[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ademhaling tijdens minuut rust

Gepost door Herwieg 
Ademhaling tijdens minuut rust
28 May 2012 10:52
Vraagje over de therapie:

moet je tijdens de minuut rust gewoon op normale manier in en uitademen of moet je nog letten dat je wel echt de 'buikademhaling' toepast of iets anders? En ik ervaar na 5 tot 10 seconden mijn adem inhouden een heel benauwend en onrustig gevoel, waarschijnlijk omdat ik dan zoveel lucht in een keer ingeademd heb, krijg er ook hartkloppingen van die daarna wel weer weg gaan. Is dat normaal?

Groetjes Herwieg



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/05/2012 10:52 door Herwieg.
Re: Ademhaling tijdens minuut rust
29 May 2012 13:05
Hoi herwieg,

Normale ademhaling is de buik en flankademhaling. Ik weet niet wat jouw geleerd is als "normale ademhaling" ? Of wat jij je hebt aangeleerd als normale ademhaling. Bij chronische hyperventilatie adem je te snel en te hoog, dus borstademhaling. Daarom lijdt je ook aan chronische hyperventilatie. Als dat voor jouw je normale ademhaling is blijf je in rust dus verkeerd ademen. Dat je het in het begin benuawd hebt is niets vreemd, je begint met een nieuwe therapie die van je vraagt anders om te gaan met je ademsysteem. Bouw het rustig op en let niet te veel op het programma met de score. Kijk tijdens het inhouden van je adem naar een andere site dan ben je niet zo gefocust op de teller. Bij mij duurde het ook enkele weken voordat ik me wat gemakkelijker voelde tijdens HyperVen. Dus, tijdens de minuut pauze lekker rustig maar niet te diep ademen via je buik en flank. Dan komt het allemaal goed.
Re: Ademhaling tijdens minuut rust
29 May 2012 17:04
Hallo Herwieg,

De suggestie van Lammert is prima. Maar je mag het ook gewoon aan het ademcentrum overlaten hoe je ademt tijdens de pauzes. In het begin kan je inderdaad wat benauwd voelen in de eerste 10 seconden. Later merkt je dat niet meer zo erg. Het is normaal dat je hart even wat sneller gaat kloppen, probeer er niet teveel op te letten… Ook dat zou na een paar weken over moeten gaan. Als het te oncomfortabel is, dan even wat minder druk zetten tijdens de inademing. Kijk of het dan beter gaat…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?