[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wanhopig

Gepost door LH 
LH
Wanhopig
02 June 2013 21:30
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw en ik zal even wat over mezelf vertellen:

2 jaar geleden had ik last van een stoornis op mijn evenwichtsorgaan. Ik vond dit nogal eng en kreeg daarna allerlei vage klachten zoals: licht in mijn hoofd, gevoel om te vallen, raar gevoel in mijn benen met lopen, moe wakker worden, rot gevoel hebben, angstig zijn.
Ben bij een pscholoog geweest, en dat hielp deels. Na een paar maanden kwamen de klachten weer terug. Weer terug naar de huisarts en ben doorverwezen naar een fysiotherapeut. Na een vragenlijst te hebben ingevuld werd er chronische hyperventilatie geconstateerd. Bij de fysio vooral gefocused op ontspanningsoefeningen. Na 8 bezoeken was ik 'klaar'.

De klachten zijn nu heftiger dan ooit. Ontspannen is ontzettend moeilijk omdat ik er giga duizelig van word. Paar weken terug ben ik op vakantie geweest naar Amerika en omdat ik daar nogal gespannen om was, had ik 24/7 last van mijn klachten. Het meeste van licht gevoel in mijn hoofd/gevoel hebben te vallen en gewoon een rot gevoel hebben. Leuke vakantie dus....

Wat moet ik doen? Dat is mijn eigenlijk mijn vraag. Ik lees hier nu wat over HyperVen. Is dat ook voor mij?

Hartelijke groet.
Vrouw van 26 jaar.
Re: Wanhopig
02 June 2013 23:50
Hoi LH,

Het zal vast een moeilijke tijd geweest zijn in Amerika. Ik heb precies dezelfde klachten en weet 100 % dat het door de moderne techniek komt. Ik heb 3,5 jaar met zulke klachten rondgelopen ook 24 / 7. Verschrikkkelijk gewoon.
Ik weet nu ook na het lezen over chronische hyperventilatie dat ik daar eigenlijk al 30 jaar last van heb. Ik ben gewoon met de HyperVen therapie begonnen (1maand geleden) en ben echt erg blij dat ik hiermee gestart ben. Misschien denk je wel: therapie? Maar dat vind ik zeker. Het is hard werken! Daarnaast probeer ik nog mijn gewone werk te doen. Gelukkig ervaar ik al stukjes verbetering en nu na 2 sessies niet gedaan te hebben (weekendje weg) heb ik heel veel energie over. Dus de therapie vraagt ook heel veel energie overdag van je zonder dat je daar erg in hebt. Overdag hou ik me met dit niet bezig en doe gewoon mijn werkzaamheden.
Ik raad je echt aan om hier vandaag nog mee te beginnen. Het is ook niet meteen over want we moeten een lange weg terug bewandelen. Ik heb er echt ook nog veel last van, maar ben al heel blij met minder klachten. Succes en nogmaals: start HyperVen.
Groeten, Dineke
Re: Wanhopig
03 June 2013 08:42
Hoi LH,

Ik ben ook 26 en loop al een tijd (niet jaren maar eerder maanden) rond met vage klachten maar heb tijdje terug hele heftige hyperventilatie-aanval gekregen en daarna bleven de klachten meer terugkomen en begon ik langzaam aan chronische hyperventilatie te denken.
Ook ik ben begonnen met HyperVen en het voelt heel goed. Ik ben, doordat ik zolang met mijn klachten heb rondgelopen, oververmoeid geraakt.
En inderdaad, de HyperVen therapie is ook echt vermoeiend. In het begin deed ik 3x 10 trials en mijn klachten bleven maar terugkomen en ik bleef zo moe. Nu doe ik 2x 10 trials en dat levert me echt energie op. Ook wordt mijn ademhaling steeds ontspannender.
Ik snap er soms ook niks van hoe ik zulke rare klachten heb. Laatst kreeg ik een enorme paniekaanval toen ik in de wachtkamer van de huisarts zat. Zoiets heb ik nooit! Maar ik denk ook dat het bij komt door vermoeidheid, want dan worden mijn klachten erger.
Nu heb ik nog soms een benauwd/drukkend gevoel op m'n borst, tintelingen in m'n gezicht en handen, en constant draaierig. Maar ondanks deze klachten voel ik me toch fitter of zo. Ik ga zeer gemotiveerd door met HyperVen.
Overigens zit ik wel al weken ziek thuis ivm mijn oververmoeidheid en heb ik dus wel alle tijd voor HyperVen.
@Dineke: Wat bedoel je met dat je 100% zeker weet dat de klachten van LH door de moderne techniek komen?? Die snap ik niet helemaal..

Succes allemaal!

Groetjes, Sanne
Re: Wanhopig
03 June 2013 16:18
Hoi Sanne,

Zal ik maar hier reageren? Op LH haar vraag? Ik hoop dat jij hem dan ook weer leest.
Nadat ik 3,5 jaar geleden verhuist was heb ik van de een op de andere dag klachten gekregen. Was ik uit huis dan voelde ik me al een stukje beter. Maar ik wilde zelfs weg uit huis ook met ons kindje die toen net geboren was. Waren we 3 dagen uit logeren dan knapte ik weer op en voelde ik me weer de oude. Dat is gewoon kunnen nadenken en kunnen concentreren, niet trillen enz. Ook was ik thuis heel snel moe na kleine inspanningen. Dat was ik nooit. Ik ben altijd een actief persoon en heb voldoende energie. Dat raakte ik gewoon kwijt als ik in huis was. Ik heb na 3 jaar een woonbioloog laten komen omdat ik dacht dat er gas of te weinig zuurstof in huis was. Die klachten hadden mijn man en ik en ons zoontje. Dus dacht ik dat er wel een gas of iets dergelijks gevonden zou worden. (best duur zo'n test, maar ik wilde het zeker weten)
Maar nee, die meneer zag het al vrij snel. Ons huis is niet geaard en waarschijnlijk ben ik ook overgevoelig voor draadloze techniek. O kan dat? Toen heb ik eerst mijn mobiel eens uitgedaan. Tjonge wat bracht dat een rust in mijn hoofd. Daarna heb ik contact gezocht met stichting EHS. We hebben veel gepraat en zodoende ging ik testen. Dit uit en dat uit of weg. Op mijn werk zie ik ook wie er ziek zijn en wat voor apparatuur ze hebben of bij zich dragen of aan hebben. Inclusief electrische apparaten die geaard aangesloten moeten worden en dat niet zijn. Er ging een wereld voor me open. Ik ben verder gaan zoeken hoe ik daar vanaf kan komen en ik denk dat ik met HyperVen op de goeie weg zit. Dit in het kort er is n.l. een lang verhaal aan voorafgegaan.
Ik zie je al bij de huisarts, Sanne weet jij veel wat voor apparatuur en draadloze dingen ze daar hebben. Het is volgens mij een stressbron (al die electro-dingen). Als ons bloed geen buffer meer heeft om ze op te vangen dan krijgen we klachten. de een hier de ander daar.
Zou het zo zitten tegenwoordig? Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Groeten van Dineke
LH
Re: Wanhopig
09 June 2013 17:05
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb gekozen om te starten met de HyperVen. Net de betaling verricht, ik ben benieuwd.
Nu heb ik van mijn fysio therapeut begrepen dat je op zn hoogst 3 sec mag inademen, maar als ik de 5 stappen lees van de therapie,
dan zegt deze wat anders. Kan iemand mij uitleggen hoe het nou precies zit met ademen?
Re: Wanhopig
09 June 2013 18:42
Hallo LH,

Het is een beetje vreemde opmerking, dat je maar 3 seconden mag inademen, het lijkt er dan ook op dat deze therapeut alleen maar de acute vorm van hyperventilatie kent. Als iemand gewoon ademhaalt zal dat altijd in die buurt liggen. Zelfs bij mensen met chronische hyperventilatie zal die waarde niet zoveel anders zijn. Alleen bij acute hyperventilatie (en chronische hyperventilatie aanvallen) zal je een significante andere ademhalingsfrequentie aantreffen. Deze therapie is op iets heel anders gebaseerd, namelijk op het zo lang mogelijk inhouden van de adem. Daarbij geldt dit gegeven helemaal niet.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
LH
Re: Wanhopig
09 June 2013 22:39
Dank je voor de reactie Rob! Ik vond het moeilijk om aan deze therapie te beginnen omdat ik iets totaal anders heb geleerd.
Dan nog een vraagje als het kan. Ik heb erg last van vermoeide ogen. Wat kan ik daar op dat moment aan doen?
Of moet ik deze vraag bij een ander onderwerp plaatsen?
Alvast bedankt voor je antwoord!
Re: Wanhopig
10 June 2013 11:23
Hallo LH,

Vermoeide ogen komt vaak voor bij chronische hyperventilatie. Meestal uit het zich niet alleen bij de ogen maar ervaren mensen een algehele staat van vermoeidheid. Het heeft te maken met de zuurstof uitwisseling van de rode bloedlichaampjes naar de cellen. Dat is in het alkalische milieu van een chronische hyperventilatie patiënt (sterk) verminderd. Het gevolg zijn de vermoeidheidsverschijnselen. Je kunt er niet zoveel aan doen om dat direct weg te nemen. Als het om de ogen alleen gaat, kan soms het dragen van een zonnebril helpen om de hoeveelheid lichtinval in de ogen iets te verminderen. Daardoor krijgen de ogen het iets rustiger en dat helpen om het vermoeide gevoel te verminderen. Warme kompressen een tijdje op de ogen leggen kan ook helpen om het gevoel te verminderen.
LH
Re: Wanhopig
10 June 2013 18:12
Dank je voor je antwoord!

Laatste vraag ;-) ik heb net mijn eerste HyperVen gedaan en kom uit op een gemiddelde van 46. Als ik het vergelijk met eerdere berichten op het forum, is dit tamelijk hoog. Klopt dat? Ik ga gelijk twijfelen of ik wel chronische hyperventilatie heb terwijl mijn klachten wel overeen komen met die van chronische hyperventilatie. Wat denken jullie?
Re: Wanhopig
10 June 2013 19:12
Hallo LH,

46 sec. is misschien iets aan de hoge kant, maar dat zien we wel vaker hoor. We hebben wel mensen gehad die dik over de 1 minuut starten en toch veel baat hebben gehad bij de therapie. Veel hangt af van de lichaamsbouw en het longvolume. Vooral mensen die vroeger veel gezwommen hebben, hebben vaak een vergroot longvolume en die starten meestal met hogere scores. Wellicht is dat bij jou ook het geval…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
LH
Re: Wanhopig
10 June 2013 19:15
Oke, dank je! Betekent dat dan ook dat ik geen erge vorm van chronische hyperventilatie heb?
Re: Wanhopig
11 June 2013 09:04
Hallo LH,

Dat zou kunnen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het is namelijk voor iedereen verschillend. Waar je precies zit qua chronische hyperventilatie is onmogelijk te bepalen vanuit de scoretijd.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?