[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Even voorstellen

Gepost door hstaaks 
Even voorstellen
26 April 2011 14:34
Ik lees zo af en toe wel eens iets hier op het forum, maar ik zal nu zelf ook eens iets plaatsen. Ik ben Harold, 38 jaar oud en heb nu iets meer dan 4 jaar hyperventilatie klachten.

Het begon zo ineens vanuit het niks dat ik 's ochtends opstond met een soort spierpijn gevoel op mijn borst die ik voelde als ik diep inademde. Op mijn werk (kantoorwerk) ben ik er vermoedelijk extra op gaan letten en ben vervolgens flauwgevallen. In het ziekenhuis allerlei controles gehad die gericht waren op het hart (fietsproef, 24 uurs hartfilmpje, echo van het hart etc), maar daar kwam allemaal niks uit. Tijdje later nog een hart/long foto laten maken, ook dit leverde niks op. De klachten die ik had bleven echter wel aanwezig. Dit waren klachten als, spierpijn op de borst, afwezig en zweverig gevoel, af en toe gevoel flauw te vallen, brok in de keel. Uiteindelijk via de huisarts in het ziekenhuis nog een controle laten doen op de ziekte van Lyme, maar ook dat was niet het geval.

Vanaf die tijd gaat het met ups en downs.. er kunnen weken tot maanden zijn waarin ik vrijwel niks voel, maar ook maanden waarin ik (veel) klachten heb. Ik heb wel eens periodes gehad waarin ik een paar maanden de HyperVen oefeningen heb gedaan, maar ik hield dat niet lang genoeg vol. Ik ben wel eens een korte periode gaan hardlopen maar weet niet of dat echt wat opleverde.

Uiteindelijk kreeg ik eind november 2010 weer aardig wat klachten. Ik ben toen ook twee weken thuis geweest om maar eens rustig aan te doen, te ontspannen en mijn HyperVen ademhalingsoefeningen weer te beginnen. Ik wilde er nu eens echt vanaf raken, dus ben daarnaast ook naar een chiropractor en een acupuncturist geweest. Mijn ademhalingsoefeningen probeer ik minimaal 1x en het liefst 2x per dag te doen. Ik heb het hardlopen vanaf januari 2011 weer actief opgepakt en inmiddels kan ik zo'n 5km aan één stuk hardlopen. En zo heel langzaam aan begonnen mijn klachten wat af te nemen. Zo rond eind maart heb ik zelfs een paar weken bijna geen klachten gehad!

Maar de laatste paar weken zijn ze toch weer behoorlijk aanwezig (licht in het hoofd, soms een brok in de keel, vervelend zweverig/afwezig gevoel). Ik probeer nog steeds dagelijks mijn ademhalingsoefeningen 1 tot 2x per dag te doen (in het weekend komt het er jammer genoeg soms niet van) en loop zo'n 2x per week hard.

Mijn scores lopen echter niet echt op. Ze zijn al vanaf eind november tot nu (eind april) zo gemiddeld tussen de 100 en 120. Ik vraag me soms dan ook wel eens af of het wel zin heeft om ze te blijven doen.

Ook naar de oorzaken/'>oorzaak van de klachten ben ik nog steeds op zoek, maar ik zou het niet weten. Ja een druk leven met 2 kids, maar ja een druk leven heeft iedereen. Ik ging in het verleden wel vaak laat naar bed, omdat ik 's avonds niet echt snel moe ben. Sinds mijn eerste klachten ga ik veel eerder op bed, maar dat helpt dus niet echt mijn klachten te verminderen.

Ik valt me de laatste tijd wel op dat ik veel door mijn mond adem en niet door mijn neus. Ik merk het tijdens het hardlopen, maar ook als ik slaap. Mijn vrouw heeft wel eens gemerkt dat ik tijdens het slapen ook erg snel ademhaal (zeker 2 tot 3x per 10 seconden). Ik voel me ook niet echt uitgerust als ik 's morgens wakker word. Ik heb soms zelfs het idee, dat hoe langer ik slaap (nu meestal ergens tussen de 6 en 8 uur per nacht) hoe meer klachten ik de volgende dag heb. Tijdens het hardlopen merk ik dat ik af en toe behoefte heb aan een hele diepe teug, maar dat dat dan vaak niet lukt (ik krijg die diepe ademhaling niet te 'pakken').

Ik heb ook al goeie verhalen gelezen over de Buteyko methode, maar ik twijfel nog of ik daaraan ga beginnen, aangezien ik mijn HyperVen oefeningen niet 'in de weg' wil zitten en een eventueel herstel niet af wil breken.

Nou een heel verhaal misschien, maar misschien herkennen mensen er iets in of hebben nog ideeen hoe ik toch nog beter met mijn probleem kan omgaan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/04/2011 14:37 door hstaaks.
Re: Even voorstellen
26 April 2011 17:02
Beste H. Staaks,

Ik heb je verhaal gelezen en ik wilde je meegeven dat er niet altijd (dezelfde) redenen zijn om het chronische hyperventilatie-syndroom te ontwikkelen.
Wat voor de ene persoon een reden is, is voor de andere persoon geen probleem. Vaak heeft je lichaam al jaren lang stress opgeslagen,
waardoor we nu niet meer weten waarom we het hebben.
Onze lichamen werken allemaal anders en het is maar net hoe je lichaam met stress omgaat.

Zoals ik jouw verhaal lees, hang je eigenlijk tussen het wal en het schip in.
Je doet de HyperVen-therapie en je probeert 1 tot 2x per dag te oefenen en in het weekend lukt het vaak niet.
Dat is heel begrijpelijk, omdat je werkt en ook nog 2 kinderen hebt, maar...............Sorry...........het is wel belangrijk dat je
elke dag oefent en het liefste 2x.

Dat je nu op een score blijft hangen komt door het feit dat je net niet genoeg oefent om je lichaam de kans te geven om de stress
los te laten en zo blijf je dus tussen het wal en het schip zitten.

Ik herken het wel, want HyperVen is heel intensief om te doen.
Het lijkt makkelijk en dat is het ook, maar om daadwerkelijk 2/3x per dag te gaan zitten en het ook nog te gaan doen is zwaar.
Ik heb ook periodes gehad dat mijn scores bleven hangen en ik klachten terug kreeg. Het liefste had ik de computer door het raam gegooid,
maar dat was ook geen optie.

Ik hoop echt dat je jezelf zover kan krijgen om toch de vereiste aantal x-en per dag te oefenen, want je zal merken dat het absoluut
oplevert wat je graag wilt en zoals ik mezelf oppepte in de tijd dat ik HyperVen beoefende wat is nu een aantal maanden op een mensenleven als je daardoor je klachten onder controle krijgt?

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Even voorstellen
27 April 2011 16:10
Hoi Ellen,

Ik probeer inderdaad toch wel zo vaak mogelijk mijn oefeningen te doen en daarbij 2x per dag te oefenen. Maar het valt toch tegen als je 40 uur per week werkt en daarnaast inderdaad 2 jonge kinderen hebt en ook af en toe nog sport, familie en vrienden bezoekt in de avonduren of de weekenden.

Maar ik heb mezelf bedacht dat ik in de auto ook best zou kunnen oefenen. Ik rij per werkdag 2x20 minuten op de snelweg, dus in die 20 minuten kan ik best een keer of 7 tot 8 de oefening doen. Ik haal dan net geen 10x achter elkaar, maar alles is beter dan niks lijkt me. Dat dan zowel op de heen- als terugweg en daarnaast nog 2x de volledige oefening (1x tussen de middag en 1x in de avond).

Op dit moment heb ik eigenlijk maar één echt vervelende klacht en dat is het duizelige, afwezige gevoel in mijn hoofd en soms in mijn hele lijf. Dat maakt me vaak onzeker (blijf ik wel op de been?) en soms merk ik dat het een acute hyperventilatie aanval lijkt op te wekken als een soort schrikreactie van het lichaam.

Aan de andere kant weet ik ook wel dat ik niet zomaar flauwval. De rest van de huidige klachten valt op zich wel mee te leven. De spierpijn op de borst vind ik prima, brok in mijn keel is ook niet zo erg.
Re: Even voorstellen
27 April 2011 17:40
Hai H. Staaks,

Het duizelige, afwezige gevoel in je hoofd noemen ze vaak ook wel depersonalisatie. Het gevoel of je er niet helemaal bij bent en dat is inderdaad een heel naar gevoel. Bij mij is het volledig weggegaan bij het HyperVennen.

Ik zou je niet aanraden om te oefenen terwijl je autorijdt.
Rob hamert er altijd op dat je oefent als het rustig om je heen is en dat je ook niet tijdens het oefenen gaat zitten surfen op internet, omdat
dat de genezing in de weg zit.

Ik zelf bleef met mijn scores hangen en ik snapte er maar niets van, maar toen bleek dat ik tijdens het oefenen niet mocht surfen op internet terwijl ik dat, om de verveling te verdrijven, wel deed.
Toen ik daarmee stopte merkte ik dat mijn scores weer omhoog gingen.

Houdt het gewoon bij 1x in de middag en 1x in de avond. Als je dat redt dan moet het lukken. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Even voorstellen
27 April 2011 22:27
Tja ik surf ook gewoon wat op het web nu tijdens mijn oefeningen. Juist inderdaad om de tijd te doden. Maar dat zou de genezing dus tegenwerken? Ik zal het vanaf nu dan maar niet meer doen en gewoon op mijn stoel zitten, kijken of dat wat oplevert.

Heb trouwens net wel weer 4,6km hardgelopen. Dat geeft toch altijd een vrij zeker gevoel dat er lichamelijk gezien niet echt iets met bijvoorbeeld het hart aan de hand is.

Je mag me trouwens gewoon Harold noemen hoor ;-) Dat praat wat makkelijker.

Meer weten over het HyperVen programma?