[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Door de mond ademen

Gepost door visje99 
Door de mond ademen
05 November 2010 15:28
Hallo,

Ik ben nieuw en sinds gisteren begonnen met HyperVen. Ik heb een erg lage score (ongeveer 25-30).
Gedurende de dag heb ik het erg vaak benauwd, ook bij geen inspanning. Ik probeer dan rustig door mijn neus te ademen, omdat ik heb gelezen dat dat de beste manier is. Maar als ik dat doe krijg ik nog meer het gevoel dat ik stik dus vaak eindigt het ermee dat ik door mijn mond moet ademen. Hebben jullie tips?

Momenteel probeer ik het joggen weer wat op te bouwen, wat lastig is door mijn chronische hyperventilatie. Ik doe het express heeeel rustig aan, maar als ik tijdens het rennen door mijn neus probeer te ademen gaat het fout. Vaak als ik er niet op let en dus door mijn mond adem gaat het wel o.k. en na het rennen voel ik me ook lekkerder in mijn vel. Ik wil het joggen wel graag blijven doen, maar ik las ergens dat je, doordat je verkeerd ademt, zo je chronische hyperventilatie in stand in houdt. Ideeën iemand?
Re: Door de mond ademen
06 November 2010 09:46
Hai Visje,

Wat jij vertelt over je mondademhaling is heel herkenbaar.
Ik zou daar op dit moment niets mee doen.
Je bent net begonnen met je HyperVen-therapie en ik heb zelf ervaren dat gedurende dat je verder komt in de therapie
dit zichzelf hersteld.
Je merkt op een gegeven moment, als je scores hoger worden, dat de neusademhaling makkelijker gaat.

Voor wat betreft het joggen. Daar heb ik geen ervaring mee, dus daar kan ik je niet zoveel over vertellen, maar daar
geldt natuurlijk het voornoemde verhaal hetzelfde over.

Ik kan wel voor je aan Rob vragen wat hij hierover vindt. Dus als je dat wilt dan zal ik dat aan hem vragen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Door de mond ademen
06 November 2010 11:41
Dank je wel Ellen. Ik ga proberen in de tussentijd niks te forceren.
Als het gaat om het stukje sport ben ik wel benieuwd wat Rob ervan vind.
Re: Door de mond ademen
06 November 2010 15:02
Oke Visje, ik geef het door aan Rob. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen.

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Door de mond ademen
07 November 2010 09:39
Hallo Visje,

Zoals Ellen al aangaf kun het beste op dit moment even geen aandacht schenken aan het expliciet door de neus ademen. Eerst moet de gevoeligheid van je ademcentrum omlaag zodat je weer vrij kunt ademhalen. Daarna kan je je gaan concentreren op het ademen door de neus alhoewel - zoals Ellen hierboven ook al aangaf - herstelt de ademhaling zich vaak vanzelf naarmate het ademcentrum verminderd gevoelig wordt voor CO2. Datzelfde geldt ook bij sporten omdat je juist bij sporten de ademhaling aanjaagt, en je dus eerder een benauwd gevoel krijgt van het ademcentrum. Dus alleen even concentreren op de therapie. Sporten erbij kan wel, maar doe het erg rustig aan.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?