[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Te weinig adem ??

Gepost door franknr1 
Te weinig adem ??
11 November 2013 16:39
Ik heb vaak het gevoel dat ik te weinig adem haal idpv te veel zou dat kunnen is dat ook hyperventilatie en hoe kan ik het beste testen of ik daadwerkelijk hyperventilatie heb ? Hoorde dat je dat doormiddel van bloedprikken oa kan laten testen ? Hoop op reacties groetjes !
Re: Te weinig adem ??
12 November 2013 17:15
Hoi Frank,

Dat te weinig ademen hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt, lijkt mij sterk maar dat weet ik eigenlijk niet precies. Rob/Sanne weten dit vast wel.

Onderzoeken zijn er wel om chronische hyperventilatie op te sporen, heb ff een stukje voor je gekopieerd van de site. Ik heb dit overigens zelf nooit laten onderzoeken, ik weet wel bijna 100% zeker dat ik het heb.


Hoe kan chronische hyperventilatie worden aangetoond?

chronische hyperventilatie (chronische hyperventilatie) is als volgt te diagnosticeren:

1. Bloedonderzoek naar de Plasma bicarbonaatspiegels. Bij mensen met chronische hyperventilatie blijken die meestal (ver) onder de normale waarden te liggen. Dit is overigens niet het meest betrouwbare onderzoek voor chronische hyperventilatie.

2. Capnografisch onderzoek. Bij dit type onderzoek wordt de hoeveelheid CO2 in de uitgeblazen lucht gemeten, zowel in de rust situatie als na een hyperventilatie-provocatie. Door de verschillen te meten, kan op redelijke wijze worden aangetoond of iemand wel of niet chronisch hyperventileert. Dit type onderzoek is dus al een stuk betrouwbaarder.

3. ElektroMyoGram (EMG) gericht op latentie tetanie (is een "mooi" woord voor chronische hyperventilatie). Dit type onderzoek is het meest betrouwbaar. Het onderzoek wordt gedaan door een neuroloog. Het gaat als volgt in het werk:

In de spier van de hand tussen duim en wijsvinger wordt een elektrode geplaatst, welke wordt aangesloten op een gevoelig meetinstrument. Vervolgens wordt met een band tijdelijk de bloedcirculatie naar de arm afgesloten. Op het moment dat de band wordt losgemaakt, wordt een hyperventilatieprovocatie gedaan. Dit leidt bij mensen met chronische hyperventilatie tot onmiddelijke verkramping van de spier met de elektrode. Op het EMG zie je dan een aantal kenmerkende uitschieters van de elektrische aansturing van de spier (veroorzaken/'>oorzaakt door o.a. de melkzuurafzetting op die spier).


Hopelijk heb je hier wat aan.

Groetjes Maruska
Re: Te weinig adem ??
12 November 2013 18:25
Re: Te weinig adem ??
12 November 2013 20:48
Hoi Frank,

Het caponografisch onderzoek schijnt het beste te zijn om chronische hyperventilatie vast te kunnen stellen.
Maar bedenk wel of je dit wilt. Waarom wil je dit perse weten?
Er zijn veel mensen (waaronder ikzelf) die het niet officieel hebben laten vaststellen, maar het gewoon zeker wisten omdat alle klachten klopten.
En HyperVen kan geen kwaad, dus ik ben het gewoon gaan doen en het werkte.
Meer hoefde ik niet te weten, althans, ik was wel onderzocht door de neuroloog.
Dus ik wist dat er niks mis wat in mijn hoofd of met mijn hart.
Als je toch wilt laten testen, succes alvast!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?