[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Misselijk en braken

Gepost door Nieveeya 
Misselijk en braken
01 December 2011 11:58
Hallo iedereen,

Het is vandaag dag 5 dat ik HyperVen. Helaas is mij iets niet leuk overkomen toen ik deze morgen aan de therapie bezig was. Reeds tijdens de eerste trials moest ik enorm zweten telkens ik mijn adem inhield. Na de 9e trial werd ik enorm misselijk en moest ik over de pot gaan hangen. Ik kon het gewoon niet tegenhouden. Uiteindelijk heb ik de sessie vroegtijdig moeten afbreken: trial 10 heb ik niet meer durven doen. Was dat een goede beslissing? Kunnen Rob of Ellen mij misschien toelichten hoe dit komt? Ik had trouwens een nuchtere maag. Moet wel bemerken dat ik een vrij opgezwollen maag heb sinds ik ben begonnen met HyperVen, ook al let ik er op om mijn adem met de borstspieren in te houden.

Alvast bedankt!

Groetjes
Re: Misselijk en braken
01 December 2011 12:57
Hallo Nieveeya,

Als je dit voelt aankomen moet je voortaan meteen stoppen met de oefeningen. Het is niet erg om een aantal trials over te slaan. Je gaat kennelijk iets te geforceerd te werk. Het kan natuurlijk ook door andere dingen komen, maar we moeten voorzichtig zijn. Het opgeblazen gevoel komt vermoedelijk omdat je veel lucht inslikt tijdens het inhouden van de adem. Probeer om iets minder druk te zetten. Als je misselijk voelt, stop dan met de oefeningen. Misschien in het ook verstandig om – voor je gaat beginnen – iets lichts te eten, bijvoorbeeld een klein beetje yoghurt of een beschuitje. Zodat je net een bodempje in je maag hebt zitten. Dus niet een volledige maaltijd nemen, want dat werkt averechts.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Misselijk en braken
01 December 2011 13:16
Hallo Rob,

Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie. Alleen kan mijn perfectionistische ik er niet echt mee leven als ik niet elke sessie mooi afwerk. Dan heb ik het gevoel dat ik niet goed bezig ben met HyperVen. Anderzijds is het misschien zo dat mijn lichaam net wél reageert op de therapie?
Kan het zijn dat ik een soort van hyperventilatie-aanval uitlok door het te forceren? Aangezien ik eerst begon te zweten, dan heel misselijk begon te worden en heel mijn lichaam aan het tintelen was... Sorry dat ik zo nieuwsgierig ben, maar waarom wordt het lichaam misselijk bij het forceren?
Bedankt trouwens voor de tip tegen de opgezwollen maag. Die ga ik zeker opvolgen!

Groetjes!
Re: Misselijk en braken
01 December 2011 13:30
Hallo Nieveeya,

Misselijk worden kan optreden als we het lichaam onder grote druk zetten (stress). Als we te geforceerd de oefeningen doen, is dat ook een vorm van stress. Dat in combinatie met ingeslikte lucht kan tot bijvoorbeeld braken leiden. We forceren vaak omdat we snel beter willen worden. Het ademcentrum moet maar in één keer om naar de juiste instelling, dan zijn we ervan af. Helaas werkt dat niet zo. Het ademcentrum moet geleidelijk getraind worden naar een hogere CO2 tolerantie. Forceren werkt vaak averechts, levert klachten op en is op de langere duur vaak een reden dat mensen voortijdig stoppen met de therapie...

Denk nog eens aan het voorbeeld van een parelvisser. Die duikt wanneer hij wil en zich goed voelt. Als hij te moe of misselijk wordt, stopt ie ermee, en gaat de volgende dag weer rustig verder met zijn onderwater activiteiten. Hij zal nooit forceren, en toch gaat ie in de loop der maanden gestaag vooruit qua CO2 tolerantie.

Nieveeya, je moet accepteren dat deze therapie 4 maanden duurt (soms langer). Je kunt het niet versnellen door te forceren. Als je dat eenmaal hebt geaccepteerd, heb je ook veel minder de neiging om te forceren. Probeer het maar, ik denk dat de oefeningen dan een stuk relaxter worden.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Misselijk en braken
01 December 2011 13:37
Bedankt voor je reactie Rob. Je hebt gelijk; het perfectionistische moet momenteel wat minder. Voor mij is het niet simpel, maar ik probeer idd om te denken dat het z'n tijd nodig heeft en dat alleen zo genezing kan worden bereikt. Alleen bemerk ik nu al dat ik het moeilijk heb met positief te denken als bijvoorbeeld mijn scores iets lager liggen. Dan treedt er al een vorm van paniek op terwijl ik wel weet dat de scores perfect lager kunnen liggen. Ik heb ook gelezen dat je best niet focust op de scores aangezien die op zichzelf vrij nietszeggend zijn. Er moet zeker nog een verandering komen in mijn denkpatroon, zeker als ik na 5 dagen de therapie al lastig begin te vinden. Anderzijds wil ik zeker af van mijn klachten die momenteel al 4 jaar aanhouden :-(
Wat ik ook nog wou zeggen over de ademhaling: je adviseerde mij om niet té veel lucht te happen zodat ik het niet forceer. Anderzijds lees ik bij de tips die verschijnen tussen de trials dat je je longen maximaal met lucht moet vullen. Daar vind ik het dan weer zeer moeilijk om een evenwicht te vinden. Ik wil het aan de ene kant goed doen, maar aan de andere kant wil ik niets forceren, zeker niet als ik misselijk word en ga braken...

Groetjes!

Meer weten over het HyperVen programma?