[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verschillende problemen

Gepost door JeroenJeroen 
Verschillende problemen
24 January 2014 13:01
Dag allemaal,
Ik heb al enkele topics bekeken en zie veel topics waarin mensen soortgelijke klachten beschrijven als ik zelf ook ervaar. Toch zijn er enkele klachten waar ik nog niet van heb gelezen (is vast over geschreven, maar niet gevonden), en ik wil ze toch delen om er achter te komen of meer mensen het ervaren, en of iemand weet wat de gevolgen kunnen zijn als de klachten heviger zijn.

Ik heb al jaren last van hyperventilatie. Niet in de vorm van happen naar adem, maar meer dat de ademhaling niet natuurlijk gaat. Het is meer irritant te noemen. De oorzaken/'>oorzaak zal waarschijnlijk in het koppie zitten. Ik heb snel last van angst/paniek, vooral als ik ergens een pijntje heb. Zo heb ik periodes last van pijntjes in de hartstreek. Ik weet dat die pijntjes veroorzaken/'>oorzaakt kunnen worden door ademhaling, maar ik heb die pijntjes ook weleens als ik voor mijn gevoel heel relaxt ben en geen last heb van onnatuurlijke ademhaling. Dat zorgt weer voor angst, et cetera. Dat ik het allemaal in mijn kop zit wordt weleens bevestigd doordat ik soms last heb van ademhaling, en als ik vervolgens afgeleid ben en mijn aandacht helemaal op iets anders heb kunnen vestigen ik nergens last van lijk te hebben. Ik heb het in ieder geval niet door. Als ik dan weer aan de klachten ga denken begint de ademhaling weer onnatuurlijk te worden en zit ik weer te piekeren en te denken over alles wat maar negatief is, vooral de ademhaling. Soms lukt het mij om bewust de aandacht op iets anders te richten, en dan worden de klachten minder. Maar na jaren deze problemen te ondervinden krijg ik het niet uit mijn gedachtes. Vooral als ik savonds op de bank zit, of in bed lig, ga ik snel aan de ademhaling denken, en het lijkt er gewoon op dat de oorzaken/'>oorzaak zit in wat ik denk. Toch als ik in bed lig is het heel moeilijk om iets anders te denken. Komt omdat ik juist om te slapen een rustig lichaam nodig heb, en dat heb ik op dat moment niet. Ik ben dan helemaal bezig met de ademhaling. Rustig worden. En dat is heel moeilijk. Op de buik liggen of op de zij zorgt ervoor dat ik iets rustiger wordt. Op de rug liggen juist niet. Last allemaal.

Oke dit was meer een introductie. Ik denk dat ik mijn verhaal hier boven nog 3 keer langer had kunnen maken als ik alle verschillende gebeurtenissen zou willen beschrijven, maar dat bespaar ik jullie smiling smiley

Waar ik het meest benieuwd naar ben is of iemand de volgende gebeurtenissen herkent.
1. Ik heb gelukkig nog maar één keer gehad dat ik opeens geen adem meer kon halen. Alles leek afgesloten. Kon niet meer inademen en niet meer uitademen. Gelukkig duurde dat maar 2 secondes, maar de schrik zat er goed in. Nooit had ik dit meegemaakt. Ik zat ook nog eens in de auto. Kent iemand dit? Is dit te linken aan een plotselinge paniekaanval? Ik weet nog wel dat ik al even zat te piekeren over van alles en nog wat. Voelde me niet rustig en wou zo snel mogelijk naar huis.

2. Misschien een soort gelijk geval als hier boven, maar toch net iets anders. Vorige week had ik na mijn eigen werkdag nog 6 uur ergens anders gewerkt. half 12 's avonds gebroken naar huis in de auto toen ik weer last kreeg van mijn ademhaling. uiteindelijk gebeurde plotseling dat ik alleen nog maar kon inademen, en niet uit kon ademen. In tegenstelling tot gebeurtenis 1 kon ik nu 1 kant op met de ademhaling, namelijk naar binnen. Dat was ook heel beangstigend, want ik merkte dus heel snel dat toen ik in had geademd, ik niet meer uit kon ademen. Sterker nog, toen ik eigenlijk uit wou ademen ademde ik in. Ook dit duurde maar enkele secondes. Het uur dat erop volgde had ik de angst nog goed in mijn lijf, maar voelde ik zo nu en dan dat het bijna terug kwam. Gelukkig gebeurde dit niet. Die nacht, ook al was ik op, heel slecht geslapen omdat mijn lichaam nog zo onrustig was.


Ik ben benieuwd of iemand dit kent, of ergens aan kan linken. Is het angst, of is het hyperventilatie? Beiden hebben met elkaar te maken, maar de twee bevindingen hier boven zijn wellicht aan één van de twee direct te koppelen.

Bedankt voor het lezen.
Jeroen.
Re: Verschillende problemen
24 January 2014 22:51
Hoi Jeroen,

Ik denk dat het een paniekaanval is, wat bij chronische hyperventilatie hoort.
Maar opzich maakt het niet uit of de chronische hyperventilatie de paniekaanval veroorzaken/'>oorzaakt, of andersom. Het gaat erom hoe je het kan voorkomen of hoe je er snel vanaf kan komen.
Ik denk dat het sowieso goed is als jij ontspanningsoefeningen gaat doen. Bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan.
En over dat liggen in bed: Probeer je niet zo druk te maken dat je je niet lekker voelt op je rug. Dan moet je dus niet op je rug gaan liggen. Zo simpel is het eigenlijk.
Ik heb dit soort dingen geleerd bij mijn psychosomatisch fysiotherapeut. Misschien is dat ook wel wat voor jou.
Ik leerde vooral dingen te herkennen bij mij en er mee om te gaan.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Verschillende problemen
29 January 2014 13:35
Sanne,

Dank voor je reactie.
Dat van die fysio ga ik ook onderzoeken, of dat wat voor mij is. Dank je!

Groet,
Jeroen

Meer weten over het HyperVen programma?