[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nieuw hier en ten einde raad

Gepost door marieke1986 
Nieuw hier en ten einde raad
05 October 2012 18:23
Hallo allemaal,

Na lang twijfelen heb besloten hier toch maar een bericht te plaatsen. Ik ben 26 en kamp al 4 jaar met klachten die denk ik door chronische hyperventilatie te maken hebben. Mijn hoofdklachten zijn:

- duizeligheid (gevoel dat de vloer beweegt, gevoel op een boot te zitten, gevoel dat ik val)
- tintelingen in mijn gezicht
- veel transpireren
- moeite met inslapen en doorslapen

In mindere mate heb ik last van:

- branderig gevoel op mijn huid
- koud hebben
- gevoel dat mijn keel dichtgedrukt wordt
- kloppend geluid in oren
- oorsuizen
- vermoeidheid
- hartkloppingen

Tot een aantal weken terug kon ik met deze klachten nog redelijk functioneren. Ik studeer aan de universiteit (volgde wel lang niet alle colleges vanwege de angst om in de collegezaal in paniek te raken maar haalde wel nog mijn tentamens), heb een bijbaan, klus samen met mijn vriend aan ons huisje, veel sociale contacten enzovoort. Ook durfde ik ondanks de klachten nog wel auto te rijden (niet alleen op de snelweg), naar de supermarkt te gaan, uit te gaan, naar de kroeg te gaan en zelfs in het vliegtuig te stappen. De laatste weken heb ik naast deze klachten ook paniekaanvallen. Dit is begonnen in de lift bij mijn bijbaantje. Ik stapte uit de lift nadat ik gewerkt had en had het gevoel alsof de hele vloer heen en weer schudde. Ondanks dit gevoel kon ik nog wel gewoon naar mijn fiets lopen en eenmaal op de fiets was het gevoel weg. Ik ging meteen door naar de supermarkt en in de rij voor de kassa gebeurde hetzelfde weer. Ik heb me vastgegrepen aan de balie en kon me naderhand niet meer herinneren dat en welk bedrag ik gepind heb. Elke keer dat ik in de lift stap op mijn werk krijg ik dit zodra ik uitgestapt ben. Ook in de rij bij de kassa is het nu voortdurend raak. De reden dat ik nu wel een bericht schrijf is de paniekaanval die ik vanmorgen in de supermarkt heb gehad. Ik kreeg hartkloppingen, de vloer zakte voor mijn gevoel weg onder mijn voeten en ik begon zo hevig te trillen dat degene achter mij vroeg of ik me wel goed voelde. Toen ik weer buiten stond zakte het weer af en eenmaal thuis volgde een enorme huilbui. Ik ben echt op en ben hier niet tegen opgewassen. Ik ben al ruim een jaar in therapie bij een psychotherapeut. Dit heeft mijn lichamelijke klachten niet verminderd. Ik sta op het punt om aan antidepressiva te beginnen terwijl ik dit altijd als laatste redmiddel heb gezien. Wie kan mij advies geven over wat te doen?

Groeten,

Marieke
Re: Nieuw hier en ten einde raad
05 October 2012 21:44
Hoi Marieke,

Wat vervelend voor je!.
Ik heb het zelfde mee gemaakt als jou! Heel veel paniek aanvallen.
Ik kon ook niet meer, en ben aan AD medicijnen gegaan.
Het heeft wel geholpen, nu zeven jaar veder ben ik zonder medicijnen.
Het is alleen wel moeilijk om er vanaf te komen!
Ik ben nu voor de derde keer gestopt, en heb nu het idee dat het gaat lukken zonder, maar kost wel heel veel moeite, omdat je op de AD medicijnen vertouwd, en niet meer op je lichaam.
Als je echt niet anders kan, zou ik als ik jou was AD medicijnen gebruiken.

Sterkte,
Re: Nieuw hier en ten einde raad
05 October 2012 22:43
Hai Marieke,

Jouw klachten zijn herkenbaar als chronische hyperventilatie-klachten.
Heb je onze site gelezen die bij dit forum hoor: www.hyperventilatie.info, daar kun je heel veel informatie vinden over wat chronische hyperventilatie is, welke klachten erbij horen en wat je er aan kan doen.
(In 9 van de 10 gevallen heb je dan geen AD medicijnen nodig. AD medicijnen kan wel heel goed helpen. Het probleem alleen is dat als je alleen vertrouwd op AD medicijnen je 1. Je moeite kan krijgen met het afbouwen of 2 - in mijn geval - je went aan de AD medicijnen en het probleem dan van voren af begint)

Je kan ook nog forum 2 en 3 lezen waar veel vragen worden beantwoord over onze therapie HyperVen en over hyperventilatie.

Als je vragen hebt, kan je ze gerust hier stellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nieuw hier en ten einde raad
06 October 2012 00:28
Bedankt voor jullie reacties. Het is in ieder geval altijd fijn om te horen dat je van deze klachten ofwel met AD medicijnen ofwel met HyperVen kan genezen. Ik ga sowieso met HyperVen starten en ik ben bang dat AD medicijnen ook niet meer te vermijden zijn. Ik heb al veel gelezen over chronische hyperventilatie zowel op deze HyperVen site als op andere sites. Waar ik wel mee zit is dat ik enkel het vermoeden heb dat het chronische hyperventilatie is. Mijn huisarts twijfelt hierover en ook mijn psychotherapeut vindt mijn klachten wel extreem. Is er manier om dit relatief snel vast te stellen? Ik heb wel online getest hoe lang ik mijn adem kan inhouden en kwam daarmee met moeite op 15 seconden. En ook vraag ik me af hoe het kan dat deze klachten in een maand tijd zo verergeren. Kan het zijn dat mijn lichaam gewoon op is en dat er daarom weinig voor nodig is om in totale paniek te raken? Ook vraag ik me af hoe jullie het opbouwen van de AD medicijnen's ervaren hebben? Ik lees namelijk veel dat de klachten toenemen en kan me niet voorstellen dat het nog erger dan dit wordt.

Groet,

Marieke
Re: Nieuw hier en ten einde raad
06 October 2012 00:44
Hey Marieke,

Jammer genoeg bestaat er geen 100% waterdichte test voor chronische hyperventilatie. Ze kunnen je Co2 waarde in je bloed
meten en dat geeft een indicatie. Je kan ook een eeg laten doen bij een neurolog, dit is de meest adequate test.

Het feit dat je steeds meer klachten krijgt is omdat je in een vicieuze cirkel zit waardoor je steeds meer gefocust bent op wat je voelt en denkt te voelen.
Ik heb dit ook hoor. Medicatie bestaat er niet en AD medicijnen zou ik afraden, dit kalmeert je enkel maar en neemt de oorzaken/'>oorzaak niet weg.
Ik zou alvast genoeg bewegen dan verbruik je meer zuurstof en heb je zoizo minder klachten

Je kan me altijd mailen met vragen

Sterkte!
Re: Nieuw hier en ten einde raad
06 October 2012 20:13
Hoi Marieke,

Ik heb de duizeligheid precies hetzelfde als jij, echt vreselijk!
Heb jij het ook constant?
En heb jij het binnen ook erger dan buiten in de frisse lucht?
En dat kloppend geluid in oren heb ik sinds kort ook aan 1 oor,
maar alleen gelukkig als ik ga slapen met oordopjes in en wanneer heb jij het?
Ik slik sint janskruid, dat nam bij mij de scherpe randjes eraf, is natuurlijke AD medicijnen.

Groetjes!
Re: Nieuw hier en ten einde raad
06 October 2012 21:12
Ik moet eerlijk zeggen, maar het kan met AD medicijnen nog erger worden de eerste twee weken.
Daarna neemt het af, dat had ik ook elke keer! Maar misschien niet iedereen! maar je kan er beter op voorbereid zijn, anders valt het zo tegen.

Groetjes

Meer weten over het HyperVen programma?