[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Kan dit hyperventilatie zijn?

Gepost door Herwieg 
Kan dit hyperventilatie zijn?
11 April 2012 19:41
Beste iedereen,

Ik kamp de laatste maanden met nogal wat lichamelijke alsmede geestelijke problemen. Ik dacht in het begin dat dit allemaal met stress te maken had( ben een student en maak zeer lange dagen op school + thuis ’s avonds nog vaak druk bezig met huiswerk) maar nu ik het een en ander over chronische hyperventilatie gelezen heb vraag ik me af of ik dit ook niet heb. Wat er aan de hand is:

Het meest problematische voor mij persoonlijk zijn de angst/paniek aanvallen die zomaar plotseling op komen zetten. Dit is niet zomaar wat angst, maar echt heel heftig en heel eng dat ik niet meer weet wat ik moet doen. De 1e keer gebeurde dit ’s ochtends tijdens een college, diezelfde week heb ik nog een aantal dagen tot diep in de nacht wakker gelegen omdat ik niet kon slapen van onverklaarbare en ongegronde angst die in me zat. Ook een erg hoge hartslag kwam hierbij kijken. Ook had ik depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Ik ben hiermee een tijdje door gesukkeld, totdat het op een gegeven moment wat minder werd. Nu is het echter weer terug gekomen, met als extra klachten een opgejaagd gevoel(vooral bij lang concentreren), onrustige ademhaling en pijn bovenaan het borstbeen. Ik merk wel dat hoe meer ik op school zit en hoe drukker ik het heb, hoe erger de klachten.(heb nu denk ik zo'n 6x zo'n angstaanval gehad)

Vaak als ik wakker wordt, merk ik dat ik 'buiten adem' ben: ik ben dan aan het ademen alsof ik net precies een stuk hard gewandeld heb ofzo. Ook heb ik een vaak een vervelende druk in mijn hoofd, op mijn ogen en neus en vaak een tintelend gevoel achter mijn oren(gevoel van band om het hoofd)
Het meest vervelend vind ik misschien nog wel het gevoel van onwerkelijkheid (derealisatie) Net alsof je een robot bent en zelf geen emoties meer hebt. Het varieert wel per dag hoe erg ik dit ervaar, maar ik kan er nog geen verband in ontdekken..

Mijn grote vraag dus eigenlijk, kunnen mijn klachten veroorzaken/'>oorzaakt worden door chronische hyperventilatie? En zo ja, is er een eenvoudige manier voor mezelf om hier achter te komen, of moet daar een huisarts aan te pas komen?
Ben de laatste tijd namelijk al vaak met vage klachten bij de huisarts geweest en ik heb me telkens aangepraat dat ik een of andere ernstige ongeneeslijke ziekte had, maar dat werd telkens weggewuifd.

Wie herkent dit allen?

Bij voorbaat dank,

Herwieg
Re: Kan dit hyperventilatie zijn?
11 April 2012 22:18
Hai Herwieg,

Ik heb je verhaal gelezen en het komt allemaal heel erg bekend voor.
Als je zeker wilt weten of dit chronische hyperventilatie is dan kan je je huisarts vragen om een capnografische onderzoek.
Dit wordt door de longarts gedaan en het is absoluut geen eng onderzoek.
Op onze site www.hyperventilatie.info kun je lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe ze vaststellen of het chronische hyperventilatie is.

Afgekort noemen wij chronische hyperventilatie chronische hyperventilatie.
De klachten die jij beschrijft zijn echt heel erg herkenbaar ook voor mij, maar ik kan me voorstellen dat je uitsluitsel wilt of het inderdaad chronische hyperventilatie is.

Als je verder nog vragen hebt kun je dat rustig hier doen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Kan dit hyperventilatie zijn?
12 April 2012 21:29
Ellen,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga morgen maar weer eens een afspraak met de huisarts maken en mijn klachten zo specifiek mogelijk te beschrijven, maar het zijn er zo veel..
Kan ik dan gewoon maar zeggen dat ik vermoed dat ik chronische hyperventilatie heb? Zijn ze daar over het algemeen bekend mee?

Iemand anders hier ook last van depressieve stemmingen, angstaanvallen en gevoel van onwerkelijkheid als gevolg van chronische hyperventilatie? En misschien tips om dit te verminderen/voorkomen? Het komt nu te pas en te onpas opzetten en ik kan niet ontdekken wanneer het erger is en wanneer niet. Stress lijkt me een logische factor, maar heb er ook last van zonder stress..(ik maak mij over het algemeen helemaal niet snel druk om dingen en vind ik zelf best wel stressbestendig..)

Groetjes,

Herwieg
Re: Kan dit hyperventilatie zijn?
12 April 2012 22:38
Hai Herwieg,

Je kan inderdaad tegen je huisarts zeggen dat je denkt dat je last hebt van chronische hyperventilatie en of je daarvoor een capnografisch onderzoek mag laten doen, zodat je zeker weet dat dat het is. De ene huisarts staat daar welwillend tegenover en de andere huisarts doet daar moeilijk over, maar het is in feite zo'n simpel onderzoek, dat hij je dat toch moeilijk kan weigeren. Er zijn ook huisartsen die helemaal niet zo geloven in chronische hyperventilatie, maar het capnografisch onderzoek bij de longarts bestaat niet voor niets, dus dat moet hem wel over de streep helpen. winking smiley

chronische hyperventilatie geeft zoveel klachten.
Maar het onwerkelijke gevoel is een bekende klacht. Het wordt ook wel eens depersonalisatie genoemd.
Je kan met de zoekfunctie rechtsboven op het woord depersonalisatie zoeken.
Ik zelf had 2 hoofdklachten: depersonalisatie en een vreselijk opgejaagd gevoel. Later ging dit verder in paniek- en angstaanvallen met daarnaast nog heel veel andere klachten. Ik had nooit gedacht dat zoiets "simpels" als chronische hyperventilatie zoveel klachten kon veroorzaken. Maar toen ik internet kreeg en me erin kon verdiepen werd voor mij heel veel duidelijk.

Lees ook eens ons forum 3: Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Dan wordt je ook heel veel duidelijk over chronische hyperventilatie.

Ik heb zelf vele therapieën hiervoor gevolgd, maar geen één hielp afdoende.
Daarom help ik HyperVen als vrijwilliger, omdat zij diegene zijn geweest die mij er vanaf hebben geholpen via hun programma HyperVen.

Over HyperVen kun je lezen in forum 2.

Succes met je aankomende afspraak met je huisarts.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?