[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Trial/sessie vraag

Gepost door chantal76 
Trial/sessie vraag
02 October 2014 18:14
Hallo lieve medeHyperVenners smiling smiley

Ik ben nu 1,5 week bezig en ik vind het op zich goed te doen. Ik doe het 3x daags
Merk sinds 3 dagen dat ik wat beter slaap ( i.p.v 4-7x wakker worden , word ik nu nog maar 1-2x wakker) smiling smiley
Ook heb ik er soms ineens een super goede dag tussen zitten ( laatst zelfs 2 achter elkaar)en ook kan ik me in de avonden beter ontspannen merk ik.
Mijn lijf lijkt veel rustiger.

Ik ben 1,5 week geleden begonnen met 57 seconde en zit nu op 67. Is dit normaal, te snel of best langzaam eigenlijk in 1,5 week??
Valt me wel op dat mijn eerste trial altijd heel laag is en dan langzaam oploopt. Soms start ik met 47 seconde en eindig ik met 77 seconde.

Wat doen jullie tijdens de adem inhouden? Ik doe mijn ogen dicht of staar naar een punt. Als ik het dan echt niet meer red dan blaas ik langzaam uit. Voel me dan net een ballon wat leeg loopt ( zo klink ik dan ook) . Hierna stop ik nog even voordat ik inadem en als ik dan eindelijk inadem is mijn ademhaling de eerste 10-20 seconde wat onrustig en voel ik me nog wat benauwd. Hoe ervaren jullie dit?

Ben benieuwd.

Groetjes, Chantal
Re: Trial/sessie vraag
02 October 2014 18:54
Toen ik begon zat ik op circa 38 en een maand later zat ik op 65. Volgens mij is 10 seconden in anderhalve week normaal, zeker in het begin (toen gingen de scores bij mij sneller omhoog dan na 2 maanden).

Soms doe ik de oefeningen met mijn ogen dicht, soms merk ik dat ik mij prettiger voel als de tv aanstaat (zonder geluid).
Ook bij mij is de eerste altijd heel laag, soms wel 20-30 seconden lager dan de laatste.

Wanneer ik rustig heb uitgeademd, wacht ik ook nog even (sinds ca.2 weken lijkt het soms zelfs of mijn adem helemaal niet meer komt, wat natuurlijk onzin is, maar zo voelt dat wel). Dan kan ik gewoon weer rustig ademen. Ik heb het niet benauwd tussen de trials door.

Groetjes.

p.s. zoals Rob zegt: let niet teveel op de scores, als de grafiek maar blijft stijgen (ook al zijn de scores soms ineens veel lager).
Re: Trial/sessie vraag
02 October 2014 19:26
Hoi Marielle,

Lief dat je reageert! smiling smiley

Oke, dus het is normaal dat de eerste trial laag is. Dat is een gerust stelling.
Ik ben ook niet echt heel erg benauwd tussen de trials maar wel een klein beetje voor maar 10 seconde of soms minder. Het gaat steeds beter.
Merk wel dat ik op mijn suikerinname moet letten. Ik ben echt een zoetekauw en vanmorgen had ik gesnoept en daarna mijn sessie gedaan en dat voelde helemaal niet lekker. Hart sloeg ook op hol en voelde me bij 1 trial ook echt even 'raar'. Daar moet ik dus wel even wat mee.....

Voel jij je nog steeds lekker rustig??

Ik vind het zo fijn dat ik eindelijk sinds 3 nachten beter en lekkerder slaap zonder tig keer wakker te worden en te draaien.

Groetjes, Chantal
Re: Trial/sessie vraag
02 October 2014 21:29
De nacht van eergister op gister heb ik helemaal niet geslapen van de spanning. Oxazepam ingenomen (speciaal bij de dokter gehaald voor gisteren), maar daar merkte ik niets van, werd niet slaperig of rustig. Gisteren moest ik n.l. ergens naar toe, naar een plek anderhalf uur met de auto van Rotterdam vandaan. Zag dat na die slapeloze nacht uiteraard helemaal niet zitten (met goede nachtrust is anderhalf uur met de auto voor mij al angstaangjagend genoeg). En wat denk je? Geen enkele paniekaanval gehad!!!!!!! Wel wat moeilijke momenten, maar verder onvoorstelbaar! HyperVen heeft blijkbaar al veel meer effect op mij dan ik door had. Kan het nog nauwelijks geloven hoe ik mij gisteren voelde. Alsof ik nu nog steeds zit te wachten op een flinke terugslag. Heel, heel, heel raar.
Re: Trial/sessie vraag
03 October 2014 08:43
Jeetje , wat een goed nieuws. En juist zonder slaap zou het de paniekaanvallen nóg mee getriggert moeten hebben maar niet dus!
Heb je gisteren nog iets gemerkt van naweeen?? Want als je die ook niet krijgt, dan zit het helemaal goed! Wow, fantastisch zeg!!
Wat zul jij je machtig hebben gevoeld. smiling smiley
Re: Trial/sessie vraag
03 October 2014 15:27
Vandaag niet wezen sporten omdat mijn hart nu iets boven de 100 is (in rust), maar verder geen terugslag gehad. Het voelt heel, heel raar dat het zo goed ging. Beetje onwerkelijk. Tja, na ruim 30 jaar zal zonder klachten leven (wat er nu misschien toch zit aan te komen) wel wennen worden.
Re: Trial/sessie vraag
03 October 2014 16:52
Hihihi, ja snap je helemaal. Is ook best raar en misschien zelfs wel een beetje eng want je verwacht een bepaalde reactie. Ik heb dat bijv. nu in de avond. Voorheen als ik ontspannen op de bank lag dan kwamen de klachten het ergst. gevoel van flauw vallen, benauwdheid , dichtgeknepen keel, of gewoon heel onrustig. Nu?? Pfff...ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst zoooo ontspannen ben. Kan me echt volledig ontspannen. Nog niet iedere avond 100% maar er zitten wel 100% avonden tussen en andere avonden bijv. 80% waar ik al heel blij mee ben en ik ben net een ruime 1,5 week bezig.
Ik heb ook het idee dat ik me na deze therapie wel eens beter zou kunnen voelen dan ooit! Want als ik terug kijk heb ik het al eigenlijk mijn hele leven alleen in verschillende maten... Merk ook dat mijn schouders nu sneller zakken. I love it! Ben zo benieuwd hoe het jou vergaat over bijv. 2-3 maanden smiling smiley
Re: Trial/sessie vraag
04 October 2014 15:47
Grappig dat je dat zegt over je schouders. Vorige week voelde ik hele dagen door dat ik mijn schouders gespannen hield. Denk dat ik nu pas begin te voelen wanneer mijn lichaam gespannen aan voelt.
Vandaag helaas een mindere dag, wat angstiger, maar goed, het schijnt nu eenmaal met stappen vooruit en achteruit te gaan.
Re: Trial/sessie vraag
08 October 2014 19:17
Het heeft inderdaad geen zin om over "gemiddelde" scores te praten of hoe het hoort.
Laat het los en let er niet zo op. Het gaat er om dat de grove lijn stijgt. Zolang deze blijft stijgen ben je je buffers aan het opbouwen om zo te kunnen genezen van je chronische hyperventilatie.
Ik herinner me nog wel dat mijn sessies ook altijd begonnen met een wat lagere score. Alsof mijn lichaam weer even moest wennen aan de oefeningen. En soms als ik merkte dat ik er moe van werd, dan werden mijn laatste trials ook weer lager. Als ik dat merkte, stopte ik soms bij 8 trials of zo. Hoe je de oefeningen doet, zo heb ik ze ook gedaan. En ja, ik was dan daarna ook heel even benauwd. Maar dat lijkt me ook niet heel gek, aangezien je je adem in hebt gehouden. Dit vraagt altijd inspanning van je lichaam.
Fijn om te lezen dat jullie nu al goede momenten ervaren! Ik voelde me ook al vrij snel beter, ondanks dat ik nog praktisch alle klachten had. Mijn hoofdklacht was de draaierigheid en ik was nog steeds draaierig, maar op een of andere manier voelde ik me na 2 weken al helderer. Dat weet ik nog heel goed.
Nog een tip: Geniet echt van elk klein momentje dat je je beter voelt!
En probeer je bewust te zijn van spanning in je lichaam. Als je in de rij voor de kassa staat, loop je lichaam eens na: Heb je je tanden op elkaar of hangt je onderkaak los? Zijn je schouders omhoog of omlaag? Heb je je vingers ontspannen of sta je onbewust met vuisten bijvoorbeeld? Zijn je billen aangespannen of ontspannen? Hoe voelen je tenen?
Dit soort dingen loop ik nog steeds wel eens na en dan merk ik dat ik bijvoorbeeld vaak mijn kaak niet ontspannen heb. Ik heb totaal geen last meer van chronische hyperventilatie klachten, maar toch blijft het goed om zo nu en dan heel bewust te ontspannen, vind ik.

Verwacht overigens niet dat je nu binnen een maand helemaal genezen bent. Het kan best dat het vanaf nu steeds beter gaat, maar het kan ook als je bijvoorbeeld een keer flink ziek wordt of er gebeurt iets spannends, dat je dan een terugval krijgt. Probeer niet te balen dat het weer mis gaat, maar zie het zo dat je nu weet hoe je het moet aanpakken. Dit heeft mij heel erg geholpen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Trial/sessie vraag
08 October 2014 19:46
Hoi Sanne,

Chantal gaat inderdaad heel snel, maar ik ben al bijna 4 maanden bezig hoor! Merk nog niet heel veel helaas (afgezien van vorige week, toen ik geen grote paniekaanval kreeg na slapeloze nacht). Tegenwoordig steeds vaker snelle hartslag (zo'n 100 in rust). Scores zijn in de 4 maanden wel omhoog gegaan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2014 20:08 door Marielle.

Meer weten over het HyperVen programma?