[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

klachten

Gepost door empino 
klachten
09 April 2014 13:25
ha mensen,

ik heb in december een erge paniek/hyperventilatie aanval gehad, zo erg dat ik de ambulance door een vriend heb laten bellen. ik bleek totaal in paniek volgens de broeders.
ik had daarvoor al lange tijd last van een hyperfocus op mijn ademhaling, en maakte me zorgen. Dit na een lange periode van stress/depressieve gevoelens.

ik heb vanaf januari bij een fysiotherapeut gelopen voor ademhalingsoefeningen, maar inmiddels ontwikkelde ik een angst/paniekstoornis waardoor ik denk dat ik allerlei ernstige ziektes heb. de ene keer is het kanker, de andere keer hartfalen of reuma. Omdat ik erg cogitief ingesteld ben kwam ik bij de fysio nauwelijks tot concrete ademhalingsoefeningen. Inmiddels voor mijn lichamelijke klachten ook bij de huisarts/ggz.

maar, mijn grootste zorg blijven de lichamelijke klachten die ik heb, ik heb hier constant een verschrikkelijk angstgevoel over.

ik blijf telkens op internet zoeken of mijn klachten nu te maken kunnen hebben met het feit dat ik chronische hyperventilatie zou kunnen hebben. Wat me het meest zorgen maakt is het feit dat vanaf het moment dat ik opsta/beweeg/loop ik erg veel moest hoesten. En, dat ik pijn in gewrichten heb (knieën, handen), en mijn schouders en knieën bij bewegen constant knikken.

herkennen jullie iets van de volgende klachten (waar ik een (!) achter heb gezet maak ik me ernstiger zorgen om)?

- rommelen/borrelen buik
- darmklachten, boeren, winderig, vaker naar toilet (dunnere ontlasting dan normaal) (!)
- pijn/zeurende gewrichten, knikkende knieën en schouders, pijnsteken (!)
- soms extreem moe
- wakker schieten, vervolgens lijkt het alsof ik heel snel ademde
- snelle/langzame hartslag
- lage bloeddruk
- hart luid voelen kloppen (inmiddels geen last meer van)
- slapende handen/voeten
- erg snel buiten adem
- wazig zien/ slecht zicht, soms vlekjes/sterretjes, soms valt focus
weg, staren, duizeligheid
- snel na eten weer hongergevoel
- rare smaak in mond
- oorsuizen (!)
- druk op lichaamsdelen doet sneller pijn
- hoesten (!)
- hartkloppingen (!)
- schraalheid in neus
- stijve kaken

dank alvast,

empino
Re: klachten
09 April 2014 13:53
Hoi Empino,

Lees eerst eens op onze site en op het forum wat chronische hyperventilatie (chronische hyperventilatie) is.
Je zal je daar herkennen in bijna al je klachten.
Dit kan je gerust stellen. Waarschijnlijk zal je ook HyperVen therapie nodig hebben om weer alles beter onder controle te krijgen.
Lees vooral dus goed op onze site wat chronische hyperventilatie is en wat de therapie met je doet.
Ook kan je hier op het forum ervaringen lezen van mensen met dezelfde klachten.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: klachten
22 May 2014 22:57
He Empiro,

Ik herken het grootste gedeelte van wat je beschrijft, vorig jaar zat ik in eenzelfde situatie. pas nadat ik begrepen had dat ik het allemaal zelf deed werden mijn klachten minder. Nadat ik begreep dat het allemaal met mijn eigen angst te maken had. De essentie van de oplossing zit in : alles is ok.

Dit is verschrikkelijk moeilijk maar probeer het zoveel mogelijk te oefenen. Mindfulnessoefeningen hebben mij geholpen, al was het soms maar voor even. Door de angsten, je manier van omgaan met gevoelens en gedachten heb je een lijf die wssnlijk continue in de stress zit.
Ik raad je aan een specialist te zoeken die je kan helpen met de angst. Daarnaast kan HyperVen helpen, al weet ik niet of je niet teveel gefocust bent op je ademhaling. Stap 1 voor jou zoals ik het lees is acceptatie. Ga lezen over (gegeneraliseerde) angststoornis, wat hier voor lichamelijke klachten bij zitten, en ga het voelen/weten dat het ok is, je gaat niet dood, je doet het zelf.

Probeer de hyperrven maar ik twijfel of je door die hyperfocus op de ademhaling wel vooruitgang kan bieden. Je kan het proberen.
Sterkte, je kan het. Vertel jezelf dat alles ok is. Het zal stap voor stap beter worden. Hard werken door los te laten. Zoek die modus.

Meer weten over het HyperVen programma?