[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Evaluatie na 3 weken

Gepost door Anonieme bezoeker 
Anonieme bezoeker
Evaluatie na 3 weken
14 October 2013 20:29
Beste,

Ik ben nu al 3 weken bezig met HyperVen. Net een terugval gehad (heel vaak zuchten, naar adem happen, te diep willen inademen via de neus, geeuwen, hoofdpijn, benauwd gevoel alsof ademnood, ...) maar ik denk dat dit te wijten is aan het feit dat ik me teveel forceerde tijdens het HyperVennen. Ik was teveel bezig met die sores. Ik was op nog geen 2 weken tijd van een gemiddelde waarde van 35 sec naar een gemiddelde van 72 sec gegaan. De laatste dagen focus ik mij minder op de score (gemiddelde rond de 60 sec) maar voel me na de oefeningen beter en het HyperVennen voelt aangenamer aan. Hopelijk zal het vanaf nu alleen maar beter gaan zodat ik voorgoed van die lichamelijk klachten kan afgeraken.

Ik heb wel nog een vraagje. Ik heb heel vaak het gevoel dat ik moet geeuwen en diep inademen via de neus om aan voldoende adem te geraken. Anders treedt die benauwdheid op. Vaak geef ik toe aan het geeuwen en het diepe inademen. Wel probeer ik zoals te lezen op de site steeds de ingeademde lucht rustig en met de lippen op elkaar via de mond uit te blazen. Nu had ik willen vragen of ik moet toegeven aan het vaak willen geeuwen en naar adem happen of moet ik die drang proberen te negeren? Heb ook soms kaakpijn van het teveel willen geforceerd geeuwen. Vaak helpt slikken om het geeuwen tegen te gaan.

Dank voor jullie antwoord.

Ik hoop gewoon op een dag dat deze klachten voorgoed uit mijn leven verdwijnen.
Re: Evaluatie na 3 weken
15 October 2013 11:16
Even om te reageren op jouw scoreverloop; ik ben afgelopen zondag aan mijn 4de week begonnen, doe het dus ongeveer evenlang als jij.. en ik heb het zelfde gehad. Ik steeg de eerste weken ontzettend hard maar ik denk veel te geforceerd. Nu laat ik dat los en doe ik het heel relaxed.. zorgt voor lagere scores maar ik voel me er wel lekkerder bij smiling smiley
Re: Evaluatie na 3 weken
15 October 2013 14:17
Beste Anja,

Het vele geeuwen en het gevoel hebben dat je niet genoeg zuurstof binnenkrijgt, hoort duidelijk bij chronische hyperventilatie (chronische hyperventilatie).
Dat komt omdat je door te gapen en te zuchten snel kooldioxide kan ventileren. Het ademcentrum werkt dat dus in de hand.
Dat wordt vanzelf minder als je verder komt met HyperVen. Daarnaast is gapen ook vaak een teken van ontspanning.
Om antwoord te geven op je vraag: Het is beter om niet toe te geven aan het diepe inademen, dit veroorzaken/'>oorzaakt namelijk weer hyperventilatie.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik.
Het allerbeste is, als je er niet zo mee bezig bent. Want nu let je op hoe je ademhaalt, en hoe vaak en wanneer. Dit zorgt er in feite alleen maar weer voor dat je nog sneller wilt ademhalen.
Het beste om op zo'n moment van "ademnood" te doen, is volledig platliggen en ontspannen ademhalen door je buik.
Leg je handen op je buik en voel je buik omhoog komen en naar beneden gaan.
Verder kan het soms heel tegenstrijdig klinken, maar juist op zo'n moment gaan inspannen kan ook fijn zijn.
Je lichaam zet zichzelf namelijk op dat moment onnodig in de "vecht/vlucht stand", die je niet nodig hebt.
Als je gaat sporten of trap lopen of zo, heeft je lichaam die extra adrenaline en zuurstof nodig en kan het zijn dat je je daarna weer rustiger voelt.
Kijk even aan wat goed voelt voor jou.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?