullen bevatten stoffen (het gaat niet om cafeïne en aspartaam) die een gebied in je hersenen activeren waarbij je last kunt krijgen van depersonalisatie als je hier vatbaar voor bent.
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 19:22
Bedankt voor de tip Helma, alleen drink ik geen koffie, gebruik amper tot geen light producten en eet ook geen pepermunt/mentos. Zoetjes, is dat snoep dan of wat bedoel je daar juist mee?
Anonieme bezoeker
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 19:33
Zoetjes in de vorm van die caloriearme suikerklontjes voor in je thee koffie/thee....
Hee edith,

Kijk eens op www.nomorepanic.com (is engels), daar lees je ook veel over depersonalisatie/derealisatie, hoe mensen het beleven, zal heel herkenbaar zijn.
Re: Hoort dit wel bij CHV?
05 July 2009 20:30
Dankjewel Annelies ik zal daar zeker eens gaan kijken [:](Y)[/:] Was eigenlijk net op zoek naar een website met meer info en nog meer ervaringen daarover maar durfde zelf niet goed op zoek gaan omdat je op google zoektochten altijd enge info tegenkomt die je liever niet geweten had.
Heb trouwens net de avondsessie afgerond.. Gemiddelde 105.5 en maximum 116 [:]confused smiley[/:] En ik maar denken dat ik mijn maximum al bereikt had met 105 en dat nu alleen nog maar een constante moest zien te maken [:]smiling smiley)[/:] Hoop nu alleen wel dat ik daar niet weer een verergering van de klachten bij kado krijg [:]smiling smiley[/:]

EDIT: Bedoel je www.nomorepanic.co.uk Annelies want die andere bestaat niet [:]winking smiley[/:]



Bericht bewerkt (05-07-2009 20:58)
Edith, die bedoel ik inderdaad.

Meer weten over het HyperVen programma?