[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Drie nieuwe vragen

Gepost door pvt 
pvt
Drie nieuwe vragen
30 October 2013 09:39
Ik weet niet of anderen er last van hebben en ik weet ook niet of het een chronische hyperventilatie klacht is maar ik heb veel last van druk onder mijn maag, vooral 's avonds. Het lijkt een beetje op een hongergevoel maar ik heb het ook als ik gegeten heb. Proberen lucht op te boeren geeft vaak even verlichting maar binnen een paar minuten is die vreselijk druk weer terug. Nu las ik ergens dat de overtollige zuurstof zich een weg naar buiten probeert te banen via de maag wat de druk veroorzaken/'>oorzaakt. Kan dat kloppen of is dat een broodje aap verhaal.

Mijn tweede vraag gaat over de duizeligheid. Als ik mijn oefeningen gedaan heb dan ben ik daarna vaak wel een uur duizelig en licht in mijn hoofd. Uiteindelijk zakt het heel langzaam weg maar is weer terug wanneer ik aan mijn tweede sessie ben begonnen. Als ik mijn oefeningen door omstandigheden een keer niet doe ben ik veel minder duizelig. Is daar een verklaring voor?

Soms zit ik rustig op de bank tv te kijken of lig ik in mijn bed een boek te lezen en merk dat ik veel te snel adem. Kan ik daar op dat moment dan iets aan doen? Als ik namelijk probeer langzamer te ademen word ik benauwd en ga ik nog sneller en dieper ademen.

Ik ben half september begonnen en de waardes zijn gestegen van 35 sec. naar momenteel 115 sec.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/10/2013 09:48 door pvt.
Re: Drie nieuwe vragen
03 November 2013 15:57
Hallo PVT,

Vaak slikken mensen die chronisch HyperVentileren lucht in. Het is die lucht die jouw waarschijnlijk dwars zit. Het gebeurt vaak onwillekeurig. Het kan ook zijn dat de maag en darmen meer gassen produceren omdat de stofwisseling door chronische hyperventilatie van slag is. Ook daar is weinig aan te doen. Het verdwijnt vanzelf in de loop der tijd naarmate je verder komt met HyperVen.

Ik vermoed dat je de oefeningen licht forceert, waardoor je na de oefeningen licht in het hoofd wordt. Probeer om iets minder druk te zetten en iets eerder toe te geven aan de impuls om uit te ademen. Door het wat minder geforceerd te doen neemt dat effect waarschijnlijk wel af.

Als je op de bank zit en je merkt dat je te snel ademt, leg dan je handen op je buik en ga bewust met de buik ademhalen. Je merkt dat het goed gaat, als je handen bij de inademing naar voren bewegen. Door dat een tijdje zo vol te houden, zal je ademhaling weer rustiger gaan verlopen. Ook hier geen dwang gebruiken, maar gewoon rustig de ademhaling op normale snelheid laten komen.
pvt
Re: Drie nieuwe vragen
04 November 2013 18:12
Dank je wel voor wederom zinnige antwoorden. Hier kan ik tenminste iets mee. thumbs up

Meer weten over het HyperVen programma?