[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hallo

Gepost door Jol 
Jol
Hallo
08 May 2012 15:47
Hallo allemaal,

Ik ben een vrouw van 39 jaar en zit sinds 1,5 maand thuis met hyperventilatieklachten. Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar ademhalingstherapie omdat ik verkeerd ademhaal. Ook heeft hij mijn bloed gecontroleerd en mijn schildklier is goed, heb alleen een lichte onsteking.Te diep en te veel (ook veel gapen en zuchten) Dit is onstaan nadat ik jaren onder enorme druk heb geleefd en veel heb meegemaakt. Nu ik bij mijn huidige man ben en bij hem mijn rust heb gevonden krijg ik ditconfused smiley
Vaak vraag ik me af is dit wel hyperventilatie? Ik heb elke dag last van drogen mond, hartkloppingen, duizeligheid, oorsuizen, verkramping van spieren, zwetend en met hartkloppingen wakker schikken, hoofdpijn, misselijkheid, etc. Heb ook heel veel moeite met ontspannen. Op dit moment werk ik thuis en ga ik op therapeutische basis 2 x 2 uur in de week naar kantoor om te werken. Voordat ik ergens naar toe ga staat het zweet al in mijn handen en gaat mijn hart aardig tekeer waardoor ik dus weer duizelig word en het riedeltje weer begint. Dit gebeurt ook als ik naar bijvoorbeeld mijn vader of schoonouders ga en dat snap ik dan weer niet want bij hun voel ik me wel op zijn gemak.
Iedere dag is weer een hele opgave en het belemmert mijn sociale leven.
Iemand die dit ook herkent?

Groetjes Jol
Re: Hallo
08 May 2012 17:08
Hoi Jol,

De klachten die je hebt duiden op hyperventilatie. Ik heb het rijtje wat je opnoemt ook gehad en kan het nog uitbreiden met stijve kaken, geluiden van veraf horen en depersonalisatie. Zeker als de dokter je al onderzocht heeft zal ik er niet aan twijfelen dat je chronisch hyperventileert. Als ik jou was zou ik met HyperVen beginnen, maar wees er wel van bewust dat ook het herstel extra klachten met zich mee brengt. En inderdaad wat je zegt over ergens naartoe gaan en dat het zweet je al uit breekt, je duizelig wordt en waarschijnlijk het gevoel hebt om flauw te vallen is erg herkenbaar voor mij. Het maakte voor mij ook niet uit waar ik heen ging. Een ontspannen of fijne omgeving is gewoon niet genoeg voor je lichaam om zich gerust te voelen. Het zal moeten leren om minder te ademen en daarbij kan HyperVen je goed helpen. Maar wanhoop vooral niet, met mij is het nu ook goed gekomen. Lees in ieder geval ook de informatie op [www].hyperventilatie.info

Heel veel sterkte!
Jol
Re: Hallo
09 May 2012 08:02
Hallo Sten,

Dank je wel voor je reactie en ik zal zeker even gaan kijken op de site wat HyperVen inhoud.
Ik word ook wel rustiger als ik lees dat er meer mensen zijn met dezelfde klachten. (een soort van bevestiging)
Soms voel ik gewoon dat ik mijn spieren helemaal aanspan (vooral als ik sta of loop) in mijn nek, schouders en borst en het lijkt aan mijn ademhaling net of ik een marathon heb gelopen (zo snel gaat mijn hart) Dit krijg ik nog niet onder controle, iemand tips?
Nogmaals bedankt voor het lezen en reageren. Ga zo eerst weer naar ademhalingstherapie.

Groetjes Jolanda

Ben bij ademhalingstherapie geweest en ben nu helemaal gesloopt. Kon het zelf niet meer opbrengen om boodschappen te doen. Ik ben ontzettend moe maar wil me hier ook weer tegen verzetten. Herkenbaar voor iemand? Zo tegenstrijdig eigenlijk alleen willen liggen, maar toch weer de angst en proberen actief te blijven....



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/05/2012 11:44 door Jol.
Re: Hallo
09 May 2012 17:38
Een tip die mij hielp bij een aanval was volledig door mond uitademen, en dan echt alles eruit persen. Dan door neus een heel klein teugje lucht inademen (net alsof je even je neus ophaalt zo klein) en dat heel rustig door je mond uitademen. Je kan het uitademen vertragen door je lippen op elkaar te doen. En ook bij het uitademen weer volledig alles eruit persen. Op deze manier krijg je nog voldoende zuurstof maar kan je niet HyperVentileren. Het werkte soms wel, maar soms ook weer heel erg ademnood als ik ermee stopte.

Lezen dat andere mensen er ook last van hebben helpt best wel he? Ik had dat ook als ik aan het werk was en ik me echt weer heel moe en rot voelde en bijna dacht flauw te vallen, googlede ik een forum en las ik dat anderen het ook hadden. Vreemd genoeg word je er dan rustig van. Spierpijn in schouders en nek had ik ook heel erg last van, maar vond dat eigenlijk maar bijzaak.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/05/2012 07:00 door Stentheman.
Jol
Re: Hallo
10 May 2012 08:59
Dank je wel voor je reactie weer.
Gistermiddag heeft een vriendin van mij onverwacht even meegenomen om een klein stukje te gaan wandelen. En dit voelde toch eigenlijk ook wel weer goed ondanks dat ik me wel onzeker voelde. Iedereen vind dat ik teveel thuis zit en moet ook toegeven dat dat ook zo is. En dat allemaal door angst.
Moet zo naar mijn werk en ik merk nu al weer de spanning in mijn lijf. Ik krijg deze spanning er maar niet uit voordat ik ergens heen moetconfused smiley Heeft dit tijd nodig? Gaat dit weer over?
Probeer positief te blijven denken, maar dat is soms zo moeilijk.
Dank je wel voor het lezen en voor je reactiesmiling smiley

Groetjes Jolanda
Re: Hallo
10 May 2012 16:03
Hoi Jolanda,

Goed dat ze je meegenomen heeft om te wandelen. Als het je achteraf een goed gevoel geeft zou je dat misschien wat vaker moeten doen. Binnen zitten is voor ons inderdaad een veilige en prettige optie, ook al weet je dat je zo niet moet leven.
Bij mij is die spanning nooit weggegaan voor en tijdens het werken. Voor andere dingen doen is het nu wel weg. Ik weet niet of als ik nog had gewerkt, ik dan ook net zo hersteld was als nu. Het heeft zeker tijd nodig, bij mij heeft het ongeveer 8 maanden geduurd. Maar het kan dus wel overgaan.
Probeer te kijken naar de dingen die wel goed gaan. Zoals die wandeling heb je toch maar mooi even gedaan. Dit is gezien de conditie van ons lichaam een prestatie waar je best trots op mag zijn. En dat je nog wel gaat werken is ook al heel wat. Ik weet dat elke werkdag weer een gevecht voor je is, maar aan het einde van de dag heb je het gevecht wel weer gewonnen!
Jol
Re: Hallo
11 May 2012 08:49
Gisteren ben ik weer naar mijn werk geweest en dat ging best wel goed. 's Middags nog even koffie gaan drinken bij mijn vader en toen begon het weer. Was best trots op mezelf dat ik zoveel ondernam en dan krijg je alsnog weer een aanvaleye popping smiley Gisteravond bijna de hele avond wel last gehad en nu voel ik me nog niet echt lekker. Had het gevoel dat ik niet meer kon ademen, niet door mijn buik en niet door mijn borst en dat is erg benauwend. Je weet wat het is en toch trap je er elke keer weer in. Thuiszitten is inderdaad ook voor mij veilig ook al is dat niet goed.

Groetjes Jol
Re: Hallo
11 May 2012 10:38
Hoi Jol,

Weet je wat je ook nog kan doen aan je voeten denken. Als je nu bijv. in de supermarkt ben of op je werk en je staat en je voelt je ineens niet zo goed of je voelt dat je ademhaling hoog ziet. Denk dan eens aan je voeten. Dan ben je al niet meer met de bovenkant van je lichaam bezig maar met de onderkant waar dooor je ademhaling naar beneden zakt. Probeer het maar eens. Heb je weleens ontspanningsoefeningen gedaan??
Groetjes
Jol
Re: Hallo
11 May 2012 11:10
Hallo Corina,

Dat ga ik zeker proberen. Maar als ik eenmaal begin te hyperen kan ik bijna nergens anders aan denken.
Welke ontspanningsoefeningen helpen het beste dan/
Dank je wel voor je reactie.
Re: Hallo
11 May 2012 15:04
En eigenlijk geen koffie drinken he. Dat triggert een aanval
Jol
Re: Hallo
11 May 2012 15:19
Allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie tips en reacties.
Word van het lezen op het forum absoluut ook rustiger van en wetend dat er mensen zijn die met je meedenken en meeleven en reageren super.thumbs up
Ik ga dan eerst maar eens flink minderen met koffie, want dit drink ik wel heel veel.
Ben nu al een stuk rustiger dan gister en vanmorgen gelukkig pfffff
Re: Hallo
11 May 2012 16:35
Je hebt een oefening dan ga je op de grond liggen.Begin bij je voeten en dan denk je ( of zegt het hardop) Ik voel me voeten en me hiel raakt de grond de grond is hard of zacht ( net waar je op ligt) en dat herhaal je voor jezelf. Dan ga je naar het volgende punt je kuiten voelen de grond en zo door misschien voel je stukje bij je knie de grond en je boven benen en je billen. Eigenlijk elk drukpunt dat loop je af en je begint altijd weer bij je voeten. Zo kan je het ook op een stoel doen als je zit. Ga op een stoel zitten, ( zorg dat je goed tegen de leuning zit en dat je lekker kan zitten) Dan begin je weer bij je voeten want die voelen de grond. Zeg tegen je zelf dat je grond voelt. En verder de drukpunten. Je billen je rug. Leg je handen onder op je buik en laat je buikspieren dan ook los. Dit heb ik allemaal bij mensendiek geleerd er fijn vond ik.
Ontspanningsoefening als je staat is dus alleen je voeten want dat is het enigste drukpunt.

Koffie wist ik eigenlijk ook niet. Ik drink altijd maar 2 bakkie's cappucino. Maar mij mijn gaat het nu een stuk beter.

Wist het wel van aspartaam daar kan je trouwens ook erg moe van worden.

Laat chronische hyperventilatie niet de hand nemen jij bent de baas he dus probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen die je aan kan. En soms is het weleens moeilijk om weg te gaan, omdat je van te voren al die klachten heb. Maar thuis heb je er toch ook last van dus maakt niet uit waar je bent.
Laat maar komen des te sneller ben ik er weer vanaf!!( die aanval dan he)

Groetjes
Jol
Re: Hallo
14 May 2012 16:51
@ Stentheman ben behoorlijk geminderd met koffie dus hoop dat dit ook mee gaat werken, ondanks dat ik me nog steeds behoorlijk onrustig voel.
@ Corina heb inderdaad ook wel eens de instelling van komop je kunt het ik ben de baas en dan ga ik ook weg en toch komt dat rotgevoel weer opzetten. Maar blijf mijn best doen om de baas te zijn over mijn eigen lichaamwinking smiley
Re: Hallo
15 May 2012 08:36
Hoi Jol,

Het is normaal dat je in de periode dat je rust hebt gevonden last kunt krijgen van chronische hyperventilatie. Immers je lichaam heeft dan eindelijk de tijd om alles eruit te gooien. Laat dat ook toe, alleen dan kun je er van los komen. Bij mij is dit ook een regelmatig terugkerend iets geweest omdat er in de tijd van drukte en stress geen ruimte was voor chronische hyperventilatie. Thuis zitten is in het begin goed om tot rust te komen, alhoewel dat zelden lukt is mijn ervaring omdat je hoofd de hele dag blijft malen. Probeer toch weer zo snel mogelijk deel uit te gaan maken van het werkproces. Dat geeft afleiding en ritme in je leven. Hoe langer je thuis blijft des te moeilijker wordt het om weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Probeer niet te veel stil te staan bij ke klachten, dat lost niets op. ( klinkt makkelijk, weet ik) chronische hyperventilatie is zeer vervelend maar niet levensbedreigend, accepteer dat dan heb je al een eerste stap gemaakt in het overwinnen ervan. Verder flink blijven oefenen met HyperVen en dan komt het goed. Want ook ik vind de HyperVen therapie zwaar deze eerste volle maand maar ik blijf ermee doorgaan omdat ik ervan overtuigd ben dat ik baat bij heb.

Succes met de therapie en blijf positief, je bent niet de enige met chronische hyperventilatie.
Jol
Re: Hallo
15 May 2012 14:46
Hallo Lammert,

Dank je wel voor je reactie.
Momenteel werk ik ook 2 x 2 uur in de week op kantoor, ben vandaag weer geweest en dat ging ook best wel goed.
Alleen ben ik daarna helemaal op en moe pff.
Maar probeer nog wel zo veel mogelijk weg te gaan alleen bouw ik waarschijnlijk al stress op voor die tijd.
Heb me eigenlijk nooit compleet kunnen ontspannen en ik denk dat dit nu ook mijn valkuil is.
Maar we houden de moed erin hoor smiling smiley

Meer weten over het HyperVen programma?