[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

slaapapneu

Gepost door margareth 
slaapapneu
20 August 2011 19:09
Hallo,

Ik heb een vraag over mijn apneu. Dit is iets wat ik regelmatig snacht heb. Ik wordt dan wakker en het voelt dan hetzelfde als het inhouden van mijn adem tijdens de oefening van de HyperVen. Ik ben er zelf van overtuigd dat ik door de chronische hyperventilatie, slaap apneu heb en niet andersom. Ik voel me door de HyperVen absoluut al beter, verlies snachts niet meer de controle en ook overdag ben ik minder aan het zuchten. Mijn vraag is nu, zijn er anderen die dit herkennen, dat zelfde gevoel hebben als bij het inhouden van de adem, wanneer je snachts wakker wordt?

Ik merk dat ik het gevoel bij HyperVen naar vind omdat ik dit associeer (schrijf je dit zo??) met mijn gevoel van wakker worden na een apneu. en ik wordt hier onzeker van. Is HyperVen eigenlijk wel oke, als ik al vaak snachts mijn adem heeel lang inhou??

Misschien weet Ellen of Rob hier een antwoord op??

Dus kan het elkaar in de weg zitten en Rob ben jij het met mij eens dat slaap apneu kan komen door chronische hyperventilatie?

Ik hoor het antwoord graag..

Groetjes Margareth
Re: slaapapneu
20 August 2011 22:38
Hai Margareth,

Ik ga jou vraag over slaap-apneu doorgeven aan Rob, want ik weet daar gewoonweg te weinig over.
Dus van Rob zijn antwoord ga ik ook leren. winking smiley

Lieve Groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: slaapapneu
21 August 2011 10:02
Dank je wel Ellen, als extra vraag dan nog, ik kan ongeveer tot 60 sec mijn adem inhouden en dan voelt het echt naar ( en dit is al een tijd zo ) en dan adem ik uit en de tijd voordat ik dan inadem die wordt steeds langer. Dit hou ik dan soms wel 20 tot 30 sec. Vol. Helpt dit dan net zo goed, of gaat het vooral om het inhouden van de adem voordat je weer uitademt. Hihi, snap je deze ingewikkelde vraag nog??

Ik wacht af
Groetjes Margareth
Re: slaapapneu
21 August 2011 11:33
Hallo Margareth,

Slaap apneu komt veel voor bij mensen die wel en ook bij mensen die niet HyperVentileren. Slaap apneu is geen oorzaken/'>oorzaak van chronische hyperventilatie noch een gevolg van chronische hyperventilatie. Het staat op zichzelf. Maar de associatie is duidelijk en ook erg logisch omdat de oefeningen van HyperVen veel weg hebben van een apneu. Ik kan me voorstellen dat je er een nare associatie aan hebt. Maar probeer om die dingen los van elkaar te blijven zien. HyperVen kan geen kwaad als je 's-nachts af en toe wakker wordt van een apneu.

Het is wellicht mogelijk dat als je in je slaap hyperventileert, daardoor slaap apneu getriggerd wordt. Maar daar is nooit echt een bewijs voor gevonden. Toch lijkt me het niet onwaarschijnlijk dat HyperVentileren in je slaap een apneu kan triggeren. Het zou dan een reacite kunnen zijn op de - door het HyperVentileren - ontregelde zuurstof / kooldioxide verhouding. Maar dat is meer een vermoeden van mij dan dat er echt bewijs voor is...

Over het uitstellen van de inademing: op zich is het goed dat je de inademing nog wat uit stelt, maar het zou nog beter zijn als je de uitademing iets verder kon uitstellen. Pas als je echt inademt, gaan de longen weer CO2 en O2 uitwisselen. Tot die tijd verzuurt het lichaam nog. Kijk maar of je nog wat langer kan wachten met uitademen. Maar het moet niet oncomfortabel worden...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?