[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

kleurstof bloed.

Gepost door merel1985 
kleurstof bloed.
15 September 2011 21:48
Hallo Allen/stichting

Even een misschien wat rare vraag, maar is het mogelijk dat door chronische hyperventilatie je ook een andere kleurstof bloed krijgt.
Ik weet namelijk dat ik altijd donker bloed had en sinds de chronische hyperventilatie klachten is het felrood duidelijke kleurverandering.


Groetjes, Merel
Re: kleurstof bloed.
16 September 2011 11:21
Het grootste gedeelte van je bloed bestaat uit rode bloedcellen. De naam geeft al aan dat het deze cellen zijn die de rode kleur aan bloed geven. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor het leveren van zuurstof in je hele lichaam.

Nadat je hebt ingeademt bindt het zuurstof uit de lucht zich aan een belangrijk stofje in deze rode bloedcel, het hemoglobine. Dit hemoglobine is rood en zorgt voor de rode kleur van de rode bloedcel. De rode bloedcel kan vervolgens het gebonden zuurstof in het hele lichaam bezorgen via het bloed.
Het is zeker zo dat de hoeveelheid zuurstof in je lichaam bepalend is voor de hoeveelheid hemoglobine. Daarom trainen topsporters vaak in hoogtestages. Dus zo gek vind ik het eigenlijk niet.
Re: kleurstof bloed.
16 September 2011 17:14
Hoi Merel en Remco,

De kleur van het bloed wordt inderdaad veroorzaken/'>oorzaakt door hemoglobine. Zuurstofrijk bloed is lichtrood, en zuurstofarm bloed donkerrood. Normaal gesproken is het zo dat bloed dat stroomt van de longen naar de weefsels dus lichtrood is omdat de rode bloedcellen met hemoglobine bij die eerste zuurstof opnemen. In de weefsels geven de rode bloedcellen hun zuurstof weer af, waarna ze donkerder kleuren en terug naar de longen stromen enz. Of je bloed donker of lichtrood is, hangt dus af van de (slag)ader die bloedt, al is het meestal zo dat het donkerrode bloed vlak onder de huid zit en de slagaders met het lichtrode bloed dieper liggen. Het probleem bij chronische hyperventilatie is dat door de veranderde pH van het bloed de rode bloedcellen niet alleen iets meer zuurstof opnemen in de longen, maar het ook nog eens veel minder afgeven aan de weefsels (die daardoor zuurstoftekort komen), zodat heb bloed dus gemiddeld iets lichter zal kleuren. Het kan liggen aan de plek waar het bloedt, maar als er echt een duidelijk verschil is met vroeger is er inderdaad een grote kans dat dat door chronische hyperventilatie komt....

Groetjes Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/09/2011 10:51 door remon.

Meer weten over het HyperVen programma?