[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ervaringen tijdens en na een hyperven sessie

Gepost door Steven7 
Hoi,

Een van de redenen dat ik HyperVen soms zwaar vind is dat *tijdens*het ademinhouden ik volgende dingen ervaar:
-hartslag versnelt
-hartslag bonst af en toe (en voel ik soms tot in mn rug/achterhoofd)
-tintelen/licht gevoel in hoofd
-angst omdat ik zolang mn adem inhoud (ik kom soms aan 160 seconden)

Recentelijk heb ik *na* mn sessies een onmiddellijk effect op mn normale ademhaling. Ik haal precies rustiger en dieper/lager adem via de buik (6 a 7 keer per minuut), maar ik voel mn hoofd nog steeds tintelen met af en toe stekende hoofdpijn. Dit houdt ongeveer een half uur aan en ik moet af en toe hoesten om mn keel vrij te maken (alsof de veranderde ademhaling iets teweegbrengt in mn keel). Al bij al ervaar ik de ademhaling als zeer rustig maar toch ook als onnatuurlijk.

Zijn dit dingen die jullie ook ervaren? Of wat zijn bij jullie de voornaamste redenen dat HyperVen je soms zwaar valt (of net niet zwaar)?

-Steven
Hey Steven,

Jouw opsomming is voor mij erg herkenbaar. Ook ik ervaar exact dezelfde dingen tijdens het inhouden van de adem. Daarnaast heb ik tijdens de eerste trials van de ochtendsessie vaak last van een 'slikreflex'. Ik voel dat wel aankomen, maar kan niet voorkomen dat ik toch speeksel doorslik. Het is een beetje het gevoel als je bij de tandarts met zo'n slang in je mond ligt en de beste man (of vrouw) al een kwartier aan je tanden bezig is. Je kunt dan niet echt slikken, maar je keel maakt wel die beweging. Ook van een 'hikkend' middenrif heb ik altijd last. Dit gebeurt ongeveer 20 sec. voor ik de adem loslaat en de frequentie neemt dan ook toe naarmate ik dichter tegen het moment aankom dat ik de adem niet meer vast kan houden.

Na een sessie voelt de ademhaling inderdaad ook wel wat beter. Alleen op het moment dat ik weer dingen begin te doen en ik dus achter de pc vandaan kruip, lijkt hij redelijk vlot wel weer alle kanten op te gaan. De steken en hoofdpijn die jij na een sessie ervaart, herken ik echter niet.
Hey Rob,

Dat slikken tijdens een sessie heb ik ook al ervaren maar heb er niet zo veel last van. Ik heb geleerd om mn middenrif niet te forceren, dus als ik echt iets voel trillen/hikken stop ik ermee. Het hielp wel door niet echt maximaal in te admenen maar net dat ietsje minder. Denk niet dat dat veel uitmaakt voor de therapie.

Heb je al eens geprobeerd deze rustige ademhaling zo lang mogelijk te rekken (door bvb op je rug in de zetel te gaan liggen na een sessie)? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring daarin omdat het echt wel wennen is, maar volgens mij ook wel heilzaam.

Ik merk ook wel dat door nadien dingen te doen de ademhaling zich terug op het oude niveau instelt (hoewel het misschien net dat ietsje trager is als daarvoor [:](Y)[/:])

Steven (vandaag alweer een goede dag!)
Re: ervaringen tijdens en na een hyperven sessie
24 July 2009 14:50
Ik word ook wel ff wat duizeliger enzo maar dat stoort me allemaal niet zo.
Wat voor mij de therapie eigenlijk vooral moeilijk maakt is dat ik steeds ofwel pijn aan mn borstkas krijg ofwel aan mn wangen en kaken. Ik probeer wel om de druk daar niet te leggen maar zo te zien lukt het niet. De laatste paar dagen krijg ik ook enorm hoofdpijn door het oefenen door die pijn aan mn kaken.
Ook wordt het steeds moeilijker om nog goesting te hebben om 2x per dag 10 sessies te doen maarja goesting of niet, ik moet toch [:]grinning smiley[/:]
Hoi Edith,

Ik hou mn adem op zo'n manier in dat ik mn mond kan openen. Ik houd alle lucht tegen door (ik vermoed) het sluiten van mn luchtpijp. Dus ik heb zeker geen last van mn wangen. Wel heb ik soms een schorre keel. Dat is misschien het gevolg van mijn manier van adem inhouden smiling smiley

Het meest beangstigende vind ik in feite het gevoel dat ik heb als ik langer adem inhoud dan normaal. Dan lijkt het of je gaat moeten uitblazen, maar opeens kom je over een punt heen waarop je terug 20 seconden langer kan. Alsof je helemaal geen lucht meer nodig hebt. Ik vind het vreemd dat je je autonoom zenuwstelsel zo kan wijzigen. Hoe kan ik ooit weten of ik te ver ga?

Ik herinner me dat Rob ooit zei dat 5 minuten het maximum is maar dat hij nog niemand meemaakte die aan 3 minuten kwam. Ik zit maximaal aan 166 seconden. Ik wil niet graag pionier zijn op dit gebied...

Steven
Hey Steven,

Ik hou mijn adem net zoals jij in... Ik denk dat dit wel correct is. Ik heb de laatste dagen vooral last met de eerste sessie... Ik vraag me eigenlijk af wat het belangrijkste is? Je adem zo lang mogelijk inhouden of zo lang mogelijk uitblazen en dan wachten voor terug lucht te nemen? Die 2de is namelijk veel makkelijker, maar weet niet wat van grootste belang is?
Beiden zijn even belangrijk. Als je je adem zo lang mogelijk inhoudt kom je bij je eerste grens. Als je echt niet meer kan blaas je zo langzaam mogelijk uit. Zo bereik je je 2de grens.

Zelfs al houd ik maximaal in, dan nog kan ik soms tot 20-25 seconden rekken door langzaam uit te ademen. Als ik het uitblazen TE lang trek begin ik wel te hoesten. Dus dat doe ik niet meer.
Hoe langer ik mijn adem in hou hoe minder lang ik kan uitblazen. Hou ik mijn adem minder lang in en blaas ik sneller uit kan ik dit wel langer houden en kom ik ongeveer op de zelfde score's uit... Hoe langer ik mijn adem in hou hoe moeilijker ik het krijg met de therapie. Ik ga echt meestal door tot ik echt niet meer kan. Ook kan ik niet stilzitten tijdens het inhouden van de adem. Wat ik nu ook af en toe ervaar is dat ik soms makkelijker kan ademen maar hierdoor krijg ik een raar gevoel ik mijn keel... Alsof alles vrijkomt... Soms geeft dat precies zo een zuur gevoel...
Hoi Steven.

Ben net terug van vakantie en lees dit bericht voor het eerst.
Ik herken alle 4 de punten die je hierbovenaan noemt. Heb hier ook last van tijdens het oefenen.
Ik ervaar de angst en duidelijke hartslag ook als het moeilijkste.
Ben af en toe bang dat het toch niet goed voor je lichaam is. Over die gedachte probeer ik me dan snel heen te zetten.

Ik zat met mijn gemiddelde scores rond de 150 voor mijn vakantie. Met ook maxima van rond de 165.

Niels
Niels,

Vermits jij me ook nog niet zo lang bezig lijkt met HyperVen, ben ik wel geinteresseerd in je ervaringen tot nu toe. Kan je daar misschien iets meer over kwijt?

Steven
Hoi Steven,

Ik ben afgelopen 15 juni begonnen en heb en ben nu zo'n 1,5 maand bezig (met pauze tijdens mijn vakantie). Ik zat zo'n beetje op mijn persoonlijke dieptepunt van mijn chronische hyperventilatie op het moment dat ik begon met HyperVen. De klachten zijn zo'n 3-4 weken nog wel heftig gebleven, misschien zelfs wat verergerd. Maar daarna ging het eigenlijk best goed met me.
Nu hebben deze slechte perioden zich altijd al afgewisseld met goede perioden, waarin ik weinig klachten had. Dus ik schrijf dit niet meteen toe aan HyperVen, maar ik heb er wel vertrouwen in. Dit moet ook wel anders ik deze zware therapie echt niet vol te houden.

Verder merk ik dat ik me toch wel moeilijk kan ontspannen tijdens een sessie. Vooral de eerste trials, naarmate de sessie vordert gaat het vaak beter en worden de scores ook hoger.
Slikreflexen heb ik ook af en toe.

Ik ben begonnen op een score van 90sec. En zat voor mijn vakantie gemiddeld tegen de 150 aan. Ik ben 1,5 week weg geweest en toen ik terugkwam bleek dat mijn score hetzelfde is gebleven. Dat was wel een fijn gevoel. Het zakt niet ineens terug al je een tijdje niet oefent.

Als je nog iets wilt weten, vraag het gerust.

Groet,
Niels

Meer weten over het HyperVen programma?